FOTO: MIKEY LENNARTSSON
Patrik Andiné förekommer själv i sitt verk. Ibland drömmer han om en mössa som den här där ingen kan störa honom.

Patrik Andiné väcker frågor och känslor

Alingsås

Vilka är de melankoliska figurerna och hur hamnade de här? Konstnären Patrik Adinés verk väcker både frågor och känslor. Nu ställer han ut i Alingsås konsthall.

Han är trött, konstnären. Fram till klockan tre föregående natt försökte han färdigställa ett verk till utställningen.
– Rent formatmässigt skulle den passa bra, även om den inte är nödvändig innehållsmässigt. Men det är ett hår som jag inte blir nöjd med, säger Patrik Andiné.

Just nu förbereder han inför lördagens vernissage. I Alingsås konsthall ställer han ut både nya målningar och inlånade verk från de senaste åren.
– För mig är det här en stanna upp-punkt, en sammanfattning av de sista tre åren. Jag är väldigt glad att jag fått göra det här och återse vissa målningar.

PATRIK ANDINÉ är från Göteborg och började måla i mitten av 80-talet då han gick i gymnasiet. Under fem år studerade han vid Stockholms kungliga konsthögskola.
– Jag har alltid haft ett behov av att klottra. När jag bodde i Stockholm kände jag mig ganska ensam och satt på krogen. Ofta skrev jag mitt namn på toaletterna för att på något sätt märka ut att jag fanns.

Nu bor och verkar han åter i Göteborg. Han är en populär utställare och syntes senast på Galleri Knäpper i huvudstaden samt Galleri 1 i Göteborg.
Patriks konst handlar mycket om ensamhet och tvåsamhet. Scouter med sina uniformer får symbolisera grupptillhörighet.
– Mina scouter fungerar dubbelt. De är goda med en fin bild hur världen ska se ut, men ändå är det något obehagligt över dem. De är brunklädda som Hitlerjugend.

HANS KONST har förändrats under de senaste åren:
– Förr ville jag berätta mina egna mörka tankar i en glad sagoform för att uppväga det obehagliga. Nu är det mer sunkigt på något vis.
På lördag inviger konsthallens verksamhetsledare Pontus Hammarén utställningen.
– Patrik är definitivt en konstnär i ropet som inte minst attraherar samlare.

Tillsammans med konstnären Ernst Billgren har Pontus Hammarén medverkat med texter till en bok om Patrik Andiné som gavs ut i höstas.
– Patrik bär på en berättelse i sina målningar. Man hamnar liksom mitt i och undrar vad det är som har hänt innan. Samtidigt bjuder han på något, det är inte bara kryptiskt. Det är tacksamt i och med att mycket konst är svårtillgänglig.

Fotnot: Patrik Andiné ställer ut i Alingsås konsthall 14 mars–25 april 2009.

    Dela innehållet

    Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.