Foto: KATRIN NIKLASSON
Sarah MacFie och Micaela Angerheim arrangerar Frilansfikan för unga företagare.

Att våga ta betalt

Gästbloggen

I våras startade Sarah MacFie och Micaela Angerheim ett nytt nätverk för unga företagare i Alingsås – Frilansfikan. Den här veckan bloggar de om hur viktigt det är att nätverka, om företagande och vad de mer exakt jobbar med.

Söndag 15 november

Denna veckan har vi bloggat om mycket positiva saker kring att driva eget företag. Självklart finns det även mindre roliga sidor med företagandet. En av de vanligaste stressmomenten för egenföretagare är kanske den ekonomiska biten. Kommer jag få in tillräckligt med jobb framöver? Kommer jag kunna ta ut någon lön denna månaden? Konkurrensen är ofta hård och man måste jobba hårt för att få nya och behålla sina kunder. Det viktigaste är att kunden är nöjd. Det är dem som ska sprida ett gott rykte om dig, vara en bra referens och hjälpa dig att få nya jobb. Det gäller också att vara attraktiv för kunden och varken ta för lite eller för mycket betalt. 
 
Prissättning kan vara klurigt och det är inte lätt att skriva offerter och veta hur mycket man ska betalt för ett uppdrag. På Frilansfikan pratar vi ofta om prissättning och hur man kan tänka. Det är ju självklart olika inom olika branscher men ofta finns det riktlinjer att utgå ifrån. Sarah är medlem i Svenska Tecknare och genom dem kan hon få hjälp med arvodesfrågor. Det är toppen att ha en organisation att stötta sig mot om någon skulle ifrågasätta en offert på grund av priset. Om det inte finns någon organisation att vända sig till får man sätta sig ner och bestämma vilken timdebitering man ska ta för ett specifikt uppdrag och sedan försöka räkna ut tidsåtgången. Det är inte det lättaste. En gång fick vi höra “Ta de timmar du tror att du kommer lägga ner på jobbet och gångra det med pi så har du det där!” 
 
Tyvärr är det inte helt ovanligt att företag förväntar sig att man ska jobba gratis. Vi har stött på situationer där man förväntas att jobba gratis, med argumentet “det är ju bra erfarenhet och publicitet för dig”. Företag vill till exempel få gratis publicitet på våra bloggar eller beställa “provillustrationer” utan att behöva betala för nedlagd tid. Tro på dig själv och ta aldrig mindre betalt än att du känner att jobbet är värt pengarna! 
 
Denna filmen tar upp just detta ämnet och se vad som händer när “icke-kreativa” företagare blir tillfrågade att jobba gratis. https://youtu.be/essNmNOrQto
 
Vi vill tacka för att ni följt och läst våra inlägg här hos AT hela veckan. Vill ni läsa mer från oss är ni välkomna att följa oss på sociala medier och väldigt gärna anmäla er till Frilansfikan någon gång framöver!
Sarah & Micaela
blogg
 

Lördag 14 november

Att starta och driva ett företag är jätteroligt och man utvecklas mycket under resans gång. En sak som togs upp på senaste Frilansfikan var hur mycket tid företagandet tar upp av våra liv. Företaget finns närvarande hela dagen, och för många även på nätterna. Som egenföretagare är det inte ovanligt att man jobbar nästan dygnet runt. Sedan jobbar man lite till när man får chansen. Det är fakturor, offerter, pågående projekt, kundrelationer med mera som hela tiden fyller tankarna. Det går liksom inte koppla bort bara för att man går från kontoret och kommer in genom ytterdörren där hemma. Många frilansare och egenföretagare jobbar dessutom hemifrån, vilket gör att det blir ännu svårare att skilja på jobbet och privatlivet. Ofta startar kanske en företagsidé i en hobby eller någonting man tycker är roligt och då är det inte så konstigt att man jobbar hela tiden. 

Det gäller på något sätt att hitta den där knappen inne i huvudet som ställer om från “jobb-hjärna” till “ledig-hjärna” och alla har vi egna metoder för att koppla bort tankarna. Vissa åker till stallet och rider för “på en hästrygg kan jag inte tänka på något annat än att jag inte får trilla av”. Micaela har berättat för mig att hon kopplar bort allt när hon kör motorcykel och att det är hennes sätt att slappna av och vara lite fri. Att vara egen och driva företag är snarare en livsstil än ett jobb. Vi brinner för våra företag och vår idé och för många är företaget bland det roligaste och viktigaste vi har. 

Själv har jag svårt att koppla bort min “hitte-på-hjärna” som går runt som en kvarn inne i huvudet. Så fort det blir tyst och lugnt hemma frågar jag mig alltid “Så! Nu är allt gjort! Vad kan jag börja på nu?” Nu när jag själv ställer mig frågan vad som får mig att koppla av är det svårt att komma på någonting jag gör som på ett eller annat sätt inte är jobbrelaterat. Jobb och privatliv går ofta ihop med varandra, men jag har några små saker som får mig att koppla av. En av dem är mitt dockhus som jag renoverar och grejar med. Då ligger allt fokus på att bygga ett litet bord eller tapetsera och lägga in ett trägolv i ett litet sovrum. Ett annat sätt för mig att samla energi är att vara ute i naturen och på landet. Jag hämtar mycket inspiration från naturen och det är där jag laddar om mina batterier.
Sarah

blogg

blogg2

Fredag 13 november

Många som går i starta eget-tankar följs av en specifik fråga. Vågar jag? Hur just din situation ser ut och vilka risker som du behöver ta är individuellt. Vi har alla olika utgångspunkt och ställs inför olika beslut. Vi som startat ett eget företag har dock en sak gemensamt – Vi vågade!

Innan uppstart, och även efter kommer tankar upp som ”kommer jag att kunna betala min hyra?”, ”kommer jag att kunna sova på nätterna?”, ”accepterar familjen att jag kommer arbeta nästan dygnet runt?” och ”vem kan hjälpa mig när jag känner mig vilsen?”. Om bara nyfikenheten på framtiden kan hjälpa dig över den där gränsen, att registrera dig för f-skatt och berätta för alla att du startat så har du kommit långt. Har du väl vågat ta första steget så är det bara att köra på.

Ingen kan allting i början, och även om man läst alla böcker om företagande så måste man testa själv för att lära sig. Det är så många situationer som man möter för första gången under en uppstart. Jag har ofta fått goolga, ringa runt och försöka läsa mig till ett svar. Nästa gång går det lättare och snart så kan man det. Tänk positivt och ge inte upp, så lyckas du till slut! Lyssna inte på de som inte tror att det kommer att fungera, eller de som säger att det är jobbigt att driva ett företag. Att driva eget ger så mycket mer än vad det tar! Jag får energi av att lägga upp min egen tid, ta mina egna beslut och arbeta med min egen idé.

Läskiga situationer kan uppstå i ditt företagande. Du måste gå på ett viktigt möte, träffa människor du aldrig träffat eller ta ett avgörande beslut som påverkar dig och ditt företag. Även här gäller det bara att våga, men du har startat ett företag – Du vågar!
Micaela

Bild från Frilansfikan där många kreativa människor som vågat möts.
Bild från Frilansfikan där många kreativa människor som vågat möts.

Torsdag 12 november

Nya digitala yrken

Jag kom ut i arbetslivet på heltid för två år sedan, efter att ha pluggat fyra år på högskolan. Jag fick en anställning som webbadministratör på en webshop för inredning. Där handlade det om att få besökare till webshopen och få dem att genomföra sitt köp. Olika digitala kanaler ska användas på ett strategiskt och sammanhållet sätt med ett enda mål, att få mottagarna att klicka på köpknappen. Sociala medier ska skapa en personlig relation, nyhetsbrev ska ha en lockande rubrik, sökorden ska få sidan att komma högst upp på google och smsen ska landa i mobilen i precis rätt tid.

Alla dessa detaljer som inte syns utåt är ett heltidsarbete för många människor, både på stora byråer och för egenföretagare. Sökmotoroptimering, remarketing, digitala annonser, automatiska mail, pop up-rutor, google analytics, statistik med mera. Detta är en värld av nya yrken som inte fanns för några år sedan. Att vår användning av internet har ökat och blivit vår vardag gör att företag kan omforma sina affärsidéer till nätbaserade, och nya yrken kan skapas.

