Unga simmare tog för sig

Simning

Sum Sim i Göteborg slutade med flera pallplatser för Alingsås Sim och Liv, både i den individuella delen men även i lagtävlingarna. Totalt blev det tolv medaljer för klubben.
– Vi sa till oss själva innan tävlingen att vi skulle ta minst tio medaljer, säger tränaren Ann Mårdbrink.

Det är som att kliva in i en bastu på eftervärme när hettan slår till mot ansiktet i Valhallabadet. På läktaren sitter Albin Edvardsson, Alingsås SLS, och tittar på när finalerna i Sum Sim Region avverkas en efter en. Mellan varven går han ut från simhallen för att få frisk luft.
– Det är väldigt varmt härinne. Mycket folk på läktarna också. Det kändes nervöst innan starten, men jag har varit här förut för att både träna och tävla. Så jag känner till värmen och publiken sedan tidigare, säger Albin Edvardsson.
I 200 meter frisim för P14 lyckades han ta sig in på en pallplats. Med tiden 2,05,14 räckte det till en tredjeplats.
– Jag lyckades sträcka ut mig långt den sista biten av loppet, men även vändningarna kändes bra under loppet. Jag lyckades komma långt under vattnet, jag hade mycket styrka när jag sköt ifrån mig från kaklet.
I och med tredjeplatsen direktkvalificerade han sig till riksfinal i Helsingborg.
– Det känns stort! Speciellt med tanke på att frisim är min sämsta gren. Men jag har ännu svårare för ryggsim. I bröstsim känner jag mig starkast. Där har jag ofta ett bra vattenläge och jag tror att jag har rätta musklerna för just bröstsim.
Hur har du tränat inför Sum Sim?
– För ungefär fyra veckor sedan började vi träna hårdare. Ungefär fem, ibland sex gånger i veckan. Vi har tränat både fart och kondition. Inför i dag, med frisim, har jag övat på mina vändningar. Att få mer tryck i dem.

Ann Mårdbrink, tränare i Alingsås SLS, ser mycket potential hos klubbens ungdomar.
– Jag är djupt imponerad av deras utveckling. Jag har tränat dem i tre år nu och de har verkligen blivit bättre på allting i bassängen. Och de har växt som människor.
Hur har träningspassen sett ut inför den här tävlingen?
– Vi har gått in i en grundperiod där vi har kört landträning och tuffare pass i vattnet. Den träningen har ökat successivt under den här perioden. I landträningen har det handlat om medicinbollar, hopprep och gummiband för att töja ut och stärka muskler. Vi har valt att inte köra ren styrketräning ännu, det är ett parti som kommer senare i deras utveckling.
Att exempelvis Albin Edvardsson tog sig till riksfinal i Helsingborg var ett plus i kanten.
– Vi sa till oss själva att vi skulle ta tio medaljer, oavsett valör, den här tävlingen. Även att hälften av dessa placeringar skulle vara personliga rekord. Det blev totalt 26 starter och 18 personliga rekord. Det känns otroligt!
Hur kommer det sig att Alingsås SLS är så framgångsrika på ungdomssidan?
– Det finns en grundläggande talang. Men sedan handlar det också om ett samarbete mellan mig och ungdomarna, att simmarna tar till sig mina ord men också vågar ta ansvar för att själva bli bättre. Det är ju inte jag själv som simmar åt dem. Min del handlar om att berätta vad som är rätt och vad som är fel. Sedan får vi mötas halvvägs. Det känns fantastiskt bra att simmarna gör det här så pass seriöst, att de vågar ta eget ansvar och att de vill bli bättre i bassängen.
Hur många blev det totalt som ska tävla i Helsingborg?
– Fyra killar och två tjejer. Två bättre än förra året. Totalt kommer vi göra 14 starter. Det här är ett oerhört lyft för vår förening. Jag tror det inte är många som förstår vilka kliv som ungdomarna har tagit under de senaste tre åren. Varje år har de utvecklats i rätt riktning. Det känns fantastiskt!

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det