Ungas alkoholkonsumtion minskar

Alingsås

Alkoholkonsumtionen bland ungdomar minskar i Alingsås. Åtminstone enligt en undersökning gjord på kommunens högstadieskolor.
– En oerhörd vinst för alla dessa ungdomar, säger Håkan Fransson, drogförebyggande samordnare.

Sedan två år tillbaka har Håkan Fransson, med hjälp av ”Öckerömetoden”, försökt få färre ungdomar att söka sig till alkohol. Metoden innebär att han går via föräldrarna i första hand. Han besöker föräldramöten på skolorna varje år.

– Folk har sagt att det bara funkar på Öckerö, att det inte funkar i större kommuner. Nu har jag mer bevis på att det funkar. Metoden bygger på föräldrars kärlek till barnen. Det är klart att föräldrarna i Alingsås älskar sina barn lika mycket som föräldrarna på Öckerö, säger Håkan Fransson.

Minskning

Årets undersökning, som genomfördes alldeles i upptakten av det nuvarande läsåret, visar att allt färre 7-9-klassare har testat alkohol. Förra året var det 24,4 procent som svarade att de någon gång hade testat alkohol. I år är siffran nere på 18,8 procent.

– Det är en oerhörd vinst för alla dessa ungdomar som inte dricker, röker eller använder narkotika. Jag tror att den här minskningen till stor del beror på det arbete vi lagt ner. Det är en jättestor glädje att det fungerar och att allt färre dricker. Det är inte bara barnen som vinner på det, utan hela familjen. Det är mycket lättare att vara förälder till barn som inte dricker.

Får inte dricka alkohol

En siffra som Fransson är särskilt nöjd med är att allt fler föräldrar inte tillåter sina barn att dricka alkohol. I fjol var det drygt 79 procent. I år har siffran höjts till 85,9.

– Den frågan är nästan viktigast för mig. Om föräldrar inte tillåter sina barn att dricka kommer det på sikt minska barnens drickande. Vi ser redan att drickandet minskar ganska mycket. Rökningen minskar i stort sett lika mycket. När man plockar bort alkohol från barnen så röker de inte heller, säger Fransson.

Hur mycket litar du på den här undersökningen?

– Jag litar väldigt mycket på den. Jag har jobbat med liknande enkäter i 13 år och vi trycker mycket på anonymiteten. Bilden är att de flesta är väldigt seriösa. Sen finns det naturligtvis de som över- och underrapporterar.

– Därför är trenderna viktigast. Varför skulle eleverna ljuga eller tramsa mer det här året eller förra året? Om man ser en linje gå åt rätt håll så bedömer jag det som trovärdigt.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det