Värdet av pengar

Sporttankar

På en presskonferens i Malmö idag presenterade HK Malmö sin senaste värvning – Lugis veteran Zoran Roganovic. Värvad till nästa säsong från skånska konkurrenten Lugi och därmed en rak markering från HK Malmö och hedersordförande Ahmed Al-Shohomi att man menar allvar med sin satsning. Sedan kan man tycka att Zoran Roganovic har sina bästa år bakom sig, men det är en helt annan diskussion för en helt annan blogg. Klart är sedan tidigare att Fredrik Petersen spelar med Malmö säsongen ut. Det snackas om att shejken kommer hjälpa till att få Petersen att stanna längre än så, plus att storvärvningar från andra håll i Europa är på gång till Malmö med hjälp av Al-Shohomis kontakter och pengar.

Jag ser på allt detta och undrar hur jag egentligen känner.

Blir jag peppad över att få se ännu bättre spelare med ännu starkare dragningskraft i den förhållandevis lilla elitserie vi följer dagligen? Självklart.

Känns det läskigt att elitserien öppnar upp sig för ”ekonomisk doping” när Ahmed Al-Shohomis inträde i HK Malmö i teorin har möjlighet att generera den ena stjärnvärvningen efter den andra? Ja, det med.

***

För det första är det såklart jätteroligt att vi kommer få se starka namn som Fredrik Petersen i elitserien även nästa säsong. Kristianstad kommer heller inte ligga på latsidan efter att ha tappat en hel startsexa då man redan värvat några starka pjäser och lär ha fler på gång.

Elitserien i allmänhet och handbollen i synnerhet är i behov av namn, spelare som folk som bara följer landslaget en grådaskig januarimånad varje år kan relatera till. Namn lockar nya människor till hallarna – nya människor genererar högre intäckter. Enkel matematik. Namn lockar även mer mediauppmärksamhet från ställen som normalt sett inte skriver mycket handboll, och får in sporten i tv-rutorna där SVT och TV4 redan har trångt med sändningstiderna.

För det andra visar namnen även för eventuella andra nyförvärv att det finns pengar att tjäna och bra handboll att spela i elitserien. Det torde generera en ringar-på-vattnet-effekt i någon form. Det är vad många hoppas i alla fall.

***

Men så är det ju det här med den ekonomiska ”dopingen” ovan. Jag ska påpeka att jag använder ordet doping med glimten i ögat då riktig ekonomisk doping handlar mer om illegal bokföring och smusslande med medel. Det påstår jag inte på något sätt att HK Malmö gör när man tar hjälp av Ahmed Al-Shohomi.

Likväl tillför pengarna från Al-Shohomi medel som inte HK Malmö själva genererat. Malmös publiksnitt ligger i skrivande stund på 1 072 personer, där är man femma från botten i serien. Att HK Malmö dessutom inte är etta eller tvåa i staden när det gäller idrottslig uppmärksamhet och därmed också möjligheter till sponsring är såklart också en faktor. Malmö har det dom har och har gjort mycket med det under en tid. Men nu är verkligheten en annan.

Nu påbörjar man plötsligt en satsning mot sportslig framgång inte om fem år, inte om tre år men kanske redan den här säsongen. Och man gör det med tunga namn, finansierade med hjälp av pengar från utlandet.

Det låter livsfarligt, om jag ska vara ärlig.

Jag har såklart ingen insikt i Malmös ekonomiska situation eller detaljer kring uppgörelsen med Ahmed Al-Shohomi. Så mycket av det här är såklart mina egna spekulationer. Men vad händer om Al-Shohomi plötsligt försvinner från Malmö? Tar med sig miljonerna och inte hörs av igen? Det har skett många gånger förut, i många andra idrottsföreningar och det har sällan slutat lyckligt. Skulle det ske måste Malmö ha byggt upp en buffert i form av stadiga intäkter från annat håll, så smällen kan dämpas. Och hur enkelt är det när handbollen knappt är tredjesport i tredje största staden?

***

Nog om Malmö. Vad betyder Ahmed Al-Shohomi’s intåg för elitserien i stort? Tja, risken är ju onekligen överhängande att de rika blir rika och de fattigare blir än fattigare. De ekonomiska skillnaderna mellan lagen i elitserien är redan stora på många sätt och dom blir inte mindre nu. Såpass bräcklig är elitserien som liga, en liga som inte är i närheten av att vara den proffsliga förbundet så ofta pratat om.

Självklart kommer vi heller inte se de omedelbara effekterna över en hel serie än på flera säsonger. Svallvågorna från HK Malmös och andras storsatsningar når inte Aranäs, Karlskrona eller exempelvis Drott än på bra länge. Frågan är om dom någonsin gör det.

Kristianstad då, säger ni. Varför nämner du inte dom? Det är sant, Kristianstad är en proffsförening med heltidsanställda spelare som har ekonomiska muskler de flesta andra bara drömmer om. Men man har också något stabilt att stå på, en grund som inte börjar knaka i fogarna så fort publiksnittet sjunker med några hundra om en sponsor skulle falla bort. Kristianstad har arbetat sig metodiskt fram till där dom är idag, såklart också med stark hjälp av sponsorer. Men det är inhemska sponsorer som varit mer just hjälp och mindre ren kassako. Stor skillnad mot om Ahmed Al-Shohomi börjar ösa in cash i HK Malmö.

Sedan finns alltid den där lilla tanken om vad som händer med den inhemska talangutvecklingen om trenden blir mer spenderande på större namn. Här tror jag inte det finns något rakt svar i någon riktning. Det handlar om vilka som sköter klubbarna, hur dom tänker i det långsiktiga arbetet, vilken tradition klubben har sedan innan. Hade det exempelvis varit Guif som fått den ekonomiska hjälpen (och gudarna vet att dom hade behövt det), vet jag inte om man plötsligt slutat släppa fram de egna talangerna bara sådär. Eller Ystad, för den delen. Tradition är starkare än vad man tror, men samtidigt kan man lätt bli närsynt när det dinglar pengapåsar precis framför näsan på en.

***

Återigen – allt detta är bara spekulationer såklart. Hur det hela egentligen faller ut återstår att se. Det vet vi inte efter den här säsongen, eller nästa. Det tar tid. Kanske blir shejkens pengar den injektion som elitserien behöver för att ta nästa kliv? Kanske är det här precis rätt sätt att knuffa den svenska handbollsskutan i rätt riktning (med fören riktad mot Europa). Kanske.

Men det kan också bli något annat av det här i slutändan. Och det känns lite läskigt när man tänker på det.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det