Billig mat kan stå oss dyrt

Allmänt

Tre av fyra konsumenter vill köpa svenska livsmedel, trots detta har vi en självförsörjningsgrad på under 50 % och ett svenskt jordbruk som är i kris där, i genomsnitt, fem mjölkbönder får lägga ner varje vecka. Hur kunde jordbruket hamna i denna kris när konsumenterna trots allt säger sig vilja handla svenskt?

Mjölkbönderna är motorn i jordbruket, av korna får vi både kött och mjölk, men även gödsel till åkrarna och biogas till våra bilar. Detta kretslopp, tillsammans med effektiva maskiner, har gjort svenskt jordbruk till ett av de miljövänligaste jordbruken i världen. Tyvärr har detta ett pris, ett pris som många vill betala mer för, men som många i praktiken inte betalar.

Varje månad kommer nya rapporter om multiresistenta bakterier som orsakas av vår höga konsumtion av antibiotika. Faktum är att 90 % av antibiotikaanvändningen i Europa går till djurbesättningar, i Sverige ligger den siffran på 10 %, och dessutom förväntas användningen att öka de närmsta åren. Men att minska antibiotikan är kostsamt, vilket gör att svenskt kött kan vara dubbelt så dyrt än utländskt kött. Med det är ett pris som vi måste vara beredda att betala om vi vill få de multiresistenta bakterierna under kontroll.

Under de senaste åren har bilden klarnat över konsekvenserna av klimatförändringarna. På flera platser i världen kommer det bli för torrt för att kunna odla. I södra Sverige förväntas klimatet bli som i centrala Frankrike och med 20 % minskad nederbörd. Medan norra Sverige kan få en ökning med upp till 50 %. Detta är ändå fullgott för att odla stora mängder mat, trots det har vi över en halv miljon hektar mark i träda för att det inte är tillräckligt lönsamt att odla där. Två- till trehundratusen hektar skulle räcka för att göra Sverige självförsörjande. Vilket betyder att vi har gott om mark för att försörja en växande befolkning, både i Sverige och Europa.

Ändå går det svenska jordbruket sakta men säkert mot en total nedläggning när vi väljer att spara in på den där extra kronan det kostar att köpa svenska råvaror mot råvaror som odlas i områden som inom en snar framtid kanske kan bli obrukbar av klimatförändringar.

Så nästa gång du står i affären och väljer mellan en lågprisprodukt och den lite dyrare varan. Tänk till en extra gång, vad är det egentligen du väljer? En värld utan effektiv antibiotika och risk för svält, eller en värld där sjukdomar kan botas och klimatförändringar kan bromsas.

  • Michael Johansson
2 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Kommer alltid att köpa svensk oftast ekologisk mat! P.g.a.mindre transporter och bättre djur hantering och odling! Mindre resistenta bakterier, kanske lite dyrare, men godare mat! Glöm Arlas produkter,som inte stödjer mjölkbönderna med låga priser! Det finns bra andra små mejerier! Stöd dem istället, och kött är inte fel! Fet o smaskig fläskkarré i storpack för 49,90kr /kg tillverkad av svenska kött bönder är godis med en stor stark till!

  2. Skrämmande att vi bara är 50% självförsörjande i Sverige ,att det är så olönsamt att odla vår mat här.
    Skrämmande är också att vi är duktiga på att bygga på god odlingsbar mark i Sverige som försvinner för all framtid sen.
    Dessutom är många mer villiga att köpa mer och mer prylar än att betala för mat som är ok men med sån information som du framför kanske fler kan tänka till. Det är min förhoppning för då får ju också fler djur en bättre tillvaro och färre långväga transporter.
    Köp mer svensk mat,det tjänar vi alla på:)

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det