Foto: BOSSE ÅSTRÖM

Sara Öberg på samma startlinje som stjärnan

Sport

Det är inte mer än två och ett halvt år sedan Sara Öberg, 20, hoppade upp på mountainbikecykeln.
Likväl står hon under söndagens hemmatävling i Vårgårda på samma startlinje som svenska världsstjärnan Jenny Rissveds.

Sara Öberg har varit lite av en uppenbarelse sedan hon för två och ett halvt år sedan hakade på Vårgårda CK:s mountainbikegäng på träning.
– Jag spelade fotboll fram tills dess men hade tröttnat på det, och ville pröva någon annan sport. Så jag tog min gamla dammountainbike och var med på en träning med Vårgårda. Jag fick köpa en ny cykel efter det, och genast blev allting mycket roligare, säger Sara med ett skratt.

Hon berättar att hindren, såväl på banan som i den fysiska biten, var det som gjorde att hon fastnade för sporten.
– Det är utmaningen jag gillar. Dels tar man verkligen ut sig till max varje gång men även att ta sig an alla hinder på vägen är roligt. Löser man det inte första gången får man lite tips och sedan är det bara att köra igen.

Tävlingsmässigt började Sara som många andra nybörjare i det som kallas sportklassen.
– Men inför en tävling i Vårgårda sa Mikael Henriksson till mig att jag borde köra damjunior, och då fick det bli så, haha!
Året därpå var det dags för nya, rejäla utmaningar.
– Jag var för gammal för att tävla vidare som damjunior, därför var jag tvungen att gå upp och köra damelit. Det finns tyvärr ingen mellanklass.

Hur var det att köra damelit så tidigt?
– Hela första året var jag långt efter men det blev som en sporre för mig, det var inte roligt och jag ville bli bättre.

Sagt och gjort. Sara valde att bita ihop och köra på.
– Det är först nu som jag börjat träna på riktigt allvar, sex dagar i veckan brukar det bli.

Har du satt några mål?
– Hmm… VM hade såklart varit väldigt roligt men det kommer ju inte ske. Men kanske komma på en bra placering på SM om ett par-tre år.

Sarad största meriter hittills är en total tredjeplats i det som kallas för maxiklassen, vilken hon knep förra året.
Förhoppningsvis leder träningen till ännu bättre resultat den här säsongen. Och om hon inte testats på allvar innan, är det dags på söndag då Vårgårda CK håller sin årliga tävling.

Denna gång är den UCI-klassad, vilket lockar den yppersta Sverigeeliten till området kring Kullingshofstugan. Bland annat storstjärnan Jenny Rissveds.
– Det ska bli grymt spännande att se hur jag står mig. Jag får försöka tänka bort motståndet och fokusera på min egen prestation och min egen tid.

Vad tror du att du kan räkna med för placering?
– Jag har inte satt något mål. Ska testa banan i dag (onsdag), sedan får vi se hur jag lägger upp loppet.

Du beskrevs för mig som en cyklist som inte är rädd för att ta i, stämmer det?
– Haha, det gör det nog ja.

Och du har bra uppbackning från pappa Sven Öberg också, med stor enduroerfarenhet, eller hur?
– Ja precis, farsan är bra på det tekniska där jag inte är lika vass. Men han fuskar ju med att ha motorer när han kör cykel (skratt).

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.