RÄTTEGÅNG INLEDD. AT rapporterar direkt från rättegången mot den mordmisstänkte 24-åringen. FOTO: BOSSE ÅSTRÖM

Den mordmisstänkte 24-åringen ville slippa se bilder

Vårgårda

I dag, måndag, inleddes rättegången mot den 24-årige man som misstänks ha mördat en kvinna i Vårgårda i augusti.

Dagens förhandlingar avslutades efter lunch bakom stängda dörrar då bilder på mordoffret visades. Den misstänkte 24-åringen bad om att slippa vara med under den delen av förhandlingarna. Sedan genomfördes en syn på brottsplatsen. Förhandlingarna återupptas i morgon, tisdag. Då kommer vittnen att höras.

AT:s reporter Sandra Kjellström fanns på plats i Alingsås tingsrätt under förmiddagen och direktrapporterade från rättegången. Läs sammanfattningen här:

08.45: Ordningsvakter på plats vid entrén för visitering. Några medier har samlats utanför rättegångssalen.

08.49: Den misstänkte förs in förbi entrén med huva.

08.55: En av ordningsvakterna läser upp tingsrättens ordningsregler.

09.04: Nu öppnas dörrarna till salen. Åklagare, advokater och nämndemän på plats.

09.05: Den tilltalade 24-åringen och dennes försvarsadvokat tar plats i salen.

09.08: Rätten meddelar att vittnesförhör kommer att påbörjas under tisdagen.

09.17: Åklagaren Robert Beckard läser upp sina yrkanden, att 24-åringen är misstänkt för mord. Han yrkar även på att den misstänkte ska betala 75 000 kronor i skadestånd vardera till de tre målsäganden; mamman, pappan och brodern till den avlidna kvinnan.

09.25: Den misstänktes försvarsadvokat Marie Abrahamsson läser upp 24-åringens ställning, att han förnekar mord men erkänner misshandel och vållande till annans död. Han erkänner sig också skadeståndsberättigad med 40 000 kronor vardera till de tre målsäganden. Enligt försvarsadvokaten bestrider han utvisningsyrkandet. 

09.27:  ”Jag skulle vilja påstå att hon var ambivalent i sitt förhållande till honom.” – Åklagaren drar hela historien ur stämningsansökan.

09.35: Den misstänkte är klädd i jeans och grå kavaj. Han sitter mest och tittar ner i golvet.

09.41: Robert Beckard beskriver hur den avlidna kvinnan har fått ta emot upprepade knytnävsslag mot huvud och kropp. 24-åringen ska sedan ha släpat henne längs marken och sedan strypt henne. ”Det är konstaterat av rättsläkare att det är dödsorsaken. Någon alternativ dödsorsak till mord menar jag inte finns.”, säger åklagaren.

10.09: Åklagaren visar skriftlig bevisning så som uppgifter om vilket tåg och flyg som den misstänkte har tagit efter att mordet begåtts. Tåg från Vårgårda via Alingsås till Göteborg, sedan svarttaxi till Landvetter och slutligen flyg till Bryssel. Så beskriver åklagaren 24-åringens flykt.

10.48: Kommunikation via appen Viber visar hur 24-åringen bland annat haft kontakt med sin före detta under tiden han var på flykt. Han ville att hon skulle besöka honom. Bevisningen visar även att den misstänkte hade planer på att lämna över sig själv till polisen. I en del chat-kommentarer skrev han hur dåligt han mådde över det han gjort och att han ville ta livet av sig. Åklagaren visar även sms-konversationer mellan 24-åringen och den avlidna kvinnan innan mordet som innehåller en del bråk.

11.35: Åklagaren visar flera sms-konversationer mellan den avlidna kvinnan och hennes vänner. Mycket handlar om den misstänkte 24-åringen och att hon inte visste hur hon skulle hantera honom. Samma dag som händelsen inträffade gjorde hon ultraljud och bestämde sig för att hon inte ville att han skulle följa med.

12.05: Bilder från brottsplatsen, den misstänktes lägenhet i Vårgårda, visas. Robert Beckard visar blodfläckar på golv och byrå. Bilder på kroppen visas för rätten bakom stängda dörrar efter lunch. 24-åringen bad om att slippa se de bilderna. Efter det genomfördes en syn på brottsplatsen i Vårgårda.

Rättegången fortsätter under tisdagen med vittnesförhör och pågår även under torsdagen innan den avslutas nästa tisdag.

 

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det