Foto: ROBERT PERSSON/Alingsås kommun
HOPPAS PÅ INTRESSE. Göran Westerlund, IT-chef i Alingsås kommun.

Lättare hitta Alingsåsstatistik

Alingsås

Nu sällar sig Alingsås till de cirka 180 kommuner och myndigheter som lägger ut öppna data på sina hemsidor.
– Det här är bara början på en process att släppa ut öppna data från offentlig sektor, säger kommunens IT-chef Göran Westerlund.

Det handlar om information och nyckeltal om Aling­sås kommun, statistik som hämtas från ett stort antal myndigheter och organisationer. Några exempel är hur stor andel av barnen som är inskrivna i förskolan, valdeltagandet i senaste kommunvalet och hur många fallskador som har drabbat personer över 80 år.

Uppgifterna har inte varit hemliga förut heller men det har varit mycket mer komplicerat att få tag på dem.

– Nu hämtar vi data i realtid från databaser, säger Westerlund. Det betyder dock inte att all information är helt ny.

Skapa nytta

Alingsås kommun ser det här som ett stort steg mot att bli en digitalt genomskinlig kommun. För några veckor sedan lanserades jämförelsetjänsterna där olika verksamheter med några enkla klick ska kunna jämföras och granskas.

Nu kommer alltså öppna data. De finns på kommunens hemsida, underavdelningen alingsas.se/psi. PSI står för Public Sector Information. Göran Westerlund hoppas att kommuninvånarna själva ska skapa nytta utifrån siffrorna.

– Det är en möjlighet för företag att bygga tillämpningar, till exempel appar, på de öppna data som finns, säger han och fortsätter:

– Tanken är att det här ska öka transparensen och tillgängligheten gentemot invånare och intresserade. I Örebro har exempelvis några använt sig av öppna data för att skapa fiskekartor.

”Den digitala matchen”

– Till syvende och sist är vi till för invånarna och är inte en egen ö där vi ska sitta och trycka på en massa siffror. Våra siffror är allas siffror, framhåller Göran Westerlund.

Efterhand kommer det att fyllas på med ännu mer öppen data. Kommunalrådet Joakim Järrebring (S) är glad över att initiativet med öppna data nu har sjösatts.

– Det är helt i linje med vår e-strategi och i utvecklingen av det digitala Alingsås. Både som kommunalråd och intresserad av e-samhället överlag är jag väldigt glad. Nu är vi med i den digitala matchen, säger han.

Alingsås kommun är för övrigt på gång att se över sin hemsida. Den ska moderniseras.

  • Stefan Samuelsson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det