Arkivbild: Patrik Skoglöw
Ny statistik visar att färre elever i Alingsås röker, dricker alkohol och har provat narkotika.

Färre gymnasielever dricker alkohol

Alingsås

Färre elever röker, dricker alkohol och har provat narkotika. Det visar ny statistik från en drogvaneundersökning som genomförts på Alströmergymnasiet och Alingsås yrkesgymnasium.
– Det mesta ser positivt ut jämfört med förra året, säger Håkan Fransson, drogförebyggare i Alingsås kommun.

Drogvaneundersökningen, som omfattar 352 elever i årskurs ett, visar att andelen alkoholkonsumenter har minskat från 60 till 50 procent, alltså tio procentenheter på ett år. Berusningsdrickandet har också minskat från 46 till 38 procent. Vidare har andelen elever med frekvent berusningsdrickande även minskat, från 21 till 19 procent.

– Resultatet är mycket positivt, säger drogförebyggare Håkan Fransson. Som Alingsås Tidning tidigare berättat ser vi en kraftig minskning av användandet av tobak och alkohol på högstadiet och det är mycket glädjande att se att minskningen även fortsätter på gymnasiet.

Hur pass tillförlitlig bedömer du att den här undersökningen är?
– Min uppfattning är att den är mycket tillförlitlig. Skillnaderna från år till år skulle vara mer varierande om eleverna uppgav fel uppgifter.

Vad är orsaken till denna kraftiga minskning av alkoholdrickandet bland gymnasieettorna?
– Personligen är jag övertygad om att det framför allt handlar om föräldrars ökande restriktivitet. Alingsås föräldrar har fått ökad kunskap om farorna med barns alkoholdrickande och samtidigt fått tips om hur man får stopp på drickandet.

Förutom alkoholdrickandet minskar också tobaksanvändandet. Andelen elever som röker har minskat från 18 till 16 procent. Andelen elever som snusar har minskat från 13 till 11 procent.
– Vi ser också här en ökad restriktivitet hos föräldrarna. Precis som i andra undersökningar kan det noteras att färre testar narkotika, när alkoholdrickandet minskar.

– En del tror att narkotikaanvändningen ökar om drickandet minskar. Att ungdomarna så att säga byter alkohol mot narkotika. Så fungerar det inte. 

Minskningen vad gäller narkotika är dock blygsam än så länge och andelen som någon gång testat narkotika i årskurs ett är i år drygt sju procent.

Läs hela artikeln i torsdagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

  • Mårten Öhman
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det