Foto: JÖRGEN BJÖRME

Ett läger där alla är välkomna

Kampsport

Under under jul- och nyårstiden kommer Adrenaline Fighters anordna ett vinterläger för alla som vill testa på MMA.
En gyllene chans att låta nyanlända flyktingar hitta en ny gemenskap.

Trots att många andra må göra det, kommer Adrenaline Fighters inte ligga på latsidan under jul och nyår.
Snarare tvärtom då föreningen testar ett nytt grepp.
– Vi kommer ha ett vinterläger under julledigheten med start nu i måndags och ända fram till den 6 januari, där vi bara tar paus på julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.Vår idé i föreningen har alltid varit att vi ska vara en slags fritidsgård för vuxna, ha roligt och alltid välkomna alla. Hit ska du kunna komma oavsett om du är stor eller liten, man eller kvinna, och så vidare. När man tränar spelar det ingen roll vem man är. Vi tränar tillsammans och i slutändan är vi ju alla människor, slår Krister Lindström i föreningen fast.
Just gemenskapen och inställningen att alla är lika välkomna födde även en ny idé kring lägret, den att bjuda in flyktingar i Alingsås till klubblokalerna.
– Jag har länge varit politiskt engagerad men känt att jag inte varit så praktisk som jag önskar. Så därför var det här ett perfekt tillfälle att ta tag i den biten, säger Maria Wiberg som varit Adrenaline Fighters trogen sedan drygt ett år tillbaka.
– Inom MMA handlar det ju mycket om att röra vid varandra, man känner varandra och då blir det ofta ett helt annat snack mellan varandra. Jag ser det som en jättebra grej för att komma förbi eventuella rasistiska strukturer, det är ett bra sätt för människor att mötas, säger hon vidare.

Sagt och gjort, förra tisdagen gick inbjudningarna ut till stadens alla flyktingar.
– Vi har pratat med Socialnämnden som i sin tur går ut till de ensamkommande i staden. Vi hoppas verkligen så många som möjligt är sugna på att komma hit, säger Krister Lindström.
– Det har visat sig att många från exempelvis Syrien kommer hit med en stark brottartradition, där bland annat en världsmästare just därifrån fick igång en slumrande brottarförening i Karlskrona igen. Den potentialen vill vi kunna snappa upp genom att skapa en mötesplats hos oss, vi vill ta till vara på den kraften.
Maria Wiberg håller med:
– Det handlar om att ge dom plats för sin expertis och tanken med lägret är att det ska agera som en lättare ingång för människor med utländsk bakgrund, till vårterminens start.
Krister Lindström menar att Adrenaline Fighters som förening alltid varit vana vid att sköta sig själva, bygga upp sitt eget. Samma gäller kring vinterlägret som nu väntar.
– Vi har kompetens på alla nivåer hos våra medlemmar och när vi gick ut med det här initiativet på vår julfest var det många som nappade och ville hjälpa till. Vi tar också gärna hjälp av allmänheten, så finns det någon som kan tolka där ute eller kanske skjutsa till träning så är vi väldigt tacksamma för det.
Den röda tråden genom hela lägret ska vara att alla är välkomna.
– Ingen ska vara nervös för att komma hit, det spelar ingen om du är en 14-årig tjej eller en vuxen man. Du är lika välkommen oavsett, slår Krister fast.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det