FOTO: JENNY SCHAGERLIND
FUNGERAR BRA. Darius Sjölins barn Ellen, 3,5, och Lukas, snart 2, har blivit nattade av andra flera gånger.

Barnvakt – när är barnet redo?

Våra barn

Ibland kan det vara skönt att komma i väg och göra något på egen hand – utan bebisen.
Men hur tidigt kan man egentligen lämna bort sitt barn? Och ska man vara tydlig med att man går eller bara smita iväg?
Psykologen Stefan de Fine Licht berättar hur man ska tänka kring det här med barnvakt.

Du minns inte när du sov en hel natt senast. Du älskar förstås din lilla gullunge över allt annat, men samtidigt skriker din utmattade kropp efter lite semester. Eller åtminstone en eftermiddag på egen hand – utan att någon drar dig i byxbenen eller skriker på uppmärksamhet.
Samtidigt är du rädd att utsätta ditt barn för ett mindre trauma genom att anlita barnvakt…

STEFAN DE FINE LICHT jobbar som mödra- och barnhälsovårdspsykolog i Alingsås, och han menar att det är ganska individuellt när ett barn är moget för att lämnas till någon annan en stund.
– Generellt tycker jag inte att man ska lämna bort sitt barn första året, men det kan ju gå bra om det är någon barnet känner väl och har träffat flera gånger förut. Det är viktigt att det är någon som både man själv och barnet känner sig trygg med.

Stefan de Fine Licht menar att man får gå på barnets reaktion. Blir barnet ledset och oroligt av att bli bortlämnat bör man vänta ett tag innan man lämnar bort det igen. Hans råd är att testa med samma person en gång till, men innan dess låta barnet umgås mer med den personen i förälderns sällskap.

RUNT ÅTTA-NIO MÅNADER brukar barn ha ett extra stort behov av att ha sina föräldrar nära. Därför är det ingen lämplig ålder att lämna bort barnet första gången.
– Det är då barnet på allvar börjar göra skillnad på folk och folk och inser att det finns främmande människor. I den åldern kan de plötsligt bli skygga och rädda över att hamna i någon annans knä även om mamma sitter bredvid.

Att fixa barnvakt och sticka i väg på en weekendresa för att få vila upp sig kan vara lockande. Men Stefan de Fine Licht tycker att man ska vara försiktig med att låta riktigt små barn sova över hos någon annan.
– En gammal tumregel är att man kan lämna bort en ettåring en natt per år, en tvååring två nätter och så vidare. Det har med barns tidsuppfattning att göra, förklarar han. Deras minnesbilder bleknar snabbt. Om man märker att barnet är osäkert när man kommer tillbaka är det en tydlig varningssignal.

BARN PÅVERKAS också mycket av hur man själv uppträder som förälder. Har man väl bestämt sig för att lämna bort sitt barn ska man agera resolut och obekymrat, råder Stefan.
– Man ska absolut inte smita i väg, utan vara tydlig med att man går. Se glad ut och dra inte ut på avskedet. Barn är bra på att läsa av sinnesstämningar. Om mamma ser bekymrad ut är det nog något som inte stämmer här, tänker barnet.

Men hur är det då med förskolan, kan man undra. Många lämnar ju sina ettåringar där flera timmar om dagen, är det inte bra?
– Det där är också individuellt… Jag kan tycka att ett år är väl tidigt. Det går oftast bra, men det är ju inte för deras skull då, utan för att mamma och pappa måste jobba. Det är först i två-treårsåldern de har glädje av att leka med andra barn. Så kan man vänta tills barnet är två år är det bra.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Finns de studier???

    Undrar bara om de finns ngr vetenskapliga studier förutom en ”gammal tumregel”? Min ettåring stormtrivs på förskolan, E de fel på henne då?

Kommentering är stängd.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.