FOTO: JOHANNA JEANSSON
Ingrid Kampås har skrivit en roman som utspelar sig i Eriksberg på 1100-talet. Hon har tagit över stafettpinnen i bokserien Släkten.

Skriver kvinnans historia

Kultur

Jan Guillou skrev männens historia. I sin bok Drottningkronan berättar Ingrid Kampås om kvinnornas liv på 1100-talet, via drottningen på Eriksbergs kungsgård.

Romanen Drottningkronan utgör femte delen i serien Släkten som ges ut av förlaget Historiska Media, och som skildrar Sveriges historia utifrån kvinnornas perspektiv. I Ingrid Kampås bok heter huvudpersonen Ester, är hustru till kung Knut Eriksson och bor på Kungsgården i Eriksberg.

Berättelserna i bokserien är fristående ifrån varandra men knyts ihop av en ring som följer huvudpersonerna genom århundradena. Som författare har Ingrid Kampås i stort sett fått fria händer, förutom önskemål om några viktiga nyckelhändelser som skulle vävas in i handlingen.

– Dick Harrysson har bestämt några saker som ska vara med, bland annat gäller det Finlands anknytning till Sverige. Men det är ingen historiebok utan framför­ allt en skönlitterär roman, berättar Ingrid Kampås på telefon från Lübeck, där hon bor sedan ett antal år tillbaka.

Kvinnors villkor och möjligheter är något som Ingrid Kampås tänkt mycket på. Att föda barn, kärlek och sorg är allmängiltiga erfarenheter som inte skiljer så mycket från vår tid, menar hon.

På 1100-talet var Sverige ännu inte ett enat rike. Det finns inte mycket skriftliga källor från den tiden, så Ingrid Kampås har fått använda sig av det som finns och sedan fantisera ihop resten. Hon drar en parallell till Jan Guillous böcker om Arn.

– Guillou skrev männens historia, jag skriver kvinnornas. Man vet att Knut Eriksson var kung mellan 1166 och 1196, men man vet inte vad hans drottning hette. Guillou kallar henne väl Cecilia, men hon är inte huvudperson i hans böcker, hon är mer staffage där. Jag försöker ge namn och liv åt den här drottningen.

För den som är nyfiken på boken och vill prata med Ingrid Kampås, finns även tillfälle nu till helgen. Då besöker hon bokmässan i Göteborg och finns i Historiska medias monter.

Läs hela intervjun med Ingrid Kampås i onsdagens AT
Eller läs tidningen direkt i datorn. 15:- för ett dygn. Arkivet ingår. Beställ e-tidningen här >>

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det