Nu finns allt i datorn och i mobilen. Du kan läsa böcker, ha en personlig tränare, kolla på ditt favoritprogram, handla mat, boka biljetter, resor och upplevelser via nätet. Framför allt sker mycket av vår sociala kontakt med nära och kära genom sociala medier. Jag ser det som en plats med möjligheter för att utveckla helt nya affärsidéer. Här finns möjligheter att göra något nytt.

I Alingsås finns många drivande företagare som ser möjligheterna med dessa nya vägar. De tar sig an dem på olika sätt som leder dem framåt åt olika håll. Frilanskollegor som jag mött via mitt och Sarahs nätverk Frilansfikan inspirerar mig. Sofia skapar innehåll till en blogg för ett stort företag i Sverige. Jenny kan få ut sina exklusiva, handgjorda produkter via egen distribution genom sin webshop. Sofia kan leva på heltid på projekt som hon får genom att bygga upp sitt varumärke på hennes livsstilsblogg. Jonas och Alice uppmuntrar företagande genom sitt magasin som bara finns på nätet.
Micaela

Foto: Micaela Angerheim
Foto: Micaela Angerheim
Foto: Micaela Angerheim
Foto: Micaela Angerheim

Onsdag 11 november

När jag var liten hade jag inte en tanke på att tecknande var någonting man kunde ha som jobb. Det va ju någonting jag gjorde för att det var kul! Det hela började när min mamma Susanne frågade om jag ville testa att illustrera en av hennes böcker – Vilda Våghals. Detta var 2011 och sedan dess har jag illustrerat ytterligare fem barnböcker på familjeföretaget Memo Förlag, som drivs av mina föräldrar.

Själv startade jag MacFie Grafiska våren 2013 när jag upptäckte att det fanns efterfrågan från privatpersoner som ville köpa mina illustrationer och få hjälp med grafiska projekt. De flesta uppdragen fick jag via min blogg där jag la upp illustrationer och porträtt jag gjorde. Sedan dess har företaget utvecklats till en liten designbyrå som jag driver vid sidan av en deltidsanställning. Förutom illustrationsuppdragen hjälper jag både små och stora företag med bland annat grafiska profiler, webbdesign och tryckfärdigt marknadsföringsmaterial.

För att även få utlopp för min egen kreativitet och egna idéer har jag tagit fram flera kollektioner med illustrerade vykort och i år släppte jag även andra upplagan av Sarahs Djurkalender – en färgglad väggkalender jag designat och gjort illustrationerna till. Alla mina produkter är Svanenmärkta och tillverkade lokalt här i Alingsås, vilket jag tycker är extra viktigt och roligt! Vid sidan av bloggen driver jag samtidigt en webshop www.shop.macfiegrafiska.se där jag säljer mina produkter.

Mitt mål är att inom kort kunna jobba heltid med mitt företag och jag tror starkt på att även den lilla byrån kan skapa stora saker!
Sarah

Illustration: Sarah MacFie
Illustration: Sarah MacFie
Illustration: Sarah MacFie
Illustration: Sarah MacFie
Illustration: Sarah MacFie
Illustration: Sarah MacFie

Tisdag 10 november

Efterfrågan från företag kring att ha en snygg och professionell Facebooksida fanns. Jag ville vara min egen chef, lägga upp min tid själv och testa att starta något från noll för att se om det gick att försörja sig på det. Jag hade massor av kunskap men det saknades en affärsidé. Under tiden som jag gick en starta eget-kurs för att få en inblick i vad som krävs av en egenföretagare så väcktes det som skulle bli min affärsidé.

Jag hjälper företag med att skapa innehåll och vara aktiva i sociala medier. Jag fungerar som en konsult som ansvarar för företags närvaro och marknadsföring i kanaler som Facebook och Instagram. Jag sätter mig in i min kunds verksamhet för att förmedla den utåt, och ger min kund en helhetslösning genom att sköta allt från fotografering, text, inlägg och aktivitet. Dessutom för en fast månadskostnad.

Jag hade min dator, min kamera och mitt skrivbord. Jag behövde inte göra någon ekonomisk investering för att komma igång, utan investerade min tid. Att jag också hade en fast inkomst från annat håll gjorde att jag vågade testa. Jag hade ju alltid drömt om att vara egenföretagare. Jag skapade en logotyp, registrerade ett namn på Bolagsverket, ansökte om f-skattsedel och öppnade ett bankgiro-konto.

Vissa företag har funnits på Facebook sedan det startade och andra börjar nu upptäcka kanalen och dess fördelar. Enligt färska uppgifter använder 70 procent av internetanvändarna i Sverige Facebook. Så även om du har ett företag som till exempel riktar sig till andra företag som inte direkt finns på Facebook, så finns privatpersonerna bakom på Facebook. Därför ska du synas där, bygga upp ditt varumärke, finnas tillgänglig för frågor och respons och visa att din verksamhet ligger i tiden genom att vara aktiv i sociala medier.

Sedan starten för ett år sedan har det rullat på. Jag kunde utnyttja mitt kontaktnät och successivt bygga upp mitt företag. Det har varit skönt att ta det i sin egen takt, att känna att jag själv hänger med och minska den inre stressen. Jag arbetar nu halvtid med företaget och jag är otroligt tacksam över att mina kunder troget hänger med. Känslan av att göra en kund nöjd är oslagbar. Jag utvecklar verksamheten hela tiden och vill inom kort kunna leva på det.

Till er som vill driva eget så är det bara ut och nätverka och utnyttja ert kontaktnät. Man har fler kontakter än vad man tror. Det är alltid någon som känner någon. Glöm inte det viktigaste – tro på dig själv!
Micaela

Måndag 9 november

Frilansfikan – Vikten av att nätverka

Vår lilla fikastad är full av kreativa och inspirerande människor. Vissa har startat eget och andra inspirerar tusentals genom sina bloggar och sociala medier! Vi tycker det är toppen och vill inspirera fler till att våga satsa, kanske starta eget och utveckla sina idéer!

Jag och Micaela Angerheim träffades på en gemensam arbetsplats och båda två drev eget företag vid sidan av vår anställning. Ganska snabbt upptäckte vi hur roligt och lärorikt det var att fråga varandra om råd och tips! Vi tänkte att det måste finnas fler i Alingsås som är i samma behov men kände inte att det fanns ett nätverk med den kreativa och kravlösa inriktningen vi sökte.

Detta resulterade i att vi skapade konceptet Frilansfikan. Kreativa träffar där de medverkande kan diskutera och bolla idéer, oavsett om man startat företag eller inte. Varannan vecka ses vi på ett café i Alingsås och pratar företagande, idéer, jobbar eller bara har en trevligt stund tillsammans. Bland deltagarna har vi hittills haft bloggare, grafiska designers, illustratörer, butiksinnehavare, studenter mm. Gemensamt för alla är att vi har behov av att träffa likasinnade, ventilera tankar, reda ut frågetecken och få prata med andra i samma sits.

Vi tror starkt på idén att stötta och hjälpa varandra som kollegor istället för att se varandra som konkurrenter. Har man själv inte möjlighet att ta på sig ett uppdrag är det toppen att skicka kunden vidare till en frilanskollega och vara glad att hon eller han kanske får uppdraget istället. Nästa gång skickar någon ett jobbuppdrag eller ny kontakt till dig!

Man kan inte läsa sig till allt om hur man bäst driver ett företag. I praktiken uppstår situationer som man måste lösa på egen hand och det kan vara skönt att veta att det finns någon som kan hjälpa till att driva tankarna framåt, motivera och peppa dig!

Denna veckan är det vi, Sarah MacFie och Micaela Angerheim, som gästbloggar för AT och vi kommer ta upp ämnen som ”Att våga satsa”, ”Nya, digitala yrken”, ”En livsstil, inte ett jobb” och ni kommer få lära känna oss som unga företagare. Hoppas du vill hänga med på vår resa och att du kanske dyker upp på frilansfikan någon gång framöver!

Sarah & Micaela

  • Micaela Angerheim
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det