• Foto: MIKEY LENNARTSSON
    Fick årets fredspris. Pastor Emanuel Furbacken mottog i går Alingsås Fredspris.
  • Foto: MIKEY LENNARTSSON
    För musiken under Fredskonserten svarade The American Roots Session Band.

Furbacken fick fredspriset

Alingsås

På söndagen delades Alingsås Fredspris ut – och mottagaren, pastor Emanuel Furbacken, blev rörd av uppmärksamheten.

På söndagskvällen delade Kristna Fredsrörelsen i Alingsås ut sitt lokala fredspris i Equmeniakyrkan. Pristagaren, pastor Emanuel Furbacken, har i mer än 25 år varit engagerad i frågor som rör internationellt arbete. När han kallades upp för att ta emot Fredspriset blev han märkbart rörd, och hans första tankar gick till hans fru som stöttat honom.

– Jag har varit hemifrån och jobbat mycket, och hon har alltid ställt upp, säger han.

Möten med människor

Det är för ett långvarigt arbete i Sverige, Europa och Mellanöstern som Emanuel Furbacken, boende i Lerums kommun, uppmärksammas. Han har verkat för fred och samverkan mellan folk med olika nationalitet, kulturer och tro.

– Mötet med människor gör att man orkar fortsätta, säger Emanuel Furbacken som sedan 2010 har varit med och byggt upp Mariakyrkan i Hammarkullen, vilket är en verksamhet som arbetar mycket med integrationsarbete, och bland annat ger stöd åt papperslösa flyktingar.

Var med och startade skolor

I början av 1990-talet var Emanuel Furbacken med och startade den första SIRA-skolan i i Betlehem och senare var han även med och startade en skola i Jeriko. Det är skolor för barn med läs- och skrivsvårigheter.

Från slutet av 1990-talet fram till 2010 var han ansvarig för Equmeniakyrkans insatser i Mellanöstern och där var han en nyckelperson när det kom till uppbyggandet av kontakter med samarbetskyrkor och ekumeniska organisationer i regionen.

I sitt tacktal förklarade Emanuel Furbacken att det i konfliktområden måste skapas en fred som alla parter när nöjda med, allt för att det inte ska finnas en ”vinnarsida” i konflikten.

Vill se rättvis fred

– En rättvis fred är vad jag vill fortsätta att arbeta för, säger Emanuel som berättade att fredsfrågor har funnits med honom sedan skoltiden.

Något som pristagaren också har varit engagerad i är Kyrkornas Världsråd, Följeslagarprogrammet i Israel och Palestina. En Följeslagare arbetar genom sin närvaro för att solidaritet och mänskliga rättigheter ska respekteras i mötet mellan folken.

Under söndagen hölls även en fredskonsert till minne av Martin Luther King. För musiken stod The American Roots Session Band.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det