BOKAKTUELL. Anna-Carin Svanå fyller sina barnböcker med humor och vardagsdramatik. Just nu är hon aktuell med den andra boken om familjen Knas.
FOTO: LEO SVANÅ

Släpper nytt om familjen Knas

Sollebrunn

Anna-Carin Svanå, som bodde i Sollebrunn som barn, debuterade som författare 2013 med barnboken Familjen Knas räddar Drutten. Nu kommer uppföljaren om den röriga och klantiga familjen Knas, som den här gången går till sjöss.

Anna-Carin Svanå, som i dag är bosatt i Varberg och jobbar som gymnasielärare i Kungsbacka, bodde i Sollebrunn mellan hon var fyra och tio år.

– Det är från Sollebrunn som jag har de flesta av mina barndomsminnen. De första kompisarna, den första skoltiden och allt det där, säger Anna-Carin.

Städdag gav inspiration

Hennes debutbok Familjen Knas räddar Drutten, som även är illustrerad av Anna-Carin, kom förra hösten. Att det blev just en barnbok hon debuterade med har Anna-Carin sin dotter Julia att tacka för.

– Jag satt och skrev för vuxna, men min dotter Julia tjatade om att jag skulle skriva en barnbok i stället, säger Anna-Carin, som hittade inspirationen till historien om familjen Knas i sin egen familj.

– Vil höll på att städa här hemma, och det var då idén om att skriva om en stökig familj kom till mig, säger Anna-Carin.

Vill även skriva för vuxna

Uppföljaren Familjen Knas går till sjöss, som just kommit ut, utspelar sig på en segelbåt. En miljö Anna-Carin själv har erfarenhet av.

– Jag har sett vad som kan hända på sjön. Jag tycker det är en intressant miljö. Man bor trångt och utsätts för nya situationer, säger Anna-Carin.

Har du planer på fler böcker?

– Det ligger en del historier för vuxna på kö. Jag tycker det är intressant med människoöden, vad som formar en människa. Jag skulle vilja skriva en generationsroman och berätta om hur människor påverkar varandra, säger Anna-Carin, och tillägger:

– Sedan är jag även sugen på att skriva sci-fi för ungdomar.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det