ARKIVBILD: BOSSE ÅSTRÖM
Miljöskyddskontoret informerades aldrig om ett event där en helikopter körde flera turer under en hel dag. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Kritik mot miljökontoret efter helikopterbuller

jsonslavery

Miljöskyddskontoret, som har tillsynen för buller i kommunen, hade inte informerats om den helikopter som under ett jippo störde flera boende under en hel dag tidigare i somras.
Leif Hansson (S) är kritisk och vill att kontoret ska ta reda på vad som gäller för liknande bullerstörningar.

Det var i början av juni som Inges bil hade bilfest där man bland annat erbjöd besökarna en helikoptertur över stan. Ett populärt inslag visade det sig då turerna gick hela dagen. Inte lika populärt var helikopterturerna för många boende som ville koppla av ute under helgen.

Leif Hansson var en av dessa.
– Jag tycker det kändes galet att den körde under två hela dagar, när folk vill vara ute i sina trädgårdar och ta igen sig efter arbetsveckan, säger Leif Hansson, som blev rejält störd av bullret.

Han riktar nu kritik mot miljöskyddskontoret som är tillsynsmyndighet för buller i kommunen. Han har haft mejlkonversation med kontoret och är inte imponerad över dess rutiner.
– Miljöskyddskontoret skriver att de tror att helikoptern haft tillstånd, men det borde de kolla upp. De säger också att de hoppas att något liknande inte händer igen, men de borde säkerställa det i sina rutiner, säger Leif Hansson.

Det framgår att flera boende blev störda av bullret från helikoptern och att även medarbetare på miljöskyddskontoret reagerade.
Det kommunala bostadsbolaget Fabs ska ha känt till flygningar då man upplåtit mark för start och landning, men man har inte informerat miljöskyddskontoret om det förväntade bullret.

Miljöskyddsinspektör John Thorbäck säger till AT att Naturvårdsverket inte har några tydliga riktlinjer för helikoptrar i stadsmiljö och att politikerna borde fatta ett policybeslut om hur kommunen ska se på liknande buller.
– Det här är en väldigt ovanlig händelse och skulle politikerna ta ett beslut, skulle vi få vägledning, säger han.

Han konstaterar också att det inte finns någon anmälningsplikt eller tillståndsplikt enligt miljöbalken, för liknande evenemang. Han ser heller ingen idé för miljöskyddskontoret att skapa rutiner för liknande händelser då de inte kan bedömas vara återkommande.

13 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Barnaögon

  Jag undrar, hur många glada barn som deltog vid de upprepade helikopteruppstigningarna, som hade hörselskydd, för att undvika senare tinnitusskador?
  Glädje under ansvar.
  Ha kul på rätt nivå
  Grimbo

 2. Lina

  Jag var själv höggravid med mitt andra barn när den här helgen inträffade och kan inte förstå vad graviditet har att göra med detta?!

  Men tänk nu på vad du och ditt barn hittar på i framtiden… Åk inte ångloken i Anten, besök absolut inte Axels tivoli under Potatisfestivalen, inte Liseberg och liknande nöjesparker och väsnas inte på lekplatser. För vet du vad? De bor kanske bittra människor där som stör sig på ljud och anser sig bli bestulna på sina mycket viktiga dagar…

 3. Vaaa?, ja hör inte!

  Men vi som har vindkraftverk som granne, och i princip aldrig kan vara ute i vår trädgård längre, har ingen rätt att klaga, för det påstås gagna miljön. Men inte ens det är sant.

 4. Märkligt

  När det äntligen händer något kul i stan så finns det alltid några som inte är nöjda.
  Jättekul med jippon och jag hoppas att det kommer fler. Det är kul att våra lokala företagare gör detta åt sina kunder.
  Detta handlade om två dagar men med tanke vilken sommar vi haft så hoppas jag Leif Hansson och de andra fått ta igen sig alla de andra dagarna i sina trädgårdar.
  Hoppas inte ni blivit störda av lekande barn eller motorgräsklippare med mera…

 5. Åk på utflykt!

  Nästa gång det är något som besvärar dig i stan så ta en utflykt! Ta med din fru/sambo/barn/vän och unna dig en utflykt på något trevligt ställe! Kanske bara hälsa på en vän någon annanstans du inte träffat på länge? Det finns många lugna ställen där du lätt skulle kunna spendera en dag eller två! Var själv också på Inges och kan bara bekräfta att barnen hade otroligt kul där, vi åkte inte helikoptern men har gjort vid liknande jippo förut. Jag lovar dig; kom nästa gång och ta en tur du kommer garanterat uppskatta att se din stad från ovan och den goa känslan av att vara glad finns kvar en lång stund.

 6. Höggravid

  Jag var vid detta tillfället höggravid, och upplevde varje dag som en dag i Saharas öken. Att inte kunna ha öppet fönstret eller balkongdörren för vädring under dessa två dagar var fruktansvärt. Inges bil stal två dagar av mitt liv, som jag aldrig kommer få tillbaka.

 7. Bönder?

  Älskar när det är jippon i byn! Och detta var för många ett mycket uppskattat sådant.
  Ni som klagar borde åkt en tur, fått er ett gott skratt och en upplevelse att minnas istället för att sitta hemma och sura.
  Under varje tur satt det glada, förväntansfulla upptäckare som njöt lite extra av livet. Många var barn. Stolta barn med glittrande ögon.
  Det är lättare att dra på smilbanden än att gnälla och älta om petitesser.
  Att kunna glädjas åt andra är härligt! Testa det nästa gång.

 8. Helt otroligt!!!

  När det äntligen händer något roligt i Alingsås så blir det en massa gnäll, Inges Bil gjorde ett fantastiskt jobb med att få ihop denna helgen. Över 5000 personer kom och alla var mycket glada över det dom såg och allt man kunde göra där på plats. Flygningarna varade mellan 10:00-ca 16:00 alltså på dagtid.

  Vi kanske skall be utryckningsfordon att köra utan sirener och bara tillåta el-bilar som inte låter något för att inte störa denna handfull människor som fortfarande efter flera månader orkar gnälla om detta!!!

 9. Ja

  Älskar helikoptrar.
  Borde vara oftare jippon där företag använder detta. Man måste locka till sig dom bortskämda konsumenterna.
  Tycker det var ett jättebra trots att jag inte var där och följde med. Har nog skapat minnen hos barn som åkte med.

 10. Dagens I-landsproblem

  Man tror inte det är sant. En helikopter snurrar runt i två dagar i en stad på nästan 30 tusen invånare. Vad är problemet?
  Stan är full av ljud. När händer detta nästa gång? om 20 år?
  Att folk går igång på sådant här? Själv bor jag på landet och har grannar som kör traktor vissa tider på året nästan dygnet runt. Ringer jag och klagar på miljökontoret? Kontaktar jag media för att lyfta mitt i-landsproblem? Nej!

Kommentering är stängd.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.