• Typiska McMansions (ofta med mindre grannar) i Bethesda, Maryland, utanför Washington, D.C.

Amerikanska villor rivs för McMansions

AT i Washington

Något som knappast förekommer i Sverige, men som under senare år blivit en trend i USA är att mindre traditionella villor i förortsområden demoleras för att ge plats för enorma bostadshus som nedsättande kallas för McMansions.

McMansions kännetecknas av att de är monstruösa till storleken, och föraktas av kulturella ”förståsigpåare”. Ofta tar de upp större delen av tomtytan eftersom de ersätter bostadshus som var betydligt mindre till storleken. De har kombinerade kök-, TV- och familjerum som är större än både vardagsrum och matsal. Och med badrum för varje sovrum och walk-in-closets. De utmärker sig för sin oproportionerliga design, arkitektur och opersonlighet, och brist på god smak, samt anses ge ett nyrikt intryck och vara uttryck för iögonfallande konsumtion.

I intellektuella Bethesda, som gränsar nordväst till Washington, D.C., är denna trend mycket vanlig, men uppskattas inte speciellt, och grannar försöker på lagliga vägar stoppa byggnationen. Byggmästare köper mindre hus för kanske 700.000-800.000 dollar, som sedan demoleras och istället uppförs McMansions, som säljs för 2-3 miljoner dollar, och blir en god affär för byggherren. Att husen kan betinga priser i den prisklassen beror just på det centrala läget och närheten till Washington, D.C.

På andra håll förläggs bostadsområden med McMansions långt från städernas centrala delar, där marken är billigare, vilket dock innebär att pendlingsavstånden blir långa, men huspriserna lägre. Men med en rusningstrafik som är av sällan skådat slag blir det att sitta timtals i bilköer. Just därför är bostadshus som ligger centralt betydligt dyrare än de som är belägna långt ut i förorterna. I exempelvis Washington är huruvida villor och bostadsrätter ligger innanför The Beltway – ringleden eller motorvägen – som går runt staden avgörande för huspriserna.  

Det lär finnas miljontals McMansions i USA, som inte kan hitta ägare. Anledningen är att många unga familjer vill bo centralt, med kortare avstånd till arbete, och till och med vill leva utan bil. Och då stiger priserna i städernas centrala delar.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher