Foto: Bosse Åström
BOKDEBUTERAR. Alingsåsaren Emma Holmgren bokdebuterar med titeln Våga vara rädd :en bok om utmattningssyndrom, i vilken hon berättar om sin egen resa och ger läsaren fakta om sjukdomen.

Emma skrev en bok om sin sjukdom

Alingsås

Under en semesterresa till Grekland slutade alingsåsaren Emma Holmgrens kropp att fungera. Hon hade drabbats av utmattningssyndrom. Nu har hon gett ut en boken Våga vara rädd: en bok om utmattningssyndrom, vilken hon hoppas ska kunna hjälpa andra som drabbats av utmattning.

2012 började Emma Holmgren på det nya jobbet som enhetschef inom äldreomsorgen, samtidigt som hon studerade på halvtid och var ensam med hennes och makens barn större delen av tiden, då mannen arbetade på annan ort.

– Under våren 2013 sa min man att jag var farligt nära utbrändhet. Jag var upp i varv och hade inget tålamod. Men jag slog ifrån mig det han sa, säger Emma Holmgren.

– I efterhand har jag förstått att det är vanligt i den första fasen, som kallas uppvarvning, att man inte förstår själv vad som håller på att hända, tillägger Emma.

Fick ångestattacker

Utöver att Emmas make märkte skillnad i humöret hos sin fru började Emma även få magproblem och känna av muskelryckningar, domningar och hjärtklappning.

– Jag borde ha insett. Men jag tänkte att jag bara skulle hålla ut till semestern, säger Emma.

Då semestern kom och familjen befann sig på flygplatsen, redo att åka till Grekland, fick Emma sitt livs första ångestattack. Något hon beskriver som fruktansvärt.

Efter tre dagar i Grekland fick Emma ytterligare en ångestattack, och kommande morgon var krafterna  helt slut.

– Jag orkade inte gå från hotellet till poolen. All energi var borta. Jag kände inte igen mig själv och blev livrädd! säger Emma, som uppsökte en läkare på resorten där familjen befann sig.

– Jag var den fjärde mamman som kom till läkaren den veckan med samma symtom. Hon sa att de givetvis skulle ta prover, men att hon nästan var säker på att det var en kombination av värme och stress.

Svårt att acceptera

Men trots de symptom Emma upplevt under våren, och trots ångestattackerna och den totala bristen på ork insåg hon inte hur illa det var ställt.

Då hon kom hem till Sverige uppsökte hon vårdcentralen, där läkaren konstaterade begynnande utmattningssyndrom och sjukskrev henne.

– Jag var lättad! Jag sa till min man att jag inte alls var utbränd utan bara hade begynnande utmattningssyndrom. Jag förstod inte då att utmattningssyndrom är den medicinska diagnosen för det som förr kallades utbrändhet. Men efter några veckor kom insikten att jag verkligen var sjuk. Men det var svårt att acceptera.

Under sjukskrivningstiden, vilken Emma beskriver som plågsam, började hon skriva dagbok. Samtidigt började hon läsa på utmattningssyndrom, för att förstå vad som hände i hennes kropp. Även de kunskaperna hamnade på pränt. Bland annat att utmattningssyndrom, ger synliga förändringar på hjärnan.

– Det har visat sig i studier man gjort med bland annat magnetkamera. De svårigheter många upplever med dåligt minne, svårt att organisera, planera och så vidare har alltså en medicinsk förklaring. Det tror jag är värdefullt att veta för den som är drabbad men också en viktig vetskap för övriga, säger Emma.

Har återhämtat sig

Under sommaren började Emma sammanställa sitt material och i slutet av oktober kom boken Våga vara rädd: en bok om utmattningssyndrom som i dag finns tillgänglig i nätbokhandlar.

– Tanken med boken är att man ska få förståelse för vad utmattningssyndrom är, men även att få hopp om att det går över, att man kan läka, säger Emma, som i dag är tjänstledig och studerar på halvtid för att avsluta sin examen. 

– Jag är återhämtad men inte frisk. Jag får vara försiktig med mig själv. Och det vill jag vara även när jag blivit frisk, säger Emma.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det