FOTO: PER ANGERBirger Sjöberg, Christer Johansson och Finn Svensson, Herrljungabostäder, tog de första spadtagen tillsammans med Lennart Andersson och Fredrik Johansson, Mjöbäcks Entreprenad.
FOTO: PER ANGER
Birger Sjöberg, Christer Johansson och Finn Svensson, Herrljungabostäder, tog de första spadtagen tillsammans med Lennart Andersson och Fredrik Johansson, Mjöbäcks Entreprenad.

Nya bostäder i Herrljunga

Herrljunga

Nu byggs det nya bostäder på Bigatan. Från och med idag är det fritt fram att teckna sig för de sex lägenheterna. Inflytt sker före årsskiftet.

I fredags togs de första symboliska spadtagen för bygget. På plats fanns representanter för det kommunala bostadsbolaget Herrljungabostäder som ligger bakom projektet, och Mjöbäcks Entreprenad som fått uppdraget att uppföra husen.
– Det känns oerhört positivt att kunna påbörja nyproduktion i Herrljunga, säger Finn Svensson, ordförande i Herrljungabostäder.

Det handlar om tre parhus med två lägenheter i varje hus i kvarteret Oxeln på Bigatan.
Totalt blir det sex lägenheter med tre rum och kök, på 71,1 kvadratmeter vardera. Alla lägenheter får bland annat en egen trädgård med plattsatt uteplats i västerläge, carport med förråd, samt tvättmaskin och torktumlare.

Boendeformen kallas kooperativ hyresrätt, en upplåtelseform som har visat sig fungera väl i Herrljunga.
– Det har slagit väl ut, säger Birger Sjöberg, vd för Herrljunga­bostäder.

Förra året färdigställdes den sista av de åtta fristående villorna i den kooperativa hyresrättsföreningen Ugglan. Där var det fyrarummare och efterfrågan var stor, men det fanns även de som frågade efter treor, vilket är det som byggs nu på Bigatan.
– De här sex lägenheterna kommer att ingå i den föreningen, säger Birger Sjöberg.

En kooperativ hyresrätt kan beskrivas som mellanform mellan en traditionell hyresrätt och bostadsrätt. Lägenheterna på Bigatan kräver en kontantinsats på 200 000 kronor som ska hålla nere hyresnivån. Därefter tillkommer kallhyra, som preliminärt är satt till 7 100 kronor per månad.
De boende blir medlemmar i en hyresrättsförening, och föreningen hyr i sin tur fastigheten av Herrljungabostäder. I föreningen finns en styrelse, likt en bostadsrättsförening, och för de boende innebär formen ett större inflytande än i en traditionell hyresrätt.

När man flyttar från bostaden får man tillbaka det nominella värdet på insatsen, varken mer eller mindre. Det går alltså inte att göra en vinst, men man gör heller ingen förlust.
Lägenheterna byggs med öppen planlösning, och kommer att ha kaklade badrum, klinkers och parkettgolv. Uppvärmning sker genom fjärrvärme, och den som tecknar sig för en lägenhet tidigt kommer att kunna göra olika tillval till sin lägenhet.
– Vi ska upprätta en tillvalsfolder, säger Fredrik Johansson, projektansvarig på Mjöbäcks Entreprenad.

För Herrljungabostäder är projektet en investering på cirka elva miljoner kronor. Platsen där husen ska byggas ska nu röjas innan arbetet med grunden påbörjas.
Herrljungabostäder har fler tänkbara projekt på gång. Under 2014 vill företaget bygga ett flerbostadshus i kvarteret Linden i centrala Herrljunga. Och i Ljung/Annelund finns planer på att bygga med samma koncept som det nu påbörjade projektet, alltså kooperativa hyresrätter.
– Vi hoppas komma igång med nyproduktion kontinuerligt varje år, säger Finn Svensson, ordförande för Herrljungabostäder.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher