Mobil mammografi på väg

I korthet

Under hösten kommer Herrljunga, Vårgårda och Alingsås att gästas av den mobila mammografienheten.

När den mobila mammografienheten introducerades för tre år sedan var det för att ge kvinnor bättre möjligheter till undersökningar.

Carin Persson är driftschef på Unilabs AB, som är ansvariga för mammografin i Södra Älvsborg. Hon är mycket nöjd med det samarbete som Unilabs AB har utvecklat med kommunerna.
– Vi bjuder in fem till sex kvinnor per halvtimme för undersökningar. Först så ger vi information, varpå kvinnorna får ta av sig. Därefter ställer vi medicinska frågor, gör en yttre besiktning. Sedan tas bilderna, säger Carin Persson.

Mammobilen är försedd med den senaste tekniken, som ger en bra bildkvalitet och möjlighet att bearbeta bilderna för att lättare få syn på eventuella förändringar. En ytterligare fördel är att stråldoserna nu har minskat.
– Många kvinnor tycker det ger mindre fysiskt obehag med den nya utrustningen.

Sedan onsdag förra veckan står ”mammobilen”, som den kallas, parkerad vid Herrljunga Företagscentrum, Verkstadsgatan 11. Där kommer den att befinna sig fram till mitten av oktober då den åker vidare till först Vårgårda och sedan Alingsås. I Vårgårda kommer mammobilen stå vid Tångaheds camping och i Alingsås vid Ica Maxi.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.