ARKIVFOTO: MIKAEL SVENSSON
HEMMATÄVLING I SIKTE. Olof Jonsson och övriga i den svenska MTB-eliten har en internationell tävling att se fram emot.

Europaeliten till Vårgårda

Sport

Det är inte bara damernas världscup som håller internationell klass i Vårgårda nästa år.
Nu är det även klart att mountainbike-älskarna får sitt lystmäte.
Datum för UCI-tävlingen vid Kesberget är 18 maj.

I början av månaden skickades en ansökan in från Vårgårda Cykelklubb om att få arrangera en internationell mountainbike-tävling på Kesberget.
Med stöd av svenska cykelförbundet och förbundskaptenen i mountainbike, Anders Ljunggren, gick ansökan igenom och därmed har Sverige för första gången på tio år en UCI-rankad tävling att se fram emot.
– Det innebär att vi kommit in i den internationella kalendern, där åkarna kan vinna UCI-poäng för den internationella rankingen, berättar VCK:s Mikael Henriksson som vidare berättar att en UCI-tävling på svensk mark varit hett efterlängtad:
– Det har pågått en diskussion under en längre tid om att få till en sådan tävling i landet, och man har snackat om vilka som kan vara lämpliga arrangörer och liknande. Nu har Anders Ljunggren hjälpt oss med ansökan eftersom vi egentligen var för sena.

Den nya UCI-tävlingen innebär att den vanliga tävlingen som VCK arrangerat kring Kesberget under sex års tid går ihop med den internationella, därmed körs västcupen och UCI-tävlingen samtidigt.
– Vi tror det kan bli väldigt bra, speciellt för ungdomarna som får köra samma tävling som sina förebilder. Dessutom kommer tävlingen ingå i Nordisk Cup också, där vi tillsammans med Norge, Danmark och Finland bildar en egen liten serie.
Hoppas på fin respons

Mikael Henriksson hoppas den nyblivna internationella statusen kan ge en positiv effekt för både föreningen som mountainbike-sverige i stort.
– Känns väldigt roligt att vi får chansen att utveckla vår egen tävling ännu mer. Det här är en nytändning och det känns som att vi har folk som är beredda att hjälpa till.
Måste kännas bra att det är ni som får äran att vara enda svenska representant i den internationella tävlingskalendern?
– Det är såklart ett gott betyg åt oss, vi borde nog ligga på övre halvan när det gäller svenska arrangörer i alla fall. Men vi har ju också ett bra område kring Kesberget, där det mesta finns. De aktiva har alltid tyckt vi haft roliga banor.

Givetvis kommer det krävas en hel del jobb för att ordna en UCI-rankad tävling, och Mikael Henriksson hoppas på hjälp från både förbund och näringsliv.
– Vi behöver helt klart spetsa organisationen lite, där kommer vi ha nytta av erfarenhterna från att arrangera världscupen för damer, även om det såklart är ett ännu större arrangemang.
Vad kan ni förvänta er från förbundet?
– Det är vi inte på det klara med än, vi har fått en del halva löften mest. Men det är så det fungerar inom cyklingen, mycket läggs på arrangörerna själva. Det är inte självklart att förbundet hjälper till med arrangemanget.

Förutom kostnaderna för tävlingen tillkommer andra ekonomiska dilemman för VCK.
– Dels kostade ju anmälningsavgiften några tusenlappar men sedan finns det garanterade prispengar till cyklisterna som vi måste ställa upp med. På herrsidan är det topp 15 och på damsidan topp tio. Där har vi ett minimumbelopp att gå efter. Vi har redan flera sponsorer som hjälper till men tar tacksamt emot nya.
Med tanke på att Sverige har flera starka MTB-cyklister, inte minst från Alingsåsområdet, tror Mikael Henriksson på en stark uppslutning från blågula åkare.
– På grund av det är en UCI-tävling finns det rankingpoäng att tävla om och nu slipper svenskarna åka utomlands för det. Jag hoppas det blir så att de flesta dyker upp.
Hur långt in i framtiden tänker ni med den här tävlingen?
– Nästa ansökan måste inte in förrän tävlingen är avklarad, så då får vi en möjlighet att smälta alla intryck och blicka vidare. Just nu fokuserar vi bara på tävlingen i maj.
– Överlag tycker jag inte man ska vara rädd för att arrangera tävlingar av den här typen. Allting handlar ju om att man gillar cykelsporten så mycket som vi gör.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.