Margareta Frost-Johansson, Hushållningssällskapet Väst
Margareta Frost-Johansson, Hushållningssällskapet Väst

Nya kapitel i framgångssagan Matglad

Kom loss-bloggen

Torsdag den 3 september hölls mässan Kom loss i Estrad Alingsås. Det handlade om tillgänglighet, delaktighet och hälsa. Företrädare för sju av de deltagande föreningarna bloggar här hela veckan. 

Söndag 6 september

En framgångssaga! Ingen ens i vår vildaste fantasi hade vi kunnat förutse succén med Matglad. Matglad är en helt ny variant av kokbok med härliga matbilder och instruktioner steg-för-steg, som laddas ner till telefonen eller till surfplattan. Den kostnadsfria appen finns att ladda ner för iPad/ iPhone och snart finns en variant för Android. Idag har vi nästan tiotusen nedladdningar på I-padversionen! Det finns också en webversion av Matglad-appen på www.matglad.nu.

Materialet i Matglad utgår från läckra bilder på maträtter. I första hand är appen till för dem som tycker det är svårt att läsa en vanlig kokbok och som vill ha lite extra hjälp på vägen med anvisningar på lätt svenska. Målet är att alla på ett enkelt sätt ska kunna följa ett recept på egen hand, liten som stor! Att jobba med pekfunktioner på surfplattor och smartphones är enkelt och smart. Från början utvecklades appen för personer med intellektuella funktionshinder men det har visat sig att Matglad-appen används av många utanför projektets ursprungliga målgrupp. Den är till exempel ett perfekt hjälpmedel i skolans hem- och konsumentkunskap.

I Matglads receptbank finns över etthundra recept, indelade i olika kategorier så att det ska vara enkelt att hitta rätt. Det finns kategorier för fisk, kött, vegetariskt, soppor, fredagsmys, utflyktsmat och mycket annat.

Appen är inte bara en kokbok. Om man har Matglad-appen i sin surfplatta kan man också planera sin egen veckomatsedel med recepten som finns i receptbanken. Matsedeln kopplas sedan till en inköpslista som man kan skriva ut eller ha i sin telefon eller surfplatta.

Nu ska Matglad sprida ännu mer matglädje. Systerprojektet ”Matglad – helt enkelt” gör verktyget användbart även för de som inte kan läsa. ”Matglad – helt enkelt” är en av vinnarna i årets stora nationella tävling ”Innovation för alla” från Post- och telestyrelsen PTS. Filmer och tal ska ersätta och komplettera alla textade instruktioner, och det ställer höga men roliga krav på nytänkande. 

I styrgruppen ingår förutom representanter för Hushållningssällskapet bland Birgitta Toll, som arbetar som kostpedagog i Funktionshinderverksamheten i Borås Stad och Lotta Persson från socialförvaltningen i Alingsås kommun. Den starka förankringen i verksamheten är en av hemligheterna bakom framgången med Matglad.

Matglad blev första steget, Matglad – helt enkelt är det andra och nu planeras även en tredje nivå i flerstegsraketen. Ett projekt som knyter ihop säcken, och där LSS-personal inom grupp- och serviceboenden mm ska få en handledning i att nyttja de båda apparna på bästa sätt. Även här ska digitala media och e-learning användas.

Det är fler som håller med om att personalutbildning är viktigt! Projektet är nämligen en av tre nominerade bidrag till Sveapriset 2015. SveaPriset är ett pris instiftat av Kvalitetsmässan tillsammans med bland andra SKL och Socialdepartementet, som belönar den bästa innovationsidén inom eHälsa. Vinnaren får en halv miljon för att utveckla sina planer vidare.
Under hård konkurrens har Matglad-projektet valts ut bland 41 insända bidrag. Vinnaren utses under Kvalitetsmässan i november. Det vore förstås fantastiskt att vinna, men bara att vi är på medaljplats är galet stort!

MatGlads styrgrupp består av Margareta Frost-Johansson och Eleonor Schütt, Hushållningssällskapet Väst, Birgitta Toll, Borås Stad, Lotta Persson, Alingsås kommun, Per Fång, KOM design samt Niklas Meyerson och Hjalmar Lindskog, Wopii development.

Alla i styrgruppen beskriver Matglad som ett av det bästa projekt de någonsin arbetat med. Så här identifierar de framgångsfaktorerna: 

  • En optimal projektidé, där behovet är mycket stort.
  • Förankringen ute i verksamheten har fungerat och efterfrågan har styrt arbetet.
  • Ett innovativt projekt som har involverat såväl ny teknik som nya sätt att tänka.
  • Alla i projektgruppen har olika kompetenser. Samtliga delar är nödvändiga, och respekten för varandras kunskap är stor.
  • Målgruppen är i högsta grad delaktig, bland annat genom en väl funderade referensgrupp som löpande har kommit med konkreta förbättringsförslag. 
Margareta Frost-Johansson
 

Linus Edlund, AHK Wheelers. Foto: Bosse Åström.
Linus Edlund, AHK Wheelers. Foto: Bosse Åström.

Lördag 5 september

Vårt lag har nu funnits i sitt nuvarande format i ungefär 5 års tid. Under årets Kom Loss-mässa hade vi en monter där man kunde få information om våra träningar och ställa frågor om sporten i sig. Det fanns även möjlighet att få prova på rullstolshandboll. Vi var två handbollsspelare som deltog under stora delar av mässan.

Vi spelade på kvällen även en 30 minuter lång uppvisningsmatch mot A-laget, som var uppskattad av både publik och aktiva. Det var roligt att få möta dessa stora killar. De är verkligen bollskickliga men vi vägde upp det med vår snabbhet i rullstol. Att spela emot SM-finalisterna kändes väldigt speciellt.

Matchen var snabb, jämn och med enkelt spel. Första halvlek vanns av A-laget med 6-5. Andra halvlek vann vi i Wheelers med 11-6. A-laget hade nog inte väntat sig att det skulle rulla så tungt på gummimattan som det gjorde och de blev rejält trötta under andra halvleken.

Vi är åtta spelare i laget, de yngsta är 12 år och den äldsta är 60 år. Vi tränar två gånger i veckan, tisdagar 18.00-19.30 och torsdagar 17.30-19.00 i Alströmerhallen, Alingsås. Vi är idag ganska få rullstolsburna, vi försöker att få in fler rullstolsburna i laget men det har visat sig svårt att hitta och nå ut. Regler som skiljer mellan rullstolshandbollen och stående handboll är att man är fem utespelare på planen plus målvakt. Man får ta tre tag med hjulen, hålla bollen i tre sekunder innan man antingen måste passa medspelare eller studsa bollen samtidigt som man rullar. Under matcher får ha tre personer som inte är rullstolsburna till vardags, på planen samtidigt.

Rullstolshandboll är en växande sport i Sverige och möjligheten till spel på internationell nivå är stor. Det finns ett svenskt representations-lag som heter Team Sweden, där tre stycken spelare ifrån AHK Wheelers är med idag. I mitten av oktober kommer Team Sweden att ha ett träningsläger i Valjeviken, under hösten kommer det även att ske en laguttagning inför en 4-nationsturnering i Österrike som spelas i mitten av december. En trupp på 12 spelare och 3 ledare kommer att åka ner för att representera Sverige. Övriga klubblag i Sverige idag är IFK Kristianstad och HK 415 Östra Göteborg. Men flera lag i Sverige är på gång med att starta upp rullstolshandboll i sin verksamhet.
Linus Edlundh, AHK Wheelers

Foto: CARINA SVENSSONHåkan Nilson, Lerums Ungdomsskytteförening.
Foto: CARINA SVENSSON
Håkan Nilson, Lerums Ungdomsskytteförening.

Fredag 4 september

Vi är ett gäng som håller på att skjuta luftgevär och här ska jag berätta lite om oss.
Luftgevärsskytte:
Vi skjuter med tävlingsluftgevär på elektroniska tavlor på 10 meter inomhus. Vi har 9 banor med bord och tavlor. Man kan sitta och skjuta med en kudde som stöd eller stå och skjuta. Alla skyttens skott visas på en bildskärm vid skyttens bord och alla skott på samtliga banor visas på väggen ute i fikarummet.

