Foto: EMELIE ASPLUNDSjukvårdsminister Gabriel Wikström delade ut priset till Birgitta Toll och Margareta Frost Johansson, två av fyra bakom Matglad.
Foto: EMELIE ASPLUND
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström delade ut priset till Birgitta Toll och Margareta Frost Johansson, två av fyra bakom Matglad.

Appen Matglad vann Sveapriset 2015

Alingsås

Hushållningssällskapet Västs kokboksapp Matglad vann Sveapriset 2015 för den bästa innovationsidén inom e-hälsa. Priset delades ut av sjukvårdsminister Gabriel Wikström under Kvalitetsmässans invigningsgala på Göteborgsoperan på tisdagskvällen.

Alingsåsaren Margareta Frost Johansson, matkonsult på Hushållningssällskapet Väst, är en av personerna bakom appen Matglad, som är ett verktyg för personer med intellektuella funktionshinder. Med appen får de hjälp att välja, handla och tillaga mat.

Appen lanserades av Hushållningssällskapet för cirka ett år sedan. Den finns än så länge enbart för Ipad och Iphone men en Androidversion kommer i slutet av november.

I maj anslog Post- och telestyrelsen 1,7 miljoner kronor för utveckling av den och i juni nominerades den till Sveapriset, en innovationstävling för bättre vård och omsorg. Bland 41 insända bidrag nominerades tre stycken. Förutom Matglad även eFOTdiab, ett verktyg för behandling av diabetikers fötter samt ett nytt digitalt verktyg för fysioterapeuter.

Juryns val föll alltså på Matglad. Motiveringen lyder så här:
”Genom appen hjälps människor med intellektuella funktionshinder att själva ta ansvar för sin matlagning, något som stärker självkänslan och även ger motorisk övning. Projektet fokuserar på en viktig och stor målgrupp, har stor skalbarhet och kan med fördel överföras till många andra grupper i samhället. Vidare visar projektet att innovativt tänkande inte enbart handlar om att utveckla nya saker, utan lika mycket om att paketera alldagliga göranden och processer på ett smart och ändamålsenligt sätt.”

Bakom utmärkelsen står Sveriges Kommuner och Landsting, Socialdepartementet, VINNOVA och Kvalitetsmässan, Socialstyrelsen, Famna, Sveriges läkarförbund, Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), Vision, Sveriges Socialchefer, Swedish Medtech, Sveriges Farmaceuter, Vårdförbundet och Vårdföretagarna. 

Det vinnande bidraget belönas med en glasskulptur, som är designad av konstnären Kjell Engman, samt ett utvecklingsbidrag på 500 000 kronor.

Kvalitetsmässan fortsätter i dag, onsdag, och då presenteras Matglad närmare för deltagarna.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher