Semesterresandet ökar igen

ALINGSÅS

Semesterresandet ökar igen. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån. Mest reser kvinnor och även lokalt i Alingsås tycks det vara mest populärt bland tjejer att ta en resa tillsammans

Statistiken från SCB visar att 61 procent av befolkningen gjorde en resa som varade minst en vecka. En ökning med tre procentenheter jämfört med 2010. För medelålders kvinnor ökade alltså resandet mest från 57 till 68 procent.

Hur procenttalen förhåller sig lokalt i Alingsås finns inga uppgifter om.
– Men till hösten märker vi av att det är mest tjejer som reser, men det är weekendresor. I övrigt kan man bara spekulera om det är kvinnor som styr och ställer på sommarsemestern, säger Ellinor Johnzon på Resia.
 
– Efterfrågan är nu stor på grund av det oroliga vädret, fortsätter hon. De flesta har dragit igång eller är på väg till semestern. Men det är lätt att bli orolig när vädret växlar.
 
Thailand sjunkit
Enligt Ellinor är det många som beställer i sista minuten. Medelhavet är populärt på sommaren såsom Mallorca, Turkiet, Grekland och Kroatien medan storstäder inom Europa lockar på hösten, bland annat London, Paris, Rom, Barcelona, Berlin, Budapest och Prag. New York och Istanbul lockar också. Alla städer har dock inte flygavgångar från Göteborg. På vintern vill många åka till Asien, Västindien, Caribien, Mexico och USA.
 
– Thailand har sjunkit i popularitet på grund av nyheter som Mexico, Västindien och Dominikanska. Kanarieöarna reser man också till på vintern. Atlanten har ungefär samma badtemperatur året om cirka 20 grader. Efter midsommar planeras ofta för höst- eller vinterresa.
 
Tågluffa
Alingsås Resebutik har en ny ägare sedan ett år, Helena Strand. Hon berättar att de inte säljer så mycket charterresor, utan mer till personer som väljer att åka tåg eller köper en flygfotölj och hotellrum.
– Södra Tyskland, Schweiz och Flåmsbana i Norge är populära resmål. Det finns också de som köper interrailkort och semestrar i flera länder i Europa. Det går ju att tågluffa för personer i alla åldrar från cirka 3.300 kronor upp mot 6.000.
 
Kombinera
– Att kombinera en resa med flyg,tåg och kryssning går också.
 
– Kroatien är något Helena rekommenderar och Split. Där kan man kryssa med mindre båtar. Inom Sverige, Danmark, Finland går det också tåg. Till Norrland är det många som vill vandra på semestern.
 
– En del bokar enbart en flygstol eller kombinerar flyg, tåg, och kryssning. Finland, Estland och Lettland är nära resmål, säger Helena Strand.
  • Pär-Uno Ström
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det