Paraskytte:
Vi har även skytte för synskadade samt för rörelsehindrade eftersom våra lokaler är handikappanpassade. Här kan synskadade skjuta med hjälp av en ton samt höra i hörluren vart skottet träffade. Vi har även utrustning där man kan skjuta med laser i stället för med blykulor. Dessa visade vi på Kom Loss-mässan.

Varför Kom Loss-mässan:
Vi är med på Kom Loss-mässan i Alingsås för att vi vill visa att det går alldeles utmärkt att som funktionshindrad utöva denna sport. Vi har redan ett antal skyttar som är synskadade och rullstolsburna som skjuter hos oss och som kommer varje vecka. Vi är med på tävlingar mot andra klubbar, skjuter SM och andra tävlingar vi kan vara med på.
Vi är med på Kom Loss eftersom det inte finns någon skytteklubb i Alingsås och för att visa att vi finns i närheten.

Var finns vi:
Vi finns på Pomonavägen i Lerum. Skyttehallen ligger vid Dergårdsgymnasiet ner mot järnvägen.

Hur:
Det är bara att komma dit. Vi har allt som behövs för att skjuta. En omgång består av 10 provskott samt 20 tävlingsskott och kostar 40 kr. Första gången du kommer kostar det inget för att prova på.

Vem:
Alla är välkomna, unga som gamla, synskadade och funktionshindrade. Lokalen är handikappsanpassad.
Håkan Nilson

http://www6.idrottonline.se/LerumUSKF-Skyttesport/LerumsUngdomsskytteforening/

Foto: PRIVATNatallia Pettersson, projektsamordnare Share Music.
Foto: PRIVAT
Natallia Pettersson, projektsamordnare Share Music.

Torsdag 3 september
På Share Music blomstrar kreativiteten året runt

För tre år sedan började jag arbeta på Share Music Sweden. Det har blivit en fantastisk resa där inte en dag varit en annan lik. Här blomstrar kreativiteten och fantasin året runt. Vi skapar föreställningar, håller kurser i dans, musik, teater och konst och anordnar kulturevenemang. En blandning av olika konstarter är lika viktigt för oss som blandningen av människor med olika förmågor.

Vi är som vagabonder ofta på resande fot: workshops och seminarier arrangeras i olika delar av Sverige och även internationellt. Vi har till exempel jobbat i England och Nordirland, Tyskland, Polen, Ryssland, Ukraina, Georgien och Vitryssland. I alla dessa länder ser det olika ut för människor med funktionsnedsättning som vill ägna sig åt kultur och skapande.

I vårt projekt WORK undersöker vi vilka trösklar det finns i Sverige för de som vill bli professionella konstutövare och tillsammans med andra aktörer försöker vi hitta lösningar och åtgärder. Vi vill synliggöra konstutövare med olika förmågor för att skapa en mer jämlik scen.

En viktig del i projekt Work är Net:Work där vi utbildar ett gäng utåtriktade och engagerade personer till mässvärdar, föreläsare och demo-personal. Idag kommer några av dem att finnas på plats under mässan Kom loss! De tycker att det är roligt och spännande att få vara här, träffa nya människor och dela av sig med sina erfarenheter. Alla Net:Workare brinner för kulturutövande. De har deltagit i Share Music-kurser och föreställningar och kan berätta hur det går till att vara med.

Du som besöker mässan kan även lyssna på föredraget ”Konstnärliga uttryck – tillsammans på scen” under dagen. Hannes Edström berättar då om sina erfarenheter som dansare i vår stora föreställning ”Hi-Hat Xpres”. Han pratar också om hur människor med olika funktionsförmågor kan mötas och skapa tillsammans.  Vi utlovar mycket inspiration för dig som är sugen på att prova dans, musik eller teater!
Natallia Pettersson, projektsamordnare Share Music Sweden

FOTO: BOSSE ÅSTRÖMJosef Weiss, FUB Alingsås, Vårgårda, Herrljunga.
FOTO: BOSSE ÅSTRÖM
Josef Weiss, FUB Alingsås, Vårgårda, Herrljunga.

Onsdag 2 september

Mitt namn är Josef Weiss och jag är ordförande i FUB Alingsås-Vårgårda-Herrljunga. FUB står för: För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning. FUB bevakar dessa personers intressen i kommuner, landsting samt hos myndigheter inom olika samhällsområden. I dag har vi 197 medlemmar. Alla är välkomna som medlemmar för att stödja vår verksamhet.

