OccupyDC-anhängare demonstrerade förra torsdagen i centrala Washington.

Tvåmånadersjubileum för Occupy Wall Street

AT i Washington

”Finansbubblor och Wall Street-plundringar har förlamat ekonomin”, hävdar Occupy Wall Street-rörelsen, som firade sitt tvåmånadersjubileum med nya demonstrationer.

2-månadersjubiléet av Occupy Wall Street-rörelsen inföll förra torsdagen, med en ”Day of Action” och demonstrationer mot Wall Street, storföretagen och politikernas tondövhet – på många håll i USA, men de mest omfattande var naturligtvis i New York.

”Storföretag och lobbyinggrupper har tagit över vår regering, och vi vill få bort pengarna inom politiken”, sade Russell Simmons, när han blev intervjuad av en TV-station. Många amerikaner har helt enkelt fått nog och tröttnat på att vara dörrmatta för finanssektorn och politikerna. Demonstranterna poängterar att man inte är emot kapitalismen som sådan, utan Wall Street ”med dess skojare” – och har alltså ingenting emot exempelvis Silicon Valley.

En viss njugghet kan anas i ”mainstream medias” (traditionella medier) rapportering – man säger att demonstranterna inte har specifika krav – och inställningen mot de högerradikala tea party-aktivisterna var betydligt mer hovsam och lyhörd. Men de senaste decenniernas (framför allt det sista!) politik har kraftigt ökat inkomstskillnaderna, samtidigt som de amerikanska statsfinanserna och ekonomin tagit stryk.

En som är inne på denna linje är president Reagans budgetminister på 1980-talet och republikanen David Stockman – på den tiden omnämnd som ett ”wunderkind för Reaganomics” och som ett säkert presidentämne. I en New York Times-krönika – ”Four Deformations of the Apocalypse” – som han skrev ifjol skräder han inte orden över hur USA:s ekonomi raserats av de beslut republikanerna tagit de senaste fyrtio åren.

Och han känner inte igen sina partikamrater, vars mantra nu är skattesänkningar till varje pris. Som exempel liknar han George W. Bushs ofinansierade skattesänkningar och republikanernas krav att förlänga dem vid att lämna in konkursansökan. Nationens skuld närmar sig 18 biljoner dollar! Balanserade budgetar har fått ge utrymme för ”en serie finansbubblor, och plundringar från Wall Street, som förlamat ekonomin”, enligt Stockman.

Stockman nämner ett antal republikanska doktriner som medverkat till den prekära situationen. Nämligen president Nixons avskaffade av guldstandarden för dollarn 1971, den omfattande ökningen av statsskulden (”den republikanska dogmen att statsskulden inte spelar någon roll om den kommer från skattesänkningar”) och krigsföring (exempelvis Bushs ”ofinaniserade krigsäventyr”), den enorma, improduktiva expansionen av finanssektorn, med spekulationsekonomin, samt att bra arbeten och produktion exporterats till låglöneländer och ersatts av låglönejobb inom servicesektorn.

”Det är inte förvånande då att under den sista (bostads-) bubblan (från 2002 till 2006) den översta procenten amerikanska toppinkomsttagare – betalade framför allt av Wall Street-casinot – uppbar två tredjedelar av den nationella inkomstökningen,  medan de 90 procent i botten – endast fick 12 procent”, skriver Stockman. Det är hårda ord från Reagans budgetminister, som vill se balanserade budgetar, sund ekonomi och finansiell disciplin.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det