Pumpor utanför Whole Foods Market-butiken på River Road i Bethesda, Maryland, alldeles utanför Washington.

Thanksgiving stor helg i USA

AT i Washington

En av de trevligaste helgerna i USA är Thanksgiving, som inträffar den fjärde torsdagen i november, i år den 26 november, och inleder upptakten till jul.

Dagen efter Thanksgiving kallas ”Black Friday”, en dag då många amerikaner tar ledigt från jobbet, och är en av säsongens största shoppingdagar. Och ger en fingervisning om hur julhandeln blir.

Traditionellt öppnar butikerna mycket tidigt den dagen, och det är ingen ovanlighet att köpsugna köar (och ibland tar med sig madrasser) i timmar innan öppnandet. Det har till och med inträffat att människor skadats, blivit nertrampade och dött i den trängsel som inträffat!

Thanksgiving-traditionen är en högtid för att fira skördetiden, och är helgdag i USA och Kanada. Man äter kalkon med så kallad ”stuffing” och andra tillbehör. Traditionell efterrätt är pumpapaj (pumpkin pie, en paj som för tankarna till pepparkaka), men också pecanpaj och äppelpaj. Talessättet säger ju att ”There is nothing more American than apple pie”. I år ryktas att det på grund av vädret råder brist på pumpa.

Och tidningen The Washington Times rapporterar i tisdagsnumret – trots dåliga ekonomiska tider – att folk är villiga att betala 225 dollar (omkring 1.500 kronor) för en kalkon, en ”Heritage Turkey”, som långsamt fötts upp som sin motsvarighet på 1800-talet, med naturlig parning. Dagens kalkoner är nämligen vanligtvis för feta för att para sig.

Washington Times-skribenten Gabriella Boston undrar om det finns någon helg eller högtid, som går säker eller fri från ”matsnobbighet”.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det