FUB arbetar lokalt mot kommunen och bevaka våra medlemmars  önskemål och LSS-utförande. FUB är även representerad i KRF (Kommunala rådet för funktionshindrade) där vi kan tar upp olika frågor som rör oss. Fria resor inom Alingsås kommun är ytterligare en fråga vi arbetar med.

Våra aktiviteter är väldigt uppskattade. Bowling, måndagsklubben med sång och gemensamt fika, resa till Liseberg både sommar och till jul är efterfrågade. Alla våra resor gör dessa personer väldigt glada och bryter deras normala rutiner. Vi har även olika aktiviteter i Vårgårda och Herrljunga. Sång, matlagning och kaffekvällar med olika trubadurer.

Vi har även kontakt med socialkontoret i frågor som rör våra medlemmar och personer med utvecklingsstörning. Bevakning av daglig verksamhet, gruppbostäder och andra sociala frågor.

Medlemmar i FUB får gratis juridisk hjälp i alla frågor, hjälp med överklagande i olika frågor. Man arbetar för bibehållen personlig assistans, som idag har urholkats. Försäkringskassan har blivit mycket hårdare vid bedömning av dessa.

FUB har en riksomfattande kampanj hur man ansöker om ledsagare för att kunna ha en meningsfull fritid. Ett bättre liv för alla. FUB har en egen försäkring ”UNIK” som är anpassad för personer med utvecklingsstörning.

Alla kan bli medlemmar och vara med att utveckla FUB i Alingsås. Mer information finns på vår hemsida http://fubalingsasvargardaherrljunga.wordpress.com/
Josef Weiss

Foto: MIKEY LENNARTSSONMarie Jorlöv, ledare för Friskis o Svettis Enkeljympa.
Foto: MIKEY LENNARTSSON
Marie Jorlöv, ledare för Friskis o Svettis Enkeljympa.

Tisdag 1 september

Klockan är strax efter fyra på eftermiddagen och Friskis o Svettis lokaler börjar fyllas med glada motionärer. Jag sätter i nya batterier i headsetet och kollar så att musiken fungerar. Tar på mig träningsskorna, går ut i entrén för att möta mina deltagare och blir genast tillrättavisad av en tjej att man faktiskt måste sitta ner tills man knutit sina skor. Fler motionärer kommer och en glad kille visar stolt upp sin nya mustasch och erbjuder mig att få känna på den.

Vi går in i jympasalen och musiken drar igång. James Bond-temat strömmar ut ur högtalarna och för en stund förvandlas vi alla till hemliga agenter. Nu är passet i gång och vi trampar vidare och Tomas Ledin sjunger: ”Vi är på gång”. När första springlåten kommer är det en kille som kommer fram o säger ”buh”, skrattar och tar mig sedan i handen och tillsammans springer vi runt salen. Vid styrkedelen är det en annan deltagare som informerar om att detta är pappas älsklingslåt. När vi sedan klappar händerna till ”Lets twist again” utbrister någon förtjust: ”det här är min älsklingslåt – kom igen nu allihop och släpp loss”. Visst låter detta underbart och det är en otrolig glädje och förmån jag har som får vara ledare för dessa pass och varje vecka få möta så många härliga människor fyllda med en stor portion kärlek och glädje som de gärna delar med sig av.

Jag heter Marie Jorlöv och är ledare för Friskis o Svettis Alingsås nya satsning Enkeljympa. 2012 utbildade jag mig till Step/Aerobic-ledare och ledde pass fram till julen 2014, då jag tyvärr fick göra ett uppehåll på grund av en knäskada. När så vår verksamhetsledare Fredrik Granath förra hösten ringde och frågade om jag ville utbilda mig till Enkeljympaledare kände jag direkt att det här är min grej. Till vardags jobbar jag som personlig assistent åt en 11-årig kille.  Jag gillar träning i alla dess former, men har några favoriter såsom längdskidor, MTB-cykling, långfärdsskridskor och Friskis o Svettis såklart. Allra helst ska det vara Step, Aerobic eller danspass, men ett riktigt svettigt styrkepass går också bra.

