Stefan Svensson, Kristdemokraterna Alingsås.

Blev du överraskad, Stefan Svensson?

Alingsås

Hallå där, Stefan Svensson, Kristdemokraternas ledare i Alingsås. Blev du överraskad när Göran Hägglund sa att han ska avgå som partiledare?

– Nej, egentligen inte. Jag trodde att han skulle avgå någon gång under den här mandatperioden. Sen kunde jag inte förutse när det skulle ske.

Varför trodde du det?

– Han har verkat lite mätt på det, har suttit i riksdagen sedan 1991 och varit partiledare sedan 2004. Jag har full respekt för att han väljer att trappa ner.

Är det bra att Hägglund avgår?

– Nej, jag var en av dem som backade upp honom starkt när han utmanades av Odell för några år sedan, men jag ser till det rent mänskliga. Det är ett tufft uppdrag.

Har han varit en bra partiledare?

– Ja, det tycker jag. Han har varit den mest konsekvente av alla partiledare i att ha tilltro till den enskilda människan och hennes förmåga att välja själv. Den rösten har behövts.

Vem vill du se som Hägglunds efterträdare?

– Det är spännande. Det finns ett antal namn. Jag hoppas vi slipper diskussion om ålder och kön, utan att det ska handla om erfarenhet och kompetens.

– Jag har en personlig favorit, Anders Sellström i Umeå (bror till Stefan Attefall, reds. anm.). Han är snabb och skicklig i debatterna och väl förankrad i partiet. Han var ekonomisk-politisk talesperson under förra mandatperioden. Sen har vi även Lars Adaktusson, som skulle göra en gedigen insats också om han väljer att komma tillbaka från Bryssel. Han har visat ett gott omdöme.

– Den unga generationen med Aron Modig, Sara Skyttedal och Ebba Busch Thor tror jag på på sikt som potentiella partiledarkandidater, men däremellan behövs någon annan, om du frågar mig.

Vilka frågor är viktigast för KD att fokusera på nu?

– Vi måste hålla fast vid att sätta den enskilda människan i fokus och hennes rätt att besluta om sin egen vardag. Nej till politiska pekpinnar och ja till fortsatt valfrihet inom välfärden.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det