Profilen: Fikret Handan

Sporttankar

profilen

Elitserien i handboll är mer än bara spelare, tränare och emblemen på spelarnas dräkter. Där finns starka personligheter, udda karaktärer och eldsjälar som hjälper till att hålla glöden i sporten vid liv.
En gång i veckan på AT-sportens blogg kommer vi lyfta fram just några av dessa profiler. Det kan handla om allt från långa intervjuer till korta ”på studs”-frågor till aktuella namn.
Först ut är Sävehofs målvaktstränare Fikret Handan, en omtyckt man som svensk handboll har att tacka för mycket.

FOTO: SÄVEHOF
FOTO: SÄVEHOF

Från ett handbollsliv i Bosnien kom Fikret Handan, 53, till en flyktingförläggning i Göteborg.
Resten är, som man säger, historia.
En historia i handbollens tecken.

– Ja ja, nu är det lugnare. Lite i alla fall, jag har alltid några bollar i luften som är på väg mot mig. Men jag trivs otroligt bra, det här är ju jobbet man önskar ha, säger Fikret Handan med ett skratt när AT-sporten pockar på uppmärksamheten.
Handan är ett aktat namn för alla som sysslar, eller har sysslat, med handboll men han har inte varit de stora rubrikernas man för den breda handbollspubliken.
Faktum är att till exempel svenska landslaget har Handan att tacka för mycket.
Men vi börjar från början.
Det är tidigt 90-tal och kriget rasar i forna Jugoslavien. Bosniern Fikret Handan anländer till Göteborg och inkvarteras på ett flyktingboende.
Där sprids informationen om att Fikret är en duktig handbollsmålvakt och snart tar hans nya karriär fart.
– Jag fick kontakt med Runar Svensson, far till Tomas Svensson, i Guif. Runar kände till mig sedan tidigare och när deras målvakt Anton Lindqvist gick sönder, fick jag komma på provträning. Jag trivdes väldigt bra och spelade där säsongen 1993/94 innan jag flyttade tillbaka till Göteborg igen, berättar Fikret.
Spelarkarriären fortsatte i Heim där han så småningom klev in som assisterande tränare bakom Kalle Frändesjö, hans arbetskollega från SISU.
– Man kan sakna tränarrollen ibland, det måste jag säga. Jag hade ett litet hinder med språket dock, det är inte lika lätt att förklara något i spelet som det är att göra det som målvaktstränare. Det tog lite mer tid, förklarar han.
 
Karriären gick vidare i Heim under sammanslagningen med Mölndal och sedan till Heid innan han åter hamnade i Heim.
Så småningom fortsatte Fikret Handans handbollsresa österöt, till Skövde och jobb med beryktade tränaren Gunnar Blombäck.
Där stötte han på en ung och lovande målvakt vid namn Johan Sjöstrand.
– Han var min målvakt i tre säsonger och hade redan när jag kom bra förutsättningar att bli en toppmålvakt. Men just då var han lite mer grovhuggen, han kunde lätt bli förbannad. Men vi arbetade hårt och blandade hans stil med min juggestil. Vet att jag och Gunnar kunde snacka ett par timmar per dag om Johan och hur vi ska jobba med honom. Vi såg ju båda två att det var en blivande världsmålvakt, han hade den nivån i sig.
Hur känner du nu när du ser honom spela?
– Självklart känner jag igen många av hans räddningar från min tid. Hans högerben när skytten kommer utsida tvåa… Den kan jag (skratt)!
Men det tog inte slut med Sjöstrand. Bakom honom dök en annan jättetalang upp. Mikael Appelgren.
– Jag såg Mikael redan när han spelade i division I. I samma veva tog vi även in Peter Karlsson från Norge och tanken var att vi skulle jobba långsiktigt med ”äpplet”, vi ville inte bränna ut honom. Men han ville bara träna mer och mer, hela tiden. En väldigt arbetsvillig kille, en träningsnarkoman!
– Man kunde komma ner till träningen som började klockan tre, då hade Mikael redan varit där en halvtimme och kört uppvärmningen själv, haha!
Intresset för Appelgren var stort, men Handan och nya tränaren Henrik Schneider bad honom stanna.
– Hamburg ville ha honom men vi tyckte han skulle vara kvar ytterligare en säsong. Han sa ”om jag får jobba med dig, är jag kvar”. Det kändes fint att höra.
 
Efter tiden i Skövde har Fikret Handan blivit lite av en handbollskonsult, med jobb hos bland andra Lugi, Drott, Kärra och såklart en vända med landslaget för pojkar födda 94/95.
Numera har han en anställning hos Sävehof som målvaktstränare.
– Dom insåg att dom hade ett behov av en målvaktstränare i Sävehof och jag hade fördelen av att få jobba med det jag älskar, säger Fikret som precis sett sin senaste Bundesliga-export packa väskan.
– Jag är säker på att Peter Johannesson klarar sig bra där borta. Han har en internationell stil och en hög lägstanivå i sig.
Som ni hör så är handbollen mer än bara en vardagssysla för Fikret Handan. Handbollen är, och har nästan alltid varit, hans liv.
– Det är helt sant, jag kommer inte kunna sluta! Ju äldre jag blir desto mer möjligheter ser jag och jag känner mig bara mer motiverad att vara ute i hallarna för varje år som går. Nu har jag dessutom chansen att träna både herrar och damer, vilket är annorlunda men utvecklande.
– Sedan ser jag de yngre spelarna som kommer fram, och som är mer seriösa än någonsin. Jag vill hjälpa till med det jag kan och jag ser inte slutet på handbollskarriären än på väldigt länge.
 
Mikael Franzén om Fikret:
– Först och främst en otroligt glad människa, han är sällan ledsen och det smittar av sig på alla runtomkring honom. Han har en lite speciell stil med en blandning av balkan och den svenska. Kan vara tuff och hård på träning men samtidigt en glad skit! Det finns nog ingen som inte tycker om honom.
– Vi har faktiskt en start som vi uppkallat efter honom, vi kallar den rackare-start. Den har hängt med sedan år ett och ligger bakom mycket.
Thomas Forsberg om Fikret:
– En rackare är han, Fikret! En fantastisk människa och en glädjespridare. Han är bra på att fokusera på där man ska vara här och nu under träningarna. ”One of a kind” kan man säga.
– Sedan är han också en oväntad talang när det gäller basketstraffar. Det tror man inte, men det är han.
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det