Dansen i Alingsåsparken lockar publik – men inte som förr

Det har varit ett par tuffa år för Alingsåsparken som drabbades hårt av pandemin. I sommar har parken äntligen kunnat bjuda upp till söndagsdans men trots att dansgolvet är ett populärt tillhåll är det inte som förr.
– Vi har tappat runt 35 procent på besökarantalet, säger Jan ”Janne” Persson som driver parken med sin fru Annica.

ANNONS
|

I söndags besökte AT:s fotograf Alingsåsparken och rycktes med till tonerna av dansbandet Callinaz. På parketten snurrade paren runt och dansglädjen var svår att gå miste om. Det är också just den glädjen som får Jan och Annica att fortsätta bjuda upp till dans.

– Vi offrar mycket tid till parken under sommaren och det är en lång säsong, från maj till september, säger Janne och fortsätter:

– Men vi tycker det är roligt. Publiken är överlycklig och de bär alltid stora leenden när de lämnar parken vid kvällens slut.

Ett tapp på 35 procent

Trots att restriktionerna har släppt och samhället, i stort sett, har gått tillbaka till hur det var innan pandemin märks efterdyningarna av. Janne berättar att de har ett ungefärligt besökarbortfall på 35 procent.

ANNONS

– Det är ett generellt tapp som syns främst på trivseldansen för äldre. Många har fastnat i pandemisoffan och ändrat sitt beteende. Tänk själv att du är mellan 70-80 år och helt plötsligt har du blivit sittande i två år. Att ta sig upp och ut då är inte lätt.

Alingsåsparken drivs av Jan ”Janne” Persson och Annica Persson.
Alingsåsparken drivs av Jan ”Janne” Persson och Annica Persson. Bild: Johan Hallberg

De märker även ett bortfall på buggen om söndagarna. Publiken har kommit tillbaka men inte fullt ut.

– Det är inte i närheten av vad det var innan pandemin. Det ser man överallt. Dansbandsveckan i Malung och på Ölandsveckan. Där var det dessutom en del som kom hem med Covid. Då drar man öronen åt sig, säger Janne.

Vaccinet – en räddare i nöden

Samtidigt som pandemin nästan blev parkens fall var det också vaccinet som i sin tur höll parken flytande. När Närhälsan hyrde in sig i lokalerna för att dela ut vaccin täcktes plötsligt de fasta kostnaderna.

– Det som räddade oss var när Närhälsan hyrde in sig. Det fick verksamheten att gå runt och nu verkar det som att de kommer tillbaka i höst. Det får man vara tacksam för.

Samtidigt är Janne rädd att det kommer förbli tufft även i framtiden. Speciellt med tanke på inflationen och de skyhöga bränsle- och energipriserna.

– Vi ser detta som ett provår och sen får vi se, det är tuffa tider nu. I december förra året hade jag en elkostnad på 18 000 kronor, medger han.

Vid sidan om den dystra sanningen finns dock dansen, musiken och den glada publiken. Till helgen gästar det populära dansbandet Blender parken och Janne hoppas på fint väder och en stor publik.

– Nu har vi ungefär sex buggsöndagar och fyra trivseldanser kvar. Sen avslutar vi en bit in i september. Blir det en fin sensommar och höst så kanske vi kör en dans i höst också.

LÄS MER:Tomma dansgolv slår hårt mot Alingsåsparken

LÄS MER:Svettigt midsommarfirande lockade många

LÄS MER:Ornungastämman firar 10 år – förberedelserna i full gång

ANNONS