FOTO: Mikey Lennartsson
KUNSKAPSBANK. För Rune Hedberg är biodling närmast ett kall. Knappt hade den nyslungade honungen smakats av innan värvningsförsök inleddes på allvar.

Biet – en nyttomaximerare

Alingsås

Honung, vaxljus och tvål är bara bisaker i sammanhanget. Bin och biodling är viktigare än så, anser representanter från Alingsåstraktens biodlareförening. I Gräfsnäs Slottspark försökte de värva medlemmar.

– Det är pollineringen som är det viktiga. Det här är bara bonus, säger Sven-Erik Edvardsson och tittar ut över ett välfyllt bord med honungs- och vaxprodukter.
I den följande utläggningen, om biodlingens samhällsnytta, får han biodlingens utveckling att framstå som en av de viktigare valfrågorna till hösten.
Entusiasmen balanserar på gränsen till nörderi.
– Nu när resistensen mot penicillin ökar så har man börjat att använda sig mer och mer av honung igen, säger Edvardsson.

I England har politikerna på högsta ort avsatt stora belopp till forskning kring bin och biodling. Att få fler biodlare är en nationell angelägenhet, menar han. Med en ordentligt pollinerad jord kan exempelvis svenska rapsodlare öka sin skörd med upp till 20 procent.
– Om man tittar på amerikanska förhållanden så hade det bara varit brödet kvar av en hamburgare om inte bina hade funnits, säger föreningskompisen Rune Hedberg.

Få arter verkar kunna mäta sig med den lille gynnaren när det gäller nyttomaximering. Reportern är tagen på sängen. Handlar det inte om en enda sak; tillfredsställelsen av att få egenproducerad honung i kvällsteet? Att odla bin framstår plötsligt lika lovvärt och solidariskt som att lämna blod.

Sifferexcersisen fortsätter. I ”sju av tio av alla tuggor är bina inblandade”, hävdar någon. ”90 procent av det som pollineras innan midsommar pollineras av bin”, påstår en tredje i gänget som alltmer påminner om en hemlig ordern av upplysta världsförbättrare.
Trots att Alingsåstraktens biodlareförening är störst i Norra Älvsborg vill medlemmarna bli fler än de omkring 75 entusiasterna som är aktiva i dag. Nybörjarkurser kommer att hållas av föreningen framöver.

BÖRJA MED BIODLING – detta behövs:
Kunskap (de lokala föreningarna håller i kurser)
En mentor (finns i föreningen)
Kupa och bin (ungefär 3 000 kronor)
Slöja eller dräkt
Handskar

  • Petter Tarenius
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.