Så vad är då Enkeljympa? Jo, det är vår enklaste och kanske gladaste jympa som vänder sig till personer med nedsatt intellektuell funktionsförmåga. I Sverige finns Enkeljympan på schemat hos ett 40-tal olika Friskis o Svettis-föreningar. Enkeljympans viktigaste uppgift är att inspirera till rörelse. Passet är uppbyggt av vissa träningskvalitéer som känns särskilt viktiga för målgruppen. Vi tränar kondition, styrka, rörlighet, kroppsuppfattning/motorik, spänning/avspänning utifrån var och ens egna förutsättningar. De rörelser och övningar vi väljer utgår från grundfunktionerna som till exempel gå, hoppa, springa och ta sig upp och ner från golvet.

Till sist så skulle jag vilja passa på att uppmana alla anhöriga, vänner assistenter med flera att hjälpa till att inspirera till rörelseglädje. Vi vet ju alla att det ibland kan kännas motigt att ge sig iväg till träningslokalen men efteråt infinner sig alltid en skön känsla. Träningen har ju så många positiva hälsoeffekter och att få träningsgemenskap i en grupp med glada härliga människor är något som alla borde ha rätt till.
Marie Jorlöv
Friskis o Svettis enkeljympa

enkeljympa_www
Enkeljympa hos Friskis o Svettis i Alingsås. Foto: Mikey Lennartsson.
Foto: STEFAN SAMUELSSONJennie Svensson, Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Jennie Svensson, Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben.

Måndag 31 augusti

Denna vecka är det dags för årets upplaga av Kom Loss-mässan i Alingsås, för mig blir det första gången, och så även för föreningen som jag är med och representerar: Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben.

Genom att delta på mässan vill vi som organisation visa att vi inte bara finns i Göteborg, faktum är att vi har hela Västra Götaland samt delar av Halland som upptagningsområde och vi ser gärna att det finns lokala träffar och kampanjer runt om i regionen då det som ung och rörelsehindrad betyder otroligt mycket att få träffa andra som befinner sig i en liknande situation som en själv, och den fysiska tillgängligheten ser olika ut på olika platser.

Själv bor jag i Vårgårda och brukar åka ner till Göteborg för att delta på lite aktiviteter och kampanjer med klubben. Det kan vara en föreläsning, en aktion mot dålig tillgänglighet, besök på Aeroseum och få prova sina vingar i en tillgänglig flygsimulator, eller som nu senare i september, prova en Bead som är en elcykel där man kör ombord med sin manuella rullstol för att sedan susa iväg.

Jag gick med i Förbundet Unga Rörelsehindrade samt min lokala avdelning Göteborgsklubben när jag blev rullstolsburen i början av 2013, jag ville träffa andra unga som var i en liknande situation, lära mig mer om fysisk tillgänglighet och kämpa för ett samhälle där alla kan komma fram, nyttja det offentliga rummet och vara delaktiga.

Som det ser ut idag så finns det mycket som måste förbättras för att öka tillgängligheten, det är ofta man som rörelsehindrad måste be om hjälp eller ta omvägar.

Ett exempel på dålig tillgänglighet här i Vårgårda är järnvägsstationen, den saknar hiss och man hänvisas istället till en lång backe som är för brant för många att klara i en manuell rullstol, dessutom har de placerat dubbla, totalt livsfarliga, bommar på båda sidor av gångtunneln så att man måste åka slalom både på vägen ner och upp!

Det är 2015 nu, när ska alla få komma loss och vara delaktiga oavsett funktionsnivå?
Jennie Svensson
Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben

  • Margareta Frost-Johansson
2 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Unga Rörelsehindrade är DHRs ungdomsförbund. Vi vänder oss till personer som har ett rörelsehinder och är mellan 0-32 år. Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben har ansvar för verksamheten i hela Västra Götaland.
    Unga Rörelsehindrade kämpar för ett öppet samhälle, där alla människor är välkomna. Vi arbetar för att skapa bättre förutsättningar för barn och ungdomar med rörelsehinder. Vi jobbar för lika villkor. Läs mer på vår hemsida: http://goteborg.ungarorelsehindrade.se/

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher