Arkivbild: BOSSE ÅSTRÖM
Mikael Prodér.

Mikael har fått en andra chans – och tagit den

Fotboll

Mikael Prodér, 32, är talangen som slutade på grund av skador, föll in i ett missbruk – och tog sig ur det.
I dag är han tränare för nybildade Holmalunds IF Akademi.
– Vändningen kom när jag skulle bli pappa för första gången, erkänner Mikael.

Alingsåsaren Mikael Prodér, numera boendes i Tråvad, debuterade i Holmalunds a-lag som 16-17-åring någonting.
Han minns inte så noga själv:
– Jag tror det var någonstans där. Om jag kommer ihåg rätt mötte vi Vara borta, och att vi fick stryk med ganska stor marginal. Det var ingen bra match från vår sida, säger han med ett leende på läpparna.
Mikael säger i nästa andetag att den bästa han spelat med är Johan Elmander.
– Han får mycket skit i media och så där, men jag tycker ärligt talat att det är helt åt helvete. Johan är en otrolig talang, både rent fotbollsmässigt men kanske främst träningsmässigt. Jag menar, när vi spelade ihop i pojkallsvenskan gjorde Johan som han ville.
Har du någon kontakt med honom?
– Nej, det är dåligt. Vi snackar via datorn ibland, mer är det inte.
Efter ett par a-lagssäsonger slutade Mikael Prodér, bara 20 år gammal.
– Jag hade skadeproblem, och framför allt var det axlarna som krånglade. Dom gick ur led hela tiden. Till slut tröttnade jag och slutade.
Vad hände efter det?
– För mig som brinner för fotbollen till 110 procent var det ett dråpslag. Det blev inget bra helt enkelt. Jag föll in i ett missbruk där både droger och alkohol fanns med i bilden. Det i sin tur ledde till att jag umgicks med fel sorts människor. Jag mådde skit.

Mikael kliar sig lite i skägget – och erkänner att det inte bara var en tuff tid för honom själv.
Flera personer i hans närhet har fått känna på vad ett missbruk kan leda till.
– Min mamma fick ta jävligt mycket. Det får jag leva med resten av mitt liv. Men hon har alltid stöttat mig, och det är jag evigt tacksam för. Pappa har aldrig varit involverad på det sättet.
Hur är din och mammas relation i dag?
– Hur bra som helst. Hon är verkligen en klippa och ställer upp i alla lägen.
Vad var det som fick dig att sluta med droger och alkohol?
– Det var när jag fick reda på att jag skulle bli pappa för första gången. Då fanns det liksom inget att välja på.
Hur länge har du varit fri från ditt missbruk?
– Tio år nästan exakt.

I dag har Mikael två egna barn, 9 och 3 år gamla. Plus en bonusdotter på 13.
– När man får barn förändras livet, så är det. För mig blev det räddningen, konstaterar Mikael, som bor tillsammans med familjen i Tråvad.
Det var också i Vara-trakten som han inledde sin tränarkarriär.
– Jag hade hand om ett flicklag i IFK Emtunga, säger han.
I fjol var du assisterande tränare för Varas damer i division I, hur var det?
– Otroligt lärorikt. Året där gjorde att jag fick sug efter mer.
Hur hamnade du i Holmalund?
– Jag och Michael Rosén pratade lite och på den vägen är det. Vi har samma syn på hur fotboll ska spelas, och funkar väldigt bra tillsammans.
Och hur ska fotboll spelas enligt ert sätt att se det?
– Såväl a-laget som Akademi-laget har som mål att alltid spela sig ur svåra situationer. Vi vill vara konstruktiva. Sen handlar det mycket om att alla spelare ska bli sedda för sina respektive kvaliteter, och hitta en bra nivåanpassning.
Vad betyder det för sig att vara tillbaka i Holmalund?
– Det är jättestort, såklart. Jag är född röd – och kommer alltid att vara det. Jag förstår inte alla spelare som kommer och går mellan klubbarna i Alingsås. Det hände i princip aldrig på min tid.

När framtiden kommer på tal så pratar Mikael Prodér bara om nuet, och det är tydligt att fokus ligger på att utveckla HIF:s Akademi.
– Våra äldsta spelare är födda 1998, och då förstår du att vi kommer att satsa på unga spelare. Det finns väldigt mycket potential i gruppen som sådan – och jag är helt säker på att ett par av spelarna får chansen i a-laget redan nästa säsong. Vi har som mål i föreningen att 90 procent ska vara egna produkter, och det är själva hörnstenen i verksamheten, säger Prodér, som är övertygad om att laget vinner division IV nästa säsong.
– Det kan jag nästan ta gift på att vi gör, fortsätter han med ett skratt.
Och a-laget gör samma sak och tar klivet upp i elitettan?
– Med tanke på hur det såg ut i år, och att vi vet vad som krävs tror jag att vi har en jättechans att lösa det.
Ni har redan kört igång träningen med tre pass i veckan, hur svarar tjejerna på det upplägget?
– Bara bra. Vi kör på ganska hårt här nu, och mycket av tiden spenderas på gymmet. Bland annat kör vi tuffa pass med brorsan Alexander (framgångsrik kampsportare). Sen är det ju så att vi hela tiden har koll på tjejerna så att dom inte går sönder. Känner sig någon sliten får hon missa en träning eller två.
Du låter väldigt seriös i din roll som tränare?
– Jag ställer krav, absolut. Tidigare har det då och då brunnit till lite vid sidan av planen, men på senare år har jag lugnat ner mig betänkligt. Jag vill vinna… och det är jag övertygad om att tjejerna också vill, svarar Prodér innan han avslutar:
– Men det viktigaste av allt är att utveckla spelarna. 

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det