FOTO: MIKAEL SVENSSON
VÅRGÅRDAS LUCIAKANDIDATER. Amanda Ahlin, Matilda Ahlin, Evelina Larsson, Erika Alriksson och Towe Bengtsson.

40-årsjubileum för Vårgårdas Lucia

Vårgårda

I år är det 40-årsjubileum för Vårgårdas Lucia. 1973 kröntes Vårgårdatraktens första folkvalda lucia. 18-åriga Marie Bengtsson blev den historiska ljusdrottningen. Och nu är det dags att rösta fram 2013 års Lucia.

Premiäråret 1973 var det fem kandidater att rösta på. Sedan har antalet varierat, men oftast har det varit sju flickor.
– Mellan varven har det varit fem luciakandidater och så hade vi det i fjol också, säger Bert Kjernald i Lions Clubs luciakommitté.

Orsaken är färre anmälningar, men också att några flickor som haft intresse att delta inte har kunnat vara med på grund av att de studerar på gymnasieskolor på annan ort. 

I fjol fungerade det bra, då luciagänget var duktiga att sjunga. Även i år ser det bra ut.
– Pernilla Halén, musiklärare på Gullhögskolan, säger att flickorna är sångbegåvning. Det låter bra, då det är Pernilla som i år håller i det musikaliska, säger Bert Kjernald.
Ju längre in i den mörka årstiden vi kommer desto mer längtar vi efter de ljusspridande luciaflickorna.

Årets fem kandidater är: Amanda Ahlin, Vårgårda, Matilda Ahlin,Vårgårda, Evelina Larsson, Vårgårda, Towe Bengtsson, Lagmansholm, och Erika Alriksson, Vårgårda.

Vem som ska bli Vårgårdas Lucia avgörs av allmänheten, som har möjlighet att rösta på sin favorit. Röstningen görs på de röstsedlar som kommer att finnas i Alingsås Tidning. De ska vara tidningen till handa senast 2 december kl. 17.00. Årets luciakandidaterna kommer att presenteras närmare i tidningen de kommande veckorna. 

Nu väntar förberedelser, bland annat sångövningar. I år är det som ovan nämnts Pernilla Halén, som håller i det musikaliska. 
Det blir många övningstillfällen, så att de ska vara väl förberedda inför sina framträdanden.
På skyltsöndagen är det dags för tjejerna att göra sitt första framträdande, då de kommer de att visa upp sig i bilkortege längs Kungsgatan och sjunga på Murartorget.

Syftet med luciaaktiviteten, som Lions Club och Alingsås Tidning står bakom, är att flickorna under en intensiv och arbetsam period – som tidigare luciakandidater beskriver som  mycket rolig och givande – ska sprida glädje på äldreboende hos företag och föreningar.

Luciatruppen brukar ha mellan 40-50 framträdanden. På själva luciadagen har flickorna som mest att göra, då är det tidigt upp och sent i säng.
– Det finns möjlighet för alla att få ett besök av lucia, men inte den 13 december. Den dagen är de redan fullbokade, säger Bert Kjernald

När flickorna är ute, så passar de också på att samla in pengar. Principen är att hälften av pengarna som samlas in går till ett ändamål som tjejerna själva bestämmer och hälften till Lions hjälpverksamhet.   

Kröningen äger i år rum fredagen den 6 december i Kullings-Skövde kyrka. Men innan dess, så ska ni läsare ha röstat fram årets jubileumslucia.

Röstsedlar finns i pappers-AT och e-AT
e-AT är tidningen direkt i datorn. 15:- för ett dygn. Arkivet ingår. Beställ e-tidningen här >>

  • Urban Kärvling
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det