ARKIVBILD: MIKEY LENNARTSSON
ARKIVBILD: MIKEY LENNARTSSON

Stort underskott för Alingsås lasarett – men bra vård

alingsås

Hög tillgänglighet och god kvalitet men fortfarande ansträngd ekonomi. Sådan är situationen för Alingsås lasarett i höst.
Underskottet efter årets åtta första månader är nästan 17 miljoner kronor.

Lasarettets styrelse hade sammanträde på torsdagsförmiddagen. Den godkände då delårsrapporten, som bland annat tar upp den ansträngda ekonomiska situationen. Prognosen är att underskottet vid årets slut blir 23 miljoner kronor.

”Arbetet med att få en verksamhet och ekonomi i balans fortsätter utifrån de åtgärdsplaner som styrelsen för Alingsås lasarett har fattat beslut om”, skriver lasarettet i ett pressmeddelande och tillägger att regionen har en ägarplan som syftar till att ge stöd i det arbetet.

Totalt har Alingsås lasarett nu 704 anställda. Det är 15 färre jämfört med augusti förra året. Antalet tillsvidareanställda har ökat med 13 personer medan antalet visstidsanställda har minskat med 28 personer. Minskningen är en följd av det anställningsstopp som infördes i slutet av 2013.

Lasarettet fortsätter att producera mycket vård.  Antalet remisser har ökat med 10 procent jämfört med föregående år och sett ur ett femårsperspektiv är ökningen drygt 30 procent. De senaste årens kraftiga ökning av patientinflödet till akutmottagningen har fortsatt.

Därför testar man nu ett nytt arbetssätt på akuten. Syftet är att minska väntetiden och ge patienterna en tidigare läkarbedömning samt förbättra arbetsmiljön för vårdpersonalen.

Tillgängligheten är fortsatt bra, överlag. För patienter med välgrundad misstanke om cancer är tillgängligheten inom 14 dagar. Men sjukhuset klarar inte vårdgarantin på 90 dagar inom hjärtmottagning och gynekologmottagning på grund av läkarbrist och prioriterade återbesök.

Mer om situationen på Alingsås lasarett kommer i pappers-AT och eAT på lördag.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher