Foto: PHILIP MAURITZSON
Målmedvetna. Jan Andersson, Roger Karlsson och Kjell Nocke vill att Holmalunds IF gör sitt för den lokala integrationen och nu sjösätter man ett ambitiöst projekt för att få medlemmar med invandrarbakgrund att bättre komma in i föreningen och samhället.

Målet är integration

Alingsås

Många av Holmalunds IF:s medlemmar har invandrarbakgrund. Därför har föreningen dragit igång ett ambitiöst projekt som syftar till att bättre integrera medlemmarna i lokalsamhället. Nu hoppas föreningen på ekonomisk hjälp från kommunen.

Av föreningens 500 medlemmar kan upp mot 10 procent ha invandrarbakgrund.
– Och siffran ökar hela tiden, konstaterar ordförande Roger Karlsson.

Samtidigt som det är positivt med ett ökande medlemsantal så innebär dessa nya medlemmar också utmaningar för föreningen. Jan Andersson håller i föreningens nystartade integrationsprojekt och har många års erfarenhet av att arbeta med invandrarungdomar. Språket, förståelse för föreningskultur och regler, samt vikten av att passa tider är några exempel på frågor som man måste jobba med, konstaterar han.

– Föreningskultur har man inte med sig. När man säger ”nu ska vi plocka in bollarna” kan man höra ”gör inte ledarna det? De har väl betalt”, säger Jan Andersson.

Att ha råd med medlemsavgift kan också vara ett problem.
– Vi har fattat ett beslut att vi subventionerar medlemsavgiften för ensamkommande barn. Avgiften ska inte vara ett hinder för att kunna vara med, säger Jan Andersson.

Sen i april har en grupp i föreningen jobbat med integrationsprojektet som tjuvstartade för en månad sedan med en fotbollsturnering för olika asylboenden däribland Mira. Nästa steg är en ”sluss” som startar 18 september i Elmander Arena.

– Då bjuder vi in alla från tio år och uppåt. Vi har ledare med planerad verksamhet och tolkar. Sen har vi föreningskunskap och så får man lära sig svenska uttryck, säger Jan.

Artikeln har tidigare varit införd i sin helhet i papperstidningen och e-tidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det