FOTO: MIKEY LENNARTSSON.
ÖRNAFLAKET är Ola Sernekes lilla paradis i Mjörn. Här tillbringar han gärna helgerna.  

Ola Serneke satsar stort på framtiden

Alingsås

2002 startade han tillsammans med en kompanjon Sefa Bygg & Konsult AB. Fem år senare köptes kompanjonen ut och i dag, 2008, omsätter företaget 165 miljoner kronor. Ola Serneke heter grundaren, en 37-årig alingsåsare som är entreprenör uti fingerspetsarna.

Jag träffar Ola på hans kontor i en gammal fastighet på Karlavagnsgatan på Lindholmen i Göteborg. När jag kommer in är en av hans snickare på besök, en kille som har pappaledigt, har med sig sin dotter och har bakat en stor kaka som Ola och hans personal ska kalasa på.

– Jag har fantastiska killar anställda, säger Ola. Vi firade femårsjubileum i fjol i Budapest och 61 snickare var med. Jag fasade lite för hur det skulle gå, men kan du tänka dig, när vi hade ett grupparbete på lördagkvällen vid sextiden kom killarna och frågade om dom kunde få fler uppgifter.

Bland personalen på kontoret finns tre-fyra alingsåsare som Ola handplockat. Bland andra Fredrik Karlsson, som är controller.
– Fredrik jobbade på revisionsbyrå tidigare och jag tyckte jag fick så många fakturor från hans företag så jag lika gärna kunde anställa honom.
Daniel Åstenius är också från Alingsås, arbetschef och numera även tioprocentig delägare i företaget.

Att Ola Serneke skulle bli entreprenör och byggmästare var inte så självklart från början. Visst gick han byggteknisk linje på Alströmergymnasiet och fortsatte med industriell ekonomi på Chalmers, men han gick också ett år på Lärarhögskolan i Göteborg och jobbade som vikarierande lärare både på Alströmer och Nolhaga.
– Men jag kom på att det inte var min grej. Jag började på Chalmers igen och läste en dubbel kurs på Väg & vatten.

En utbildning som normalt skulle ta drygt fyra år avverkades på två.
– Jag gjorde ett riktigt röjande och genombrottet kom faktiskt en natt när jag och en kompis satt och pluggade inför en tenta. Det var precis som om pärleporten öppnade sig för mig, skrattar Ola. Efter det förstod jag matten perfekt.

Med civilingenjörsexamen i bagaget blev Ola headhuntad av Peab 1997. Han fick sommarpraktik och traineetjänst i Trollhättan där Peab hade flera stora byggprojekt.
– I Göteborg var det dåligt med jobb, men i Trollhättan byggde vi både skolor, industrier och andra stora projekt.

När den dåvarande arbetschefen gick i väggen fick Ola ta över hans arbetsuppgifter och blev den yngste arbetschefen i hela Peab.
– Där lärde jag mig väldigt mycket, särskilt av Ulf Gustavsson.
Men entreprenörsandan hade slagit klorna i Ola och 2002 startade han och en kompanjon Sefa Bygg & Konsult AB.

Vi sitter på hans kontor och mobilen ringer oavbrutet. Men någon större stress verkar det inte vara. Han känner sig tvingad att ta ett samtal och det visar sig komma från Alingsås. Att hemstaden är något extra förstår jag när han berättar om sitt köp av en halvö i Mjörn. En liten pärla där Ola sökt bygglov för en rejäl utbyggnad på sitt hus.

För en månad sedan köpte han också ett gammalt fint alingsåsföretag, Nybergs Svets, grundat 1914.
– Kombinationen betong och stål har jag alltid varit intresserad av, säger Ola.

Att starta företag är ett annat stort intresse. 21 bolag ingår i företagsgruppen och Ola Serneke är 80-procentig ägare. Förutom Nybergs Svets köpte han in sig i ett bilföretag i Kinna för ett tag sedan.
– Jag är barnsligt förtjust i fina bilar så jag tyckte det var lika bra att köpa in sig i branschen.
Totalt omsätter gruppen av företag cirka 350 miljoner kronor.

Närmaste stora projekt handlar om att riva ner den fastighet vi sitter i och bygga ett helt kvarter med kontors-, service- och handelslokaler samt bostäder. Två av husen ska bli 35 våningar höga. Det återstår dock förhandlingar med två av fastighetsägarna i kvarteret, men Ola är hoppfull om en lyckad lösning.

En gymnasieskola i Trollhättan är ett annat ganska stort objekt och även ett arbete på Ringhals kärnkraftverk hoppas Ola kunna ro i hamn.
– Men vi gör även småbyggen. Det gäller för snickarna att inte tappa känslan för vad de håller på med.
Byggnation av en industripark i Polen är nära förestående och Ola ska även låta bygga exklusiva villor på en markbit i Brasilien som han köpt.
– Där bygger jag för att sälja till norrmän, säger han. Dom har tydligen obegränsat med pengar.

Ola är 37 år i dag och livet rullar på i ganska hög takt. Är inte risken stor att det takten är alltför hög?
– Mina föräldrar säger åt mig att jag ska ta det lugnt, men jag kan inte bara lägga mig ner och vila. Jag gillar att jobba och att utveckla verksamheten.

Är pengar viktigt för dig?
– Visst är dom det. Jag är en flitig förbrukare av pengar, men jag försöker vara smart i mina inköp. Jag gör inga affärer som jag inte tror på till 100 procent. Fredrik och jag har örnkoll på allt.

Det sägs det ska bli en konjunkturnedgång i byggbranschen. Hur tacklar du det?
– Jag välkomnar nästan en nedgång. Då försvinner skitfirmor som det finns ganska många av i byggbranschen. Då kan man sätta press på leverantörer så att de håller sina leveranstider bättre än vad som sker nu.

Från noll till 350 miljoner på sex år är inte fy skam, men målen är högre än så.
– Tanken är att vi ska omsätta en miljard inom fem år och vi ska också in på börsen inom en snar framtid. Vi ska bli en av de största aktörerna i Sverige.

Har du någon devis att leva efter?
– Man ska vara rak, ärlig och engagerad i vad man gör. Har man intresse och engagemang kommer man långt.

  • Curt Magnusson
2 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

Kommentering är stängd.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.