FOTO: MIKAEL SVENSSON

Lockar gammal som ung

Sport

Vårgårda Pistolskytteklubb bildades, precis som de flesta skytteföreningar i Sverige, på 40-talet.
AT begav sig iväg för att hälsa på under ett av träningspassen på skjutfältet som ligger granne med Tånga Hed i Vårgårda.

– Vi brukar inleda träningarna med kaffe i klubbstugan. Det brukar inte vara några som helst problem att få igång snacket, säger Anders Wennerbom, en av medlemmarna som i nästa andetag bjuder på en kaka till det svarta guldet.
Onsdagar och lördagar är det så gott som alltid organiserad träning på skjutfältet. Övriga dagar brukar det också vara aktivitet, om än inte i samma utsträckning.
För varje tillfälle är en skjutledare utsedd vars uppgift under skjutning är att ansvara för säkerhet och ge kommandon till skyttarna.
– För att få skjuta skarpt, det vill säga med ammunition (krut), krävs det att man är minst 15 år gammal, poängterar Wennerbom.

UNDER tävlingssäsongen, som sträcker sig mellan mars och september, är det dessutom tävlingar i princip varje helg för Vårgårdaklubbens aktiva.
– Det är många timmar man lägger ner, men samtidigt är det värt det, säger Wennerbom.
En av föreningens styrkor är att den har ett brett åldersspann vad gäller medlemmarna, från tolv år upp till 76 år.
För att säkerställa rekryteringen av de allra yngsta arrangerar klubben prova på-dagar med luftpistol i Vårgårda sporthall.
– Om man bestämmer sig för att bli medlem och vill fortsätta skjuta genomgår han eller hon en obligatorisk teori och praktikkurs som resulterar i Pistolskyttekortet. Ett sorts körkort för pistolskyttar, förklarar Torben Rundqvist.

TORBEN, med många internationella mästerskapsmedaljer på meritlistan, vet onekligen vad som krävs för att lyckas inom pistolskyttet.
– Först och främst måste man ha en god syn. Att vara stadig på hand och ha förmåga att koppla bort allting runt omkring är två andra viktiga egenskaper, säger Rundqvist.
Torbens fru Monica, som är klubbens ordförande, har även hon satt Vårgårda på kartan. Även om satsningen inte alls är vad den har varit, så är 47-åringen fortfarande ett av de stora namnen inom sporten. Nyligen var hon med framgång iväg och representerade Sverige i en landskamp mot Tyskland.

En annan skytt av rang som kommer på tal under pratstunden är ikonen Ragnar Skanåker.  
– Det kommer att ta ett tag innan Sverige får fram en så bra skytt som Ragnar. Han var och är unik. Vad som är glädjande hos oss är att vi har ett par yngre grabbar som brinner för sporten. Martin Ludvigsson (född 1988) är ett exempel, säger Torben Rundqvist innan ytterligare en i raden av träningar tar sin början.

    Dela innehållet

    Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.