Den som vill veta om en lokal är tillgänglig kanske finner svaret via den lilla länken Tillgänglighet (rödmarkerad).

Dålig info om tillgängligt sportlov

Alingsås

Bara sex av Västra Götalands kommuner informerar på sina hemsidor om sportlovsaktiviteterna är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.
Varken Alingsås, Vårgårda eller Herrljunga hör till dem.

Företaget Humana, som jobbar med personlig assistans, har kartlagt hur bra kommunerna är på att informera om tillgängliga sportlovsaktiviteter. Granskningen av hemsidorna gjordes i söndags, den 14 februari.

Resultatet är nedslående. De flesta kommunerna berättar om vad man kan göra på sportlovet men bara Göteborg, Lidköping, Skövde, Uddevalla, Töreboda och Vara kompletterar med information om tillgänglighet.

Vara ett föredöme

Allra bäst är Vara, där det på varje programpunkt står om och hur lokalen är tillgänglighetsanpassad. Tilläggas ska att alla utom sex VG-kommuner har sportlov denna vecka.

– Det här är fjärde året i rad som vi gör den här studien och kommunerna i länet har inte förbättrat sig. Jag hoppas de tar till sig av vårt budskap och förbättrar informationen om vilka sportlovsaktiviteter som är tillgänglighetsanpassade, säger Henrik Malmenskog, informatör på Humana i Västra Götalands län i ett pressmeddelande.

Kristina Avaheden, funktionshinderstrateg i Alingsås kommun, säger dock att det kommer att bli bättre på hemsidan alingsas.se. Det pågår en kartläggning av hur tillgängliga kommunens lokaler är.

Länken Tillgänglighet

Det finns redan i dag information om en del av dem, under länken Tillgänglighet högst uppe i kanten på hemsidan. Därefter får man skrolla ner till Tillgänglighetsdatabasen och klicka sig in på den.

– I den databasen kan man själv se hur tillgängliga olika platser och lokaler är, säger Kristina Avaheden och påpekar att det finns många olika slags funktionsnedsättningar.

– Om du har nedsatt syn eller hörsel har du andra behov än en rullstolsburen, säger hon.

Fördelen med Tillgänglighetsdatabasen är att flera olika behov, även allergier, beskrivs. Museet, Arena Elva, biblioteken, turistbyrån och Estrad hör till de lokaler som redan finns med där, medan idrottshallar och gymnastiksalar inte är kartlagda än.

Bättre nästa år

Det finns ingen länk till Tillgänglighetsdatabasen från sidan med sportlovsaktiviteter, trots att en del av aktiviteterna hålls i lokaler, som finns beskrivna i databasen.

– Det ligger lite för lite i databasen ännu, men förhoppningsvis kan vi ha mer nytta av den nästa sportlov, säger Kristina Avaheden.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Givetvis ska informationen från Tillgänglighetsdatabasen automatiskt presenteras så snart en kommunal lokal nämns på hemsidan som plats för en aktivitet. Detta går att påbörja redan nu så visas information så snart den finns, utan att behöva vänta på att kartläggningen blir färdig.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det