Foto: Bosse Åström
DIGITAL KOKBOK. Från vänster: Lotta Persson, Eleonor Schütt, Margareta Frost Johansson och Birgitta Toll är hjärnorna bakom den framgångsrika appen Matglad.
Foto: Bosse Åström
DIGITAL KOKBOK. Från vänster: Lotta Persson, Eleonor Schütt, Margareta Frost Johansson och Birgitta Toll är hjärnorna bakom den framgångsrika appen Matglad.

Appen som förenklar matlagningen

Alingsås

Hushållningssällskapet väst har i samarbete med bland andra socialförvaltningen i Alingsås och Borås tagit fram ett app som ska göra det lättare, roligare och mer intressant att laga mat.

Birgitta Toll, kostpedagog inom sociala omsorgsförvaltningen i Borås stad, är initiativtagare till den digitala kokboken Matglad. Hon jobbar med personer som har en intellektuellt nedsatt förmåga och hon insåg ganska snart att det saknades något som lockar och engagerar dessa människor till att laga mat. Ofta fanns det enbart kokböcker som var framställda som om de vore till barn, vilket enligt Birgitta kan upplevas som för barnsligt eller kränkande, samtidigt som en vanlig kokbok oftast är för svår för en person med denna typ av nedsatthet att hantera. Däremellan fanns ett glapp som Birgitta innerligt ville fylla.

När hon kontaktade alingsåsaren Margareta Frost Johansson, numera projektledare, från Hushållningssällskapet Väst insåg de att den här idén är ny i sitt slag. Inget liknande hade gjorts någonsin tidigare. En kokbok i form av en app som är framställd på ett enkelt sätt och som passar alla. De involverade Eleonor Schütt, matkonsult från Hushållningssällskapet Väst och Lotta Persson från socialförvaltningen i Alingsås kommun. Med hjälp av Allmänna arvsfonden resulterade det hela i ett treårigt projekt.

– Vi har även samverkat med FUB, Grunden media, Attention från Göteborg och Primacura media från Borås. Tillsammans kompletterar vi varandra bra. Vi har jobbat mycket med olika testgrupper för att se att appen fungerar även i praktiken, säger Eleonor Schütt.

De har minst sagt lyckats med att få den att fungera. Från början var den digitala kokboken enbart tänkt till personer med en intellektuellt nedsatt förmåga. Men det har på kort tid blivit ett stort allmänintresse. I februari kom ny statistik som visade på att appen har laddats ner över 3 000 gånger sedan december i fjol.

puff_först_för_prenumeranter

 

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher