FOTO: Bosse Åström

Laddade inför helgens simningfest

Simning

Under flera veckor har sex simmare från Alingsås Sim & Liv förberett sig för Svenska Ungdomsmästerskapen i Helsingborg. I helgen smäller det.
– Vi har tränat hårt den senaste tiden. Riktigt hårt, säger David Wollersjö.

Utanför simhallen i Nolhagahallen fiskar Ann Mårdbrink upp en jacka med Alingsås Sim & Livs klubbmärke på. Emma Dimitriou Sagré slänger jackan snabbt över sina axlar. Hon ler.
– Oj, vad varm den är! Nu behöver jag inte köpa någon ny vinterjacka.
– Ni ska ha på er jackorna när vi reser i morgon, säger Ann Mårdbrink.
Resan hon syftar på är turen till Helsingborg där Alexander Vandija, Klara Tistrand, Elias Hyvönen, Emma Dimitriou Sagré, Albin Edvardsson och David Wollersjö ska tävla om pallplatserna i Svenska Ungdomsmästerskapen.
– Vi åker dit som ett klubblag, förklarar Ann Mårdbrink. En sådan här jacka är viktig för att stärka klubbkänslan, att vi gör det här tillsammans. I vattnet så är vi individuella, men på land är vi ett lag.

Helgen blir laddad. Redan under fredagskvällen drar tävlingarna igång och då simmar pojkarna från föreningen i 4×100 meter medley. Sedan rullar det på fram till söndagen.
– Det blir otroligt intensivt. Vi har inte planerat in några andra aktiviteter och vi tror att det kan bli svårt att hinna med någonting annat än simningen, säger hon och fortsätter:
– Sedan behöver kroppen vila upp sig mellan tävlingarna för att orka. Det är speciellt den mentala biten som simmarna tömmer ut vid varje tävling. Den måste laddas på inför varje lopp, säger Ann Mårdbrink.
Simmarna har erfarenhet av Helsingborg sedan tidigare år. David Wollersjö minns fortfarande hur det var senast han var i Filborna Arena.
– Det är väldigt kallt därinne. Det gäller att hålla värmen mellan loppen. Annars ser arenan häftig ut. Läktarna är snygga och det känns väldigt proffsigt.
Har ni kul tillsammans?
– Verkligen! Alla är som en stor familj, säger Emma Dimitriou Sagré. Även om det skiljer några år mellan oss så känns det inte konstigt.
Ann Mårdbrink nickar instämmande.
– Det är viktigt med de sociala bitarna. Vi försöker att göra andra saker än simningen. Ibland går vi på bio, ibland tar vi en bit mat tillsammans. Det sociala måste fungera om gruppen ska fungera, säger hon och lyfter istället den mentala biten som en utmaning.
– Inställningen och attityden, att inte hänga med huvudet när det går tungt. Det behöver vi bli ännu bättre på. Det behövs ännu mer tro, ännu mer självkänsla. Det är mycket förberedelser för att det mentala ska stämma. Speciellt under en lång tävlingshelg, säger hon och fortsätter:
– För alla i gruppen har det gått spikrakt uppåt sedan vi började träna tillsammans. Någon gång kommer simmarna att slå i taket. Då måste de vara förberedda på att det kommer att bli tufft.

Hur brukar ni simmare reagera när det inte går som ni vill?
– Det är så olika från simmare till simmare, säger David Wollersjö och ler.
– Vissa blir förbannade och kanske slår med handen i vattnet, förklarar Albin Edvardsson och skrattar.
Hur har ni laddat inför Svenska Ungdomsmästerskapen?
– Vi har kört hårt de sista veckorna. Det har varit flera fartfyllda och tekniska pass. Den sista tiden har det varit fokus på kortare sträckor, mer explosiv träning, säger David Wollersjö.
Vad är målen under helgen?
– Ett av de nåbara målen är att behålla de placeringar som vi har sedan innan, berättar Ann Mårdbrink. Vi vill även redan nu kvala in oss till sommarens Sum Sim Riks för då får vi chansen att träna i lugn och ro inför den tävlingen. Annars sätter vi realistiska mål där vi hoppas att flera ska ta personliga rekord, om så bara med bara ett par hundradelar. Om det blir några medaljer så är det en väldigt fin bonus.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det