”Fast food”-kedjorna Chipotle – Mexican Grill och McDonald’s i Chinatown i centrala Washington, D.C.

Fetma – ett av USA:s största hälsoproblem

AT i Washington

Stark fetma (eller obesitas) är som de flesta känner till ett omfattande problem i USA. En ”epidemi” som också spritt sig till Europa. I USA är läget mest akut i de mindre bemedlade delstaterna.

I The Washington Post omnämndes en stad i Kentucky med den fetaste befolkningen i landet.

Den amerikanska fetmaepidemin har också uppmärksammats av presidenthustrun Michelle Obama, som gjort problemet till en av sina huvudfrågor i rollen som First Lady. Hon har till och med låtit anlägga en organisk köksträdgård vid Vita Huset, dit barn och ungdomar bjudits in. Och kampanjer genomförs för att ändra amerikanernas inställning till mat.

Fetmaepidemin står i stark kontrast till det rådande skönhetsidealet inom modevärlden, där devisen nästan tycks vara att ”man kan aldrig bli för smal” eller att ”nothing tastes as good as it feels to be slim”. Vikten utgör också en klassfråga, där i välsituerade kretsar framför allt kvinnor ständigt tränar, dagligen går på gym (och har personlig tränare), äter magert eller inte alls för att hålla sig i trim.

I USA använder man ofta BMI eller Body Mass Index av vikt och längd för att klassificera övervikt hos den vuxna befolkningen. BMI går ut på att man delar vikten (i kilogram) med kvadraten på längden i meter – (kg/m2). Som exempel den som är 175 centimeter lång och väger 65 kilo har ett BMI på 21,22, vilket är under gränsen för övervikt som ligger på BMI 25. Om man nått 30 då är man ”överfet” eller allvarligt överviktig. Men risken för kroniska sjukdomar ökar progressivt redan från ett BMI av 21!

Läkare i USA ser särskilt allvarligt på den stora förekomsten av övervikt hos barn och ungdomar – många uppvuxna på snabbmat. Men det är inte lätt att ändra på matvanor, och inte heller att lagstifta mot snabbmatsindustrin, då den är aktiv med lobbyister på Capitol Hill (kongressen).

Portionerna i amerikanska restauranger är ofta mycket väl tilltagna, och räcker för två personer. I ett samhälle som det amerikanska där allt går snabbt, blir måltiden inte på samma sätt ett tillfälle att umgås och avnjuta en god middag. Amerikaner har ofta en ”soda” (läskedryck) eller en ”Starbucks” i handen, även om vatten under senare år blivit populärt. Och även om hälsobarer dyker upp som svampar ur marken, är fortfarande portionerna stora och salladsdressingen tjock och kletig.

Många skribenter i USA är lyriska över ”Medelhavsköket” – kokkonsten kring Medelhavet, som man anser som ett föredöme, liksom dess livsstil. Där goda måltider kan dra ut i timmar, och påpekar att just den befolkningen håller sig mer i trim. Fransyskorna, exempelvis, framhålls för sin slankhet och elegans.

I en intressant artikel i The Washington Post (22/7/2010) om välbefinnande görs en jämförelse mellan USA och Italien. Siffrorna från World Health Organization talar sitt tydliga språk. I USA är hela 80,5 procent av männen överviktiga (med BMI av 25 eller högre), motsvarande siffra i Italien är 55 procent. För kvinnorna 76,7 procent mot 40 procent. Och när det gäller stark fetma (obesitas, med BMI av 30 eller högre) är siffrorna för män i USA 44,2 procent och i Italien 14,4 procent, och för kvinnorna i USA 48,3 procent och i Italien 13,7 procent!

Självfallet påverkar denna amerikanska problematik kostnaderna för sjukvården, där överviktiga drabbas oftare av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, muskel- och skelettsjukdomar och vissa former av cancer.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Tack så mycket!

    Vad fint att denna spjutspetsreporter äntligen lärt oss räkna BMI i Sverige, något vi i och för sig gjort de senaste 10 åren, och att vi får läsa om detta i lokaltidningen…Världen kryper onekligen närmare Alingsås när vi läser om Washingtons hälsoproblem i AT.

    Alltid lika spännande att läsa er världstidning!
    /Tack

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det