FOTO: PRIVAT
REDO FÖR HUNDJOBB. Ett års slit har gett resultat. Äntligen är golden retrievern Oskar certifierad servicehund.

Oskar bär sin nya väst med stolthet

Alingsås

Efter över 200 slitsamma träningstimmar kan nu äntligen golden retrievern Oskar titulera sig ”godkänd servicehund”.
Hur det skulle låta är oklart, men en stolt matte är nöjd med hundjobbet.

– Det går jättebra och han sköter sig kanon, säger matte Louise Johansson.    

FÖR ETT DRYGT år sedan berättade AT om träningen. Nu, åtskilliga svettdroppar och tusenlappar senare, sitter alla träningsmoment i ryggmärgen och den neongula västen med ”servicehund” tryckt på sidan bärs med stolthet.
Louise Johansson har konstant värk då hon lider av en ovanlig bindvävssjukdom. Eftersom sjukdomen gör henne stel i lederna ska Oskar hjälpa till med alla tänkbara vardagssysslor.

– Han kan ta av mig kläderna, hjälper till om jag ramlar och kan även hämta hjälp. I köket drar han ut lådor och plockar fram fryspåsar med mera, berättar Louise och menar att i nästa varje vardagssituation finns det något som Oskar kan hjälpa till med.

ATT KUNNA slå larm är något som en servicehund måste kunna göra. På selen står det därför ”hjälp matte följ mig”. Det momentet och alla de andra apportövningarna gick dock som en dans på provdagen och Oskar fick sitt certifikat Svenska service- och signalhundsförbundet.  
– Han klarade det galant. Jag var nervös. Det var en del saker som vi inte riktigt hann träna, men allt gick bra, berättar matte.

Nu åtnjuter Oskar samma rättigheter som en ledhund och är undantagen Livsmedelsverkets föreskrifter om restaurangbesök med mera.
All träning har kostat både tid och pengar. Utan fondpengar och bidrag hade det varit svårt att genomföra. En tacksamhetens tanke sänder därför Louise och Oskar till sina sponsorer.

  • Petter Tarenius
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.