FOTO: BOSSE ÅSTRÖM
Christine Thörnblom.

Christine bloggar om terapi och zumba

Gästbloggen

Ifrågasätt situationen, gör egna positiva val och bli medveten om hur det påverkar dig. Det handlar kognitiv beteendeterapi om. Christine Thörnblom berättar om både det och sin älskade Zumba under veckan.

Om Christine

Söndag 27 oktober
Tro på dig själv

Tack Alingsås Tidning för den här möjligheten.
Veckan har varit en rolig utmaning och jag hoppas att jag berört någon där ute.
Jag är glad att jag tackade ja och att jag gick utanför min bekvämlighetszon.

Livet bjuder på många överraskningar, en del roliga och en del mindre roliga men det är ju i slutänden bara jag som kan avgöra hur jag vill förhålla mig till det. Genom livet; i arbeten, skolan, bland vänner osv. har jag mött personer med åsikter om mig som person och hur jag gör mina val. Det är en del av livet, vi har alla upplevt det och min historia är inte speciell på något sätt, men jag vet idag att med KBT hade jag hanterat det på ett helt annat sätt.

Vi är otroligt duktiga på att vifta bort beröm med något i stil med ”det var väl inget” medan  vi har en tendens att stanna kvar i det som är mindre bra. Vi ältar och har ofta svårt att släppa det, vi är sårade helt enkelt.
Här behöver vi vara realistiska och ifrågasätta situationen:
Vet hon eller han att det som sagts sårat dig?
Är hon eller han värd den energi du lägger på att må dåligt?
Vad kan du vinna/förlora på att prata med personen?
Vet du med säkerhet vad personen hade för avsikt?
Är den här personen viktig för dig?
Kan  det finnas andra orsaker till personens agerande?
Tillför den här personen dig något? I så fall vad? Positivt/negativt
osv..
För om vi inte gör ett val finns risken att relationen infekteras. Agera eller släpp det.
  
Bara för att jag kan lite om KBT betyder inte det att jag har ett bekymmersfritt liv. Jag faller precis som alla andra. Men KBT underlättar när mitt mod sviker eller jag blir sårad.

Våga ta för er, tro på er själva och bestäm vad som är viktigt i livet.
Det var folk som rynkade på näsan när jag som ung åkte iväg och arbetade som croupier i casinon på olika lyxiga kryssningsfartyg, seglade jorden runt, träffade fantastiska människor och fick se magiska platser. Utan den erfarenheten hade jag inte stått där jag står idag. Förutom underbara vänner och minnen fick jag bekräftelse på att jag kan om jag vill.
  
Tänk efter före!
Christine
Tankens Kraft
www.tankens-kraft.se

Lördag 26 oktober
Zumba

Hälsa betyder så mycket – och det finns oändligt många sätt och nivåer att arbeta på för att hitta en balans och må bra. Genom motion, kost, mentalt, meditativt… you name it.

Zumba ® heter min drog! Det har nog inte undgått någon i min närhet att jag fullkomligt älskar Zumba. Jag är en person som älskar att träna utan att det känns som att man tränar. När jag instruerar i Zumba släpper jag loss fullkomligt, det handlar om att känna in musiken, hitta glädjen, röra på sig, svettas och framför allt förmedla alltihop till mina deltagare.

När jag startade mitt företag valde jag att erbjuda Zumba just för att jag tycker det är så roligt. Men nu i efterhand har jag insett att det ger mig så mycket mer än bara det. I mitt arbete sitter jag stora delar av dagen och förutom vanligt förekommande uppgifter som egen företagare så är ibland ämnena mycket tunga. Zumban kräver fullständigt fokus vilket gör att jag får ett avbrott i arbetet och för mig är det en enastående kombination. Som egen företagare skulle det även kunna upplevas som ensamt men mina helt fantastiska deltagare fyller det behovet.

Hur skapades Zumban?
Albert ”Beto” Perez, som bodde i Colombia på 90-talet och bland annat var aerobicinstruktör, hade glömt sin musik till ett av sina pass. Han använde sig då av egen musik som han hade med sig och improviserade ett pass.  Det blev så uppskattat att han fortsatte instruera, därefter tog han det till USA och resten är historia.

Vad är det för något?
Gruppträning med huvudsakligen latinamerikans musik men numera är det en blandning av musik från världens alla hörn. Dansbaserad koreografi. För att få instruera måste man vara licensierad. Tyvärr finns det en hel del som utger sig för att vara licensierade men inte är det. Fråga om licens om du är osäker.

Vad har jag för olika sorter av Zumba?
Zumba Fitness ® – högintensivt tempo
Zumba Gold ® – nybörjare, lugnare tempo, enklare koreografi
(Zumbatomic ®) Zumba Kids & Kids Jr ® – för barn i åldrarna 4-6 och 7-11

Det  är upp till varje instruktör att lägga sin egen koreografi och det innebär att ett pass kan skilja sig stort från ett annat. Förberedelserna är roliga men också mycket krävande men ”shit” vad ”nice” det är när man är klar. Bästa belöningen är att se när deltagarna njuter av musiken och upptäcker den grymma känslan av att stegen sitter. Än en gång måste jag berömma mina deltagare, utan er hade jag inte kunnat göra det här som jag älskar så mycket. Tack!
I Zumba behöver inte stegen vara identiska med instruktörens, det handlar om att hitta sin egen känsla och stil, därför kan alla vara med!
Skaka rumpa kan alla göra 🙂

Fredag 25 oktober
Vikt.

Vad är det som gäller den  här veckan?
Viktväktarna
5:2
Camebridge
LCHF
GI
Nutrilett

Det finns oändligt mycket att välja på och man ser och hör det dagligen i tidningar, på tv och i radio. Jag tänker inte ge mig in i diskussionen om vilket som är bäst, vilket som funkar eller inte funkar alls.

Men de är många som har provat och hoppats och slitit för att gå ner i vikt för att sedan sakta lägga på sig igen och t.o.m. öka lite till. Det blir ohållbart till slut och om man inte förstår varför man äter blir det svårt att få till en förändring; bryta mönstren, hitta alternativa handlingar och tankar.

Hur skiljer sig då vanlig bantning från att gå ner i vikt med KBT?
Den största skillnaden är att det knappt ligger något fokus på kosten. Man utgår från individen, dennes förhållningssätt och hur man kan förändra. En del blir skrämda när de förstår att de måste öppna sig och prata om saker som kanske är obekväma. Men det handlar ju om att komma till botten med problemet och förstå varför man tar de där extra kakorna, godiset eller smörgåsarna och sedan fortsätter att upprepa sig. En sak vet jag och jag är ingen forskare eller vetenskapskvinna, men det är att man omöjligt kan gå upp 10 kg på en enda chokladkaka!

Vad finns det för kopplingar/händelser mellan känslor och tankar som triggar i gång ätandet? Många av de som varit skeptiska i början, är ofta de som får bäst resultat, när de inser att de får kontroll över sina egna val. Det handlar inte om en bantning utan en ny livsstil.

Gastric bypass
I vissa län erbjuder man KBT vid en Gastric bypass. Vid en sådan här omställning räcker det inte enbart med en operation; beteendet, tankarna och känslorna är fortfarande de samma i förhållande till mat. Det kan skapa en konflikt hos personen vilket kan medföra stora problem. En del fortsätter t ex att äta fel mat men p g a operationen så blir det i mindre mängder. Det är ingen sund lösning. KBT hjälper successivt till att få ett sunt förhållningssätt. Jag tycker att KBT alltid borde erbjudas i samband med den här sortens operation.

Torsdag 24 oktober
Tobak.

Att få följa naturens förvandling genom de fyra årstiderna är helt fantastiskt och just nu är det hösten som fullständigt sprakar av färger och luften är så frisk och klar.

Var ute på en promenad med en väninna som liksom jag njöt av stunden. För mindre än ett ett år sedan slutade hon att röka, och hon kunde nu inte förstå varför hon inte slutat tidigare. Det var som en ny värld hade öppnat sig; dofter, smaker, orken att gå långa promenader, ingen hosta och framför allt känslan av att vara tillfreds.

Men det lät inte så för ett par år sedan. Då var cigaretten en vän, en tröst och en räddare i nöden. Men hälsan gjorde sig påmind och hon visste att hon borde sluta. Läkaren hade otaliga gånger påpekat hur viktigt det var för henne att sluta men det var inte förrän en nära vän blev dålig i cancer som hon bestämde sig för att sluta.

Med hjälp av KBT bad jag henne först att ta reda på varför hon rökte och i vilka situationer, när hon rökte och hur många cigaretter det blev.

Det började som en tuff grej i skolan för att passa in men den orsaken var för länge sedan förbi, det hade istället blivit en vana och ett beroende. Bara sorgligt, som hon uttryckte sig. Antal cigaretter var också betydligt fler än hon var medveten om och hon blev både förtvivlad, arg och ledsen.

Efter olika hemuppgifter och ifrågasättanden där hon fick hitta nya tankar som påverkade känslan och som i sin tur följdes av en handling som resulterade i att hon fick ökad kontroll över sina egna val, började hon känna sig starkare. Hon kunde konstatera att oron för att klara av att sluta varit helt obefogad. Abstinensen de första dagarna blev ett kvitto på hur mycket ”skit” i kroppen hon hade som behövde komma ut nu. Ny tanke blev ”Jag fixar ju det här”.

Än idag kan hon bli triggad av en händelse och bli påmind om hur gott det var med en cigarett men med framförhållning och redan planerade strategier kan hon stanna vid just minnet.

För att klara av att sluta röka behöver man stöd; från familj, vänner, arbetskollegor ja, alla runt omkring. Abstinensen är individuell , vissa får det tuffare medan andra får det enklare eller kanske inte någon alls. Det finns idag många olika läkemedel som kan underlätta abstinensen vid ett rökstopp.

Med kunskap och förståelse kan alla klara det.

Tack Tina för att jag fick berätta.

Onsdag 23 oktober
Oro; den plötsliga, den gnagande och den ihållande, som till exempel för sitt barn, som alltid kommer finnas där, kan uppkomma i otroligt många situationer. Men det är viktigt att man är realistisk.

Jag ska berätta om en händelse där min son hade ramlat och skadat handen. Skolan ringde mig på jobbet och bad mig komma, handen behövde nog ses över och han hade ordentligt ont. När jag kom fram pekade fingrarna åt ett märkligt håll och det var tydligt att något var fel.

Väl framme på vårdcentralen konstaterade man snabbt att han behövde åka till Alingsås för att röntga. Klockan hade slagit sen eftermiddag och smärtan i handen var påtaglig när vi äntligen fick träffa en läkare. Han förklarade att tre fingrar var brutna och för att kunna lägga fingrarna till rätta behövde han sätta bedövning sprutor på båda sidor av varje skadad finger. Alltså 6 stycken sprutor.

Min son sa direkt ”nej, jag vill inte” och jag såg oron i hans ögon.  Läkaren lämnade oss själva en stund och då passade jag på att frågade min son hur han upplevde situationen, hur han tänkte och vilka känslor han hade, han fick tom gradera dem på en skala. Jag frågade bland annat vad han hade sagt till sin lillasyster om det hade varit hon som hade skadat sig. Med sitt stora hjärta började han förklara hur han hade peppat och förklarat för sin syster om sprutorna och hur smärtan skulle försvinna och att läkaren fick rätta till felet och att handen slutligen kunde börja läka och bli bra igen. När han var färdig tystnade han en stund och sa sedan ”hmm, jag fattar mamma, jag behöver ta sprutorna”. Läkaren kom in och sprutorna togs utan en enda tår, även om det hade varit fullt ok.  

Något år senare skulle vi ta vaccination för en utlandsresa och sonen var inte glad över att ta spruta igen. Vi pratade om situationen med handen, hur lång tid han hade fått vänta med smärta innan han fick bedövning osv. Om han mindes själva smärtan och oron och hur hög den var på skalan. Jo, det mindes han mycket tydligt. Då frågade jag hur lång tid en vaccination tar och hur ont det gör på en skala. Han sken upp med ett leende och svarade ”men det är ju ingenting jämfört med handen och fort går det ju också, vad cool du är mamma”.

Ofta är vi själva boven i dramat. När oron kommer signalerar kroppen och oron ökar. Det är viktigt att vi ifrågasätter situationen och får kontroll över oron.

Tisdag 22 oktober
KBT borde införas i skolorna!

Visst, erfarenheter gör dig starkare… men ändå, varför inte underlätta resan.

Kommentarer som sårar, vänner som visar sig inte vara vänner, prat bakom ryggen, alltid bli vald sist på gymnastiken, ensam på rasterna, facebook, twitter, ingen som tror på mig osv…

Det är inte helt ovanligt att klienter som kommer till mig, med förvåning plötsligt inser kopplingen mellan sitt förhållningssätt idag och det som hände som barn. Det som kanske inte var så illa menat från någon har satt sina spår. För visst kan det även handla om misstolkning.

Är ni bra på att berömma ert barn utan att det är kopplat till en handling?
Jag vet att det är lätt att uppmuntra just när barnet hänger upp sin jacka eller städat sitt rum och det är toppen, men det är också viktigt att berömma barnet för att det bara är. Ett barn som tror på sig själv och är trygg har en bra grund att stå på i livet, det påverkar hur barnet agerar i det sociala livet, hur de får kompisar etc.

”Min son/dotter vill inte längre gå till skolan”
Ibland fungerar det ändå inte, vad gör man då som förälder när barnet inte vill gå till skolan? Det kan vara flera faktorer som orsakar problemet.

Exempel på problem; barnet kan ha svårt att komma in i gruppen, stökar på lektionen, svårt att få vänner, blir mobbad, trivs inte, upplever sig felbehandlad m.m.
Det viktigt att ta barnet på allvar och försöka få klarhet i vad som händer.

Jag har arbetat med skolor i och utanför kommunen, med enbart familjer och även barn individuellt. Jag har mött lärare, elever och föräldrar som välkomnar ett samarbete till en förändring för att lösa situationen. Och förändringen har kommit fort i form av positiva resultat, just för att alla är delaktiga och strävar åt samma håll.

Även här arbetar vi med konkreta situationer, en åt gången. Vilka tankar uppstår i situationen, hur får det barnet att känna och hur agerar det. Små barn kan få i uppgift att fylla i ett papper med glada, ledsna och arga gubbar för att på så sätt lättare förklara sina känslor. Ett samarbete mellan hem och skola är något som uppmuntras och en kommunikation är oerhört viktig.

Men det finns även de som inte välkomnar det. Jag har suttit i möte med ledning och andra berörda och kommit överens om ett samarbete, en plan. För att redan dagen efter erfara att de gör precis som de vill. Det gör ont i mig när barnet, eleven, blir lidande. Dessa vuxna, som barnet ska känna sig tryggt med och ha förtroende för, väljer att agera på eget sätt. Fokus flyttas plötsligt ifrån barnet.

Jag är väl medveten om att det är brist på resurser, ekonomi och framförallt tid och ork. Läste en artikel av Glenn Hysén nyligen där han ger sin syn på skolan idag. Han skriver ”Det är ett tufft klimat att vara lärare idag. Respekten har försvunnit, föräldrarna bryr sig mindre, ungarna tillåts att jävlas, tyka sig och fara runt på ett sätt som var otänkbart på min tid”. Ska det vara på det här viset?

Det är viktigt att barnet förstår konsekvensen av sitt handlande. Uppmuntra när det gjort något bra och glöm inte heller att berömma för att det bara är. Små steg kan leda till stor framgång, det är vårt ansvar att ta hand om våra barn.
De är vår framtid!

Måndag 21 oktober
En skräckblandad förtjusning spred sig i kroppen när jag öppnade mejlet från AT och läste frågan om jag ville blogga för dem. Det kan ju inte jag, hur kunde dom överhuvudtaget komma på den idén? … Men efter en stunds funderande och ett samtal till väninnan som kan det där med bloggar, hade modet återvänt och jag kunde nog tänka mig att ge det en chans.

Jag menar, vad är det värsta som kan hända? Att jag skriver om något som inte intresserar läsarna och att ingen vill läsa det. Men vad är det värsta med det då? Det vore ju förstås otroligt tråkigt men… då har jag ju i alla fall provat och behöver inte fundera över hur det kunnat vara. Och jag kan i så fall konstatera att det inte var något för mig. Det är ju trots allt en vecka, inte ett helt liv. Man måste helt enkelt våga hoppa ibland!

Det var precis så jag tänkte när jag hade avslutat min utbildning, sa upp mig och satsade fullt på att starta eget. Man måste våga hoppa ibland! Christine Thörnblom heter jag och driver Tankens Kraft. Jag är Kognitiv beteendeterapeut samt instruktör i olika kategorier av Zumba Fitness.

Frågeställningen ovan är ett exempel på hur man arbetar inom KBT. Det handlar bland annat om att ifrågasätta situationen, göra egna positiva val och bli medveten om hur det påverkar dig.

När, var och hur kan man då använda KBT? Bland annat inom vården och kriminalvården men området är otroligt stort och det växer hela tiden. Här är några exempel på problem och var de kan uppstå: oro, ångest, stress, vikten, sluta röka, sömn, värk, relationer, familjesituationer, inom skolan med mera.

Så jag tänker mig att jag ska skriva lite om just KBT och Zumba de här dagarna. Välkommen till min värld.

Christine Thörnblom
Ålder: 42 år
Bor: Vårgårda
Familj: Sambo, två barn och hund
Gör: Kognitiv beteendeterapeut, instruktör i Zumba Fitness, driver företaget Tankens Kraft.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det