Foto: VIKTORIA SVEDLUND
Tyst och stilla. Nu var det länge sedan något tåg stannade vid Fåglaviks station.

Regeringen avgör framtiden för Fåglaviks station

Fåglavik

Framtiden för Fåglaviks station är oviss. Enligt Riksantikvarieämbetet är den unik och bör bevaras som ett statligt byggnadsminne.
Trafikverket, som äger den, vill avveckla fastigheter som inte används längs stambanan. Nu ligger frågan på regeringens bord.

– Stationen är den enda som finns kvar av sitt slag. Framför allt är det ett av de största stationshusen, säger Jan Karlsson, som är handläggare på Riksanti­kvarieämbetet, myndigheten som arbetar med landets kulturarv.

Fåglaviks stationshus byggdes 1858 av SJ och hade bland annat ett vaktrum, ett kök samt en expedition. Det hade också två separata väntsalar, en för resenärer i andra klass och en för tredje klass. 

– Det som också gör stationen unik är hela miljön. Det finns till exempel en tillhörande jordkällare och en trädgård också, säger Jan Karlsson.

Stationshuset var ett av de första som byggdes till den första stambanan. Sedan många år tillbaka är det det enda kvar av den så kallade Partillemodellen som byggdes så tidigt. Det är en av anledningarna till att Riksantikvarieämbetet anser att det bör bli ett statligt byggnadsminne.

Förra året lämnade Riksanti­kvarieämbetet in ett förslag till regeringen på objekt som bör skyddas och bli statliga byggnadsminnen, bland andra Fåglaviks station.

Nu väntar ett beslut från regeringen. Tills dess tår stationshuset där det står i Trafikverkets ägo.
– Vi gör ju ingenting med de här byggnaderna som Riksantikvarieämbetet pekat ut nu. De har bedömt att det finns ett värde i de här objekten och då får vi rätta oss efter det, säger Carina Wiklund på Trafikverkets fastighetsavdelning.

Det här är en kort version av en artikel som tidigare har varit införd i papperstidningen och e-tidningen.

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det