FOTO: PATRIK SKOGLÖW
VÄRLDENS största mjölkbord, med mjölkkanna, har fällts för att placeras på lastbil och transporteras till Nossebro, pallens nya hemvist.

Nossebro tar över världens största mjölkbord

at-lokalt-bjarke

I dag, torsdag, flyttades ”Världens största mjölkbord” från Sollebrunn i Alingsås kommun till Nossebro i Essunga kommun.

Mjölkbordet, som anses vara världens största, kom till i samband med en mässa i Sollebrunn på 1990-talet. Fram till torsdag 29 september 2011 har det stått på privat mark. Nu vill markägaren använda ytan till annan verksamhet och önskar bli av med det.

Nossebro, centralorten i Essunga kommun, har genom bland annat EU-medel fått möjlighet att utveckla kommunens unicitet, vilket är miljöer, arrangemang, aktiviteter och sevärdheter från 1950-70-talen – Retro Nossebro. Ett mjölkbord passar väl in i konceptet. Dessutom har man tidigare haft ett mejeri i centrum, där det i dag byggs bostäder. Mjölkbordet kommer att på sikt att hamna på Mejeritomten som ”Mejeri Memorial” med information om bland annat Mejeritomtens historia.

Mjölkbordet godkändes av Guinness Rekordbok som världens största mjölkbord i samband med mässan i Sollebrunn. Det blev också godkänt av Svenska Mjölkpallföreningen, vars syfte är att ”värna om och bevara svenska mjölkpallar och mjölkkärror – i teknik och tradition”.

Där det stod i Sollebrunn var mjölkbordet är 5,20 meter högt. Själva lastytan har varit 4,55 m x 2,70 m. För att kunna transporteras har både ben och lastytan kortats.

För Nossebro innebär det att man framöver kan stoltsera med två världsrekord: tidigare har man ”Världens största sax” på Stureplan i centrala Nossebro. Saxen skall symbolisera alla ”klipp” som man kunna göra på Nossebro Marknad, Sveriges största månadsmarknad. Dess egentliga tillkomst var för att inviga genomfartsvägen Storgatans upprustning och man klippte invigningsbandet med den.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.