Foto: STIG GUSTAVSSON
STÄRKT. Våldtäkten förra sommaren vände upp och ned på hennes liv. Nu gör Emma Blomdahl det hon kan för att hjälpa andra.

Emma tar kampen mot fördomar

Herrljunga

För snart ett år sedan, en varm sommarnatt i Stockholm, gick Emma Blomdahls liv sönder. En man utsatte henne för våldtäkt och världen rasade.
– På något barmhärtigt sätt kunde jag stänga av allt under tiden våldtäkten pågick. Jag kände mig så kränkt och har verkligen mått skitdåligt efteråt, säger hon.

Låt mig med en gång konstatera att Emma Blomdahl inte ser sig som ett offer. Visst känner hon sig fortfarande oerhört kränkt både över det som hände den sommarnatten och av de förhör och utredningar som följde. Men offer? Nej.

– Det som hänt har inte vunnit över mig. Jag har fått en styrka som jag tänker använda till att hjälpa andra, säger Emma beslutsamt.

Festkväll på krogen

För att backa till sommaren 2013. Emma hade bjudit några vänner på en födelsedagsfest på en av Stockholms krogar. I lokalen hade också funnits en jämnårig man som hon kom att prata med.

– När han frågade om jag skulle med ut för han behövde röka så gjorde jag det.

Mannen drog med henne bakom några buskar och tryckte upp henne mot ett stängsel där våldtäkten genomfördes. Emma protesterade, sa nej upprepade gånger och försökte göra sig fri. I hans ögon såg hon att han hade bestämt sig och det fanns inget, inget hon kunde göra för att ändra på det.

– Jag var fruktansvärt rädd. Jag ville bara att det skulle ta slut och på något konstigt sätt så kunde jag stänga ute allt han gjorde mot mig.

Ville glömma

Hennes första tanke när mannen försvunnit var att hon bara ville hem. Glömma allt. Att anmäla var inget hon tänkte där och då.

– En blond tjej med kort kjol och högklackade skor. Vem skulle ha trott mig?

När hon och en vän lämnade festen stötte de av en händelse samman med en polis. Som kontaktade ett par mer erfarna kollegor som såg till att Emma kom till Södersjukhuset och avdelningen för våldtagna kvinnor. Där hon inte bara fick lämna prover och också lämna ifrån sig underkläderna som bevismaterial.

Tappat tron

Det var inte bara övergreppet som gjort henne arg. Det har också hanteringen av hennes anmälan.

– Jag blir så upprörd och arg. Det finns inget annat brott där offret måste bevisa förövarens skuld. Jag känner mig både kränkt och ifrågasatt.

När hon senare på hösten fick brevet som talade om att åklagaren beslutat att lägga ned fallet på grund av bristande teknisk bevisning försvann den sista tron hon hade på rättssamhället.

– Det suger. Jag aldrig känt mig så reducerad till en siffra.

Stereotyper

I långa perioder har Emma mått riktigt dåligt. Det var inte bara övergreppet och den förlorade tron på rättssamhället hon drabbats av. Hela hennes människosyn har fått sig en törn, för att inte säga skakats om.

– Jag var nog lite blåögd och trodde att människor vill varandra väl. Det vill jag fortfarande tro men det är inte lika lätt nu.

Emma Blomdahl är en person med driv i. Inte rädd att ta tag i det som hon upplever är dåligt för att ändra det till det bättre. När hon i en terapigrupp för våldtagna kvinnor träffade en ”tvillingsjäl” i Julia bestämde de sig båda för att göra något konstruktivt av den smärta de påtvingats.

– Vi kände båda två att människor har sådana stereotyper om hur ett våldtäktsoffer är. Ofta med en underton av att hon får skylla sig själv.

Lika stereotyp är bilden av en våldtäktsman. Tjock, berusad, luktar illa och har kniv. Det var bilder som även andra i terapigruppen kände igen.

True faces

– Min känsla var att det här kan inte hända mig. Jag är ju både duktig, välutbildad, har egen lägenhet och har växt upp i en stabil familj.

Men budskapet Emma vill sprida tillsammans med vännen Julia i projektet True faces of sexual violence där de båda vill krossa stereotyper och fördomar som finns kring sexuellt våld.

– Vi vill visa att vem som helst kan drabbas.

Projektet är en del av en jämställdhetstävling ordnad av organisationen ’’Make equal’’ och de nio bästa projektidéerna belönas och får möjlighet att bli verkliga.

– Vi känner båda att vi har en skyldighet att vända det här till något positivt. Det vi utsatts för har inte knäckt oss utan snarare mer fungerat som bränsle.

Båda var också helt överens om att träda fram öppet när de valde att lansera sin projektidé.

– Vi vill inte gömma oss utan gör det här för att vi själva har varit där. Det ger en annan trovärdighet och tyngd.

FOTNOT: Den som vill läsa mer om Emma och Julias projektidé kan göra det på http://makeequal.se/sv/true-faces-sexual-violence eller på www.facebook.com/TrueFacesSwe

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det