ARKIVBILD: SUSANNA MICHELSEN
SWEA:s grundare Agneta Nilsson (till vänster) tillsammans med Sveriges ambassadris i Washington, Eva Hafström,

SWEA-grundare får fin amerikansk utmärkelse

AT i Washington

Agneta Nilsson, grundare av den världsomspännande svenska kvinnoorganisation SWEA har fått den amerikanska utmärkelsen 2010 Ellis Island Medal of Honor.

SWEA står för Swedish Women’s Educational Association International. Den är den största Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige med syftet att sprida svensk kultur och tradition. Den startades för mer än 30 år sedan och är ett globalt nätverk med över 8.000 svenska eller svensktalande kvinnor i 74 avdelningar i 33 länder.

Ellis Island-medaljen etablerades 1986 och är erkänd av den amerikanska senaten och representanthuset som en av landets främsta. Agneta Nilsson hamnar därmed på en förnämlig lista över amerikanska medborgare som har fått utmärkelsen.

Sedan 1986 har fler än 1.700 amerikanska medborgare tilldelats Ellis Island-medaljen, inklusive sex amerikanska presidenter, ett flertal senatorer och kongressledamöter, nobelpristagare, idrottsstjärnor, artister samt ledare inom religiösa och militära ämbeten.

Agneta Nilsson är den tredje svenskfödda kvinna som erhållit medaljen. NECO (National Ethnic Coalition) – organisationen står bakom utmärkelsen – har syftet att bevara mångfald, gynna tolerans, respekt och förståelse bland olika religiösa och etniska grupper.

  Kommentera
  Dela innehållet

  Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


  Logga in
  Registrera dig
  Glömt lösenord?

  Logga in

  Registrera dig

  Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

  Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
  Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

  Glömt lösenordet?

  Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det