Moderaterna vill införa flytt-RUT

Allmänt

Moderaterna vill införa flytt-RUT: att RUT-avdraget utökas till omfatta även flyttjänster. Ett förslag som beräknas leda till över 1 000 nya jobb. Det ger också ökade möjligheter för människor som vill ha hjälp när de flyttar.

RUT-avdraget, som infördes av Alliansen, har varit en betydelsefull reform för att ge fler jobb och företag. Det har också främjat jämställdheten, bland annat genom att tiden för obetalt hemarbete har flyttats till tid för betalt arbete på arbetsmarknaden. År 2013 använde fler än en halv miljon människor RUT-avdraget. Majoriteten av användarna är kvinnor.

Vi vill nu gå vidare och skapa fler vägar till arbetsmarknaden genom att bredda RUT-avdraget. Det är särskilt viktigt för att kunna möta Sveriges enskilt svåraste framtidsutmaning. Det handlar om att bekämpa det nya utanförskap som vi ser växa fram.

Det nya utanförskapet drabbar särskilt utrikesfödda och unga med svag utbildning som har allt svårare att ta sig in på arbetsmarknaden.

Detta är en utmaning Stefan Löfven och regeringen blundar för när de går fram med en politik som riskerar tiotusentals färre jobb och högre trösklar till arbetsmarknaden. Regeringen vill försämra både RUT- och ROT-avdraget. Det kommer att minska förutsättningarna till jobb för de som står mycket långt från arbetsmarknaden.

Ett införande av flytt-RUT beräknas kosta runt en halv miljard kronor årligen, men mycket talar för att det blir självfinansierande på sikt. Tillsammans bedöms RUT- och ROT-avdragen ha skapat hela 25 000 nya jobb. Moderaterna tänker bekämpa det nya utanförskapet. Flytt-RUT är ett av flera förslag som behövs för att för att fler människor ska kunna komma i arbete.

  • Tomas Tobé (M)
3 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Att det inte finns arbeten utanför storstäderna är väl ett politikeransvar, eller hur? I stället för att gnälla över dålig tillgång på bostäder bör politikerna ta sina kamrater i mindre kommuner i hand och hjälpa till att förse hela Sverige med arbeten. Vi ser ju problemen i storstäderna där man gör som råttorna, gnager på varandra när det blir trångt, dvs skjuter varandra!
    Därför vore väl ett flyttrut bra men bara om man flyttar från storstad till mindre orter. Och gärna extra bidrag om man tar med sig sitt företag och flyttar till Dalsland, Värmland eller de inre kommunerna norrut.
    Vilka som är ansvariga för utvecklingen? Jo, media som skriver ner alla orter utanför storstad och inte minst politikerna! De har inte fattat att de är valda för att hela landet skall leva och inte bara storstäderna! Finns det ingen politiker på riksnivå som har tillräckligt energi att driva en politik för hela landet!!

  2. Inte heller S byggde många hyresrätter under sin tid vid regeringsmakten! Titta bara i Sthlm där bara under några år mängder av hyresrätter snabbt förvandlades till insatslägenheter! Bankerna och mäklarna gnuggade där händerna o tjänade klöver! Nej inga partier hittills har löst bostadspolitiken och Atterfalk byschorna blev ingen succé?

  3. Flytt-Rut? Flytta till vad då? Glesbygderna har billiga bostäder men inga arbetsplatser . Arbeten finns i storstadsområdena, men där finns inga bostäder ! Allianspolitiken under 8 år har inte varit gynnsam för byggandet av vanliga hyreslägenheter.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det