FOTO: BOSSE ÅSTRÖM
möter eliten. Elias Hyvönen, Albin Edvardsson, David Wollersjö, Klara Tistrand, Emma Dimitrou Sagré och Sanna Lygnestrand åker alla till SUM-SIM. Nedan syns tränarna Ann Mårdbrink och Anita Sahlin.

Tar sig an årets höjdpunkt

Simning

För alla lovande simmare i landet är svenska ungdomsmästerskapet en milstolpe man gör allt för att nå.
När Alingsås Sim & Liv reser till Malmö för sommarens SUM-SIM, gör man det med sex lovande talanger i startlistorna.

Det är varmt i Valhallabadet. Varmt och fuktigt. Tvärt emot vädret som AT-sporten lämnar bakom sig när vi kliver in i bassängområdet.
Ann Mårdbrink, huvudtränare i Alingsås Sim & Liv, är i full fart med att ledsaga sina adepter men tar sig ändå tid att sitta ner en stund. Det väntar ju trots allt SUM-SIM på lång bana.
– I år har vi sex simmare som totalt gör 15 starter, det är två deltagare fler och sju starter mer än i december när det var SUM-SIM på kort bana, säger hon rakt och med en gnutta stolthet i rösten.
Nyckeln till den fina utvecklingen har varit ett väldigt bra halvår sedan december månads SUM-SIM på kort bana i Stockholm.
– Det är ett fantastiskt bra resultat och jag sa just till simmarna att den här våren som vi gjort tillsammans är svår att slå. De som åker ner till Malmö nu är födda mellan 1999 och 2001, så även de äldsta har ett antal år kvar att vara med i SUM-SIM, innan man når gränsen som är 17 år, fortsätter hon.

Så vad är det då med den här vårsäsongen som gjort att resultaten gått framåt som dom gjort? Ann Mårdbrink pekar på ett gott samarbete mellan tränare och simmare.
– Det är hela tiden ge och ta mellan oss. Jag som tränare planerar träningarna, tänker på den mentala träningen, förklarar förutsättningar och så vidare. Jag sätter dock inga konkreta målsättningar utan är alltid nöjd så fort vi sätter personligt rekord med en hundradel.
– Sedan är det upp till simmarna att ta sitt ansvar i vattnet och där tror jag den största förklaringen ligger. Dom förstår att när man väl är i vattnet på en tävling, är det upp till dom själva. I bassängen är man ensammast i världen och då måste man veta att det handlar om en själv och ingen annan.
Hur viktigt är det för er att vara här i lång (50 meter) bassäng?
– Det är helt nödvändigt, inget snack om det. Alla lov och liknande har vi varit här i Valhalla och även vissa helger. Från mitten av juni har vi bara kört lång bana och det faktum att vi kan vara här är en bidragande orsak till den fina våren.
Har träningsflitigheten varit lika god som resultaten?
– Det där går upp och ner, men det tror jag har med åldern att göra. Ibland är det down-perioder, ibland är träningarna fantastiska. Men jag har sagt att nästa säsong måste vi träna ännu bättre om vi ska ta ytterligare ett kliv.

Ann Mårdbrink säger att hon i år, för första gången, spänt bågen lite grann kring vad man kan förvänta sig av ASLS simmare.
– De två nya simmarna, Klara och Elias, är med för att se och lära. För de övriga har jag satt 2014 som en bra målbild. 2 står för hur många finaler vi kan nå. 0 står för inga diskningar. 1 står för en medalj och 4 för hur många personliga rekord vi kan sätta.
Vem tar den där medaljen?
– Det vet jag faktiskt inte, det finns ingen som står ut mer än någon annan. Dagsformen avgör där, och hur man klarar att hantera nerverna
På onsdagsmorgonen gick resan mot Malmö för ASLS-gänget som kämpar vidare för att hitta nya, provisoriska hem
– Jag har suttit och ringt runt till alla tänkbara hallar i området och är oerhört glad över hur tillmötesgående alla har varit, säger Ann Mårdbrink slutligen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det