FOTO: BOSSE ÅSTRÖM
Lovisa Edvardsson, attentionreporter.

Hur hade vardagen sett ut utan mediastreaming?

Krönikor

Det är något speciellt med en älskad bok som står i hyllan som en sorts trofé. Jag har märkt att alla inte gillar böcker lika mycket som jag gör, men att ladda ner en bok från internet känns ändå väldigt onaturligt, tycker jag.

Jag har ju alltid sprungit runt på biblioteket och i bokhandeln på jakt efter spännande historier, och nu känns det konstigt att bara kunna ladda ner en bok. Men jag måste erkänna att jag använder musiktjänsten Spotify så mycket att jag antar att det väger upp mitt bokförsvar.  

Hur hade vår vardag egentligen sett ut utan mediastreaming? Vi skrattar åt videor på Youtube, festmusiken fixas från Spotify och till och med våra lärare använder streamingsidor på internet för att visa eleverna faktafilmer och liknade på lektionerna.

Om vi äger en dator eller smartphone med internetuppkoppling kan vi få se och lyssna på precis vad vi vill när som helst på dygnet. Det är klart att allt blir mycket bekvämare med mediastreaming, dessutom finns ju poängen med att man ofta betalar mindre än man skulle gjort om man gick in i en butik och köpte musiken eller filmerna. Visst är detta en fantastisk fördel men jag tycker att man borde tänka till ordentligt emellanåt.

Är det verkligen lika kul att ladda ner filmer, musik och böcker istället för att köpa dem? Jag har märkt att nu när jag börjat använda Spotify så har jag tappat intresset och fascinationen över många band och artister, eftersom man så snabbt kan ändra sig och byta musik.

De flesta har säker märkt att man oftast måste lyssna på en skiva flera gånger för att verkligen börja uppskatta och ta till sig låtarna. Jag tycker det verkar som att Spotify förhindrar den här möjligheten för många av oss. Jag själv har märkt att jag har börjat uppskatta enskilda låtar mer än banden. För många kanske detta inte är något problem, men jag saknar ändå tiden då jag köpte en skiva och lyssnade på den om och om igen på min stora tunga skivspelare.    

Jag tror att vi börjar tappa kärleken till böcker, film och musik lite grann nu när vi kan skaffa det mesta bara sådär. Det kanske inte är något problem egentligen, men jag tror ända att vi skulle uppskatta det mesta mer om vi fick längta bara lite mer efter det. 

Läs mer av Lovisa Edvardsson >>

Mer Attention i fredagens papperstidning:
• Attention guidar dig i streamingsdjungeln
• Enkät: Var på internet lyssnar du på musik och tittar på film?
Eller läs tidningen direkt i datorn. 15:- för ett dygn. Arkivet ingår. Beställ e-tidningen här >>

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det