Arkivbild: BOSSE ÅSTRÖM
Tingsrättens omdiskuterade tillbyggnad invigs senare i år.

Prisas för plåtbyggnaden

Alingsås

Arkitekterna bakom tillbyggnaden av Alingsås tingsrätt får Plåtpriset 2016 för den kritiserade och omdiskuterade byggnaden i titanzink.

Plåtpriset delades ut vid arkitekturdagen Plåt16 i Göteborg på torsdagen, ett branscharrangemang med fokus på metallfasader.

Arkitektfirman Tengbom vann priset i konkurrens med skaparna av flera andra uppmärksammade byggnader med metallfasader.

Juryn skriver bland annat att priset ”tilldelas en byggnad som väcker känslor. Med tydlig karaktär, likt en småskalig bergskedja med självständiga toppar, utstrålar den styrka och säkerhet lika väl som livfullhet.”

”Upphovsmännen har varit påstridiga i sitt materialval, vilket bottnar i mycket god materialkännedom. En förtrogenhet som också har möjliggjort detaljrikedom i det finstilta liksom utrymme för stor hantverksskicklighet. Alingsås invånare bör med tillförsikt följa varje årsring på denna gedigna byggnad”, står det vidare i motiveringen.

Byggnaden är ritad av Fritz Olausson och Magnus Almung och är baserad på en plan av arkitekt Börje Falemo. De framhåller att tillbyggnaden både kontrasterar mot och samexisterar med tingsrätten i tegel från 1899.

– Zink är ett fint gammalt klassiskt material som användes mycket som takmaterial under förra sekelskiftet. Vi tog helt enkelt ned plåten på fasaden och den passar utmärkt med granitsockeln som är en gemensam nämnare på de bägge husen, säger arkitekterna i ett pressmeddelande.

De hävdar att materialet är valt med omsorg, det anses ha en robust och förtroendeingivande estetik och ska göra att byggnaden både utstrålar och återger respekt för de beslut som tas i tingsrätten.

Byggnaden togs delvis i bruk i november förra året och invigs officiellt i september 2016. Just nu pågår ombyggnad av de äldre delarna samt ytterligare en mindre tillbyggnad i zink i direkt anslutning till det äldre husets stora tingssal.

Entreprenör för bygget är byggkoncernen Serneke. 

4 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Plåtpriset delas ut av PLÅT seminariet, arrangerat av Sveriges bygg plåtprodusenter. Denna ”konservburk” är väl det byggprojekt som i år använt mest zinkplåt i hela sverige, troligen därför man vann årets pris ? för det kan välknappast vara för estetik och bästa miljöval.
    Om man valt ett annan och vackrare fasadmaterial, text trä, hade man väl haft lika goda chanser att vinna det prestigefyllda TRÄ prisetför årets trä byggnad ? och om man dessutom då valt solceller som takbeklädnad, hade man legat bra till för Enerig priset.

  2. Finns det verkligen inte möjlighet att ta en bättre bild än en där det står en container framför spektaklet, dessutom med en stor företagslogga på??

  3. Plåthuset passar inte in imiljön! De flesta människor jag känner gillar inte nybygget! Siluetterna på taken är ok och påminner om fiskekyrka i Gbg,men istället för zink borde trä i naturligare färger vara betydligt lämpligare! Bygget verkar vara kejsarens nya kläder